有冇做緊診所姑娘嘅JM 可以指導我

opl2
|
我係做緊普通診所姑娘,為日後打算想進修一下,但唔知讀咩先啱
謝謝
師奶甲
|
LM 想知
自己有讀抽血果D
普通科都冇晉升機會
日過日的工
opl2
|
師奶甲 發表於 18-8-7 15:16
LM 想知
自己有讀抽血果D
普通科都冇晉升機會

我都唔係想要進升,只係想日後搵工有本錢一d
opl2
|
師奶甲 發表於 18-8-7 15:16
LM 想知
自己有讀抽血果D
普通科都冇晉升機會

https://hkuspace.hku.hk/cht/prog/cert-in-pharmacology-pharmaceutical-admin

讀依個好唔好呢
師奶甲
|
opl2 發表於 18-8-7 15:36
我都唔係想要進升,只係想日後搵工有本錢一d

做依行唔覺得有咩前途,做抽血員牙助,人工時間比較好
opl2
|
師奶甲 發表於 18-8-7 16:08
做依行唔覺得有咩前途,做抽血員牙助,人工時間比較好

抽血我有d 驚,不過都想佢讀下

你讀左做咩唔做呀?
師奶甲
|
opl2 發表於 18-8-7 16:19
抽血我有d 驚,不過都想佢讀下

你讀左做咩唔做呀?

來緊會上堂
你個萬幾蚊課程不如考慮下其他
讀完都唔知可以做咩
抽血去lab做抽血員
物理治療助理可以考入醫院做
直接做牙科助護人工同時間會好D
我唔知你做普通科係街舖定樓上
樓上舖安安穩穩日過日,早收放紅,日子不過,街舖就儲定彈藥走佬

南丁媽咪
|
診所姑娘其實不是任何專業,只是診所(emoji)的職員,對你將來發展冇特別影響。
你將來想向邊方面發展?對咩有興趣就向個邊發展

南丁媽咪
|
我uncle間診所的姑娘,去左某私院做clerk。
opl2
|
師奶甲 發表於 18-8-7 16:29
來緊會上堂
你個萬幾蚊課程不如考慮下其他
讀完都唔知可以做咩

其實我學歷極低,就算讀左物理治療睇怕都去唔到醫院做(我有興趣)

無錯,我就係早收放紅,安穩到不得了

三字頭,想讀定d野,可能真係去學抽血比較好
opl2
|
南丁媽咪 發表於 18-8-7 16:33
診所姑娘其實不是任何專業,只是診所(emoji)的職員,對你將來發展冇特別影響。
你將來想向邊方面發展?對咩 ...

其實我喜歡物理治療,但真心講我可以話學歷,根本做唔到醫院
抽血都ok ,可能走依條路
opl2
|
南丁媽咪 發表於 18-8-7 16:36
我uncle間診所的姑娘,去左某私院做clerk。

咁去得私院做一定有d 學歷啦
南丁媽咪
|
opl2 發表於 18-8-7 17:24
咁去得私院做一定有d 學歷啦

文員,好似唔洗大學畢業
magiccandy
|
可試做牙科助護,比較多野學,新入職唔需要讀過咩課程,累積經驗最緊要,市場需要都大。
師奶甲
|
opl2 發表於 18-8-7 17:22
其實我學歷極低,就算讀左物理治療睇怕都去唔到醫院做(我有興趣)

無錯,我就係早收放紅,安穩到不得了

我學歷都低,三文兩語又唔叻
醫生好後生就話跟一世姐
我講果三樣都唔需要學歷
抽血 技術
牙助 唔怕污糟
物理治療助理 低能到你唔信
以上三樣正常人一定應付到
Fankary
|
但請抽血又話要最底有1年經驗
邊到有得儲經驗?