想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主

其實無話一唔一定要去既。
你要考慮,去到當地有乜頭暈身慶咁點算?睇醫生可以溝通?
旅行幾時都可以去。
有意外時自己不後悔咪ok

大宅

tammylo88 發表於 18-8-7 16:16
完全無預到會有左, 機票酒店book好哂, 吾去吾得wor! 想問下有無jm都試過咁? 完全無事? ...

原先PLAN左同老公同FD去韓國, 而家決定老公自己一個同FD去.

唔會搵呢D野搏.

大宅

tammylo88 發表於 18-8-8 06:08
我都知呢個旅程係一定要去, 所有野都訂哂, 但想睇下有無jm試過咁樣都會無事~ 等我可以安心d~
...

一定有人冇事,亦都一定有人出過事,睇下你想聽邊樣嘅啫

大宅

回覆樓主:

我都係懷孕初期,plan了成年同老公囝囝去日本,果心好想好想去,但又怕有咩事點算?十五十六,唔知去唔去?唉

大宅

ibe 發表於 18-8-8 18:37
我都係懷孕初期,plan了成年同老公囝囝去日本,果心好想好想去,但又怕有咩事點算?十五十六,唔知去唔去? ...

去都唔好去關東地區⋯

複式洋房

完全無預到會有左, 機票酒店book好哂, 吾去吾得wor! 想問下有無jm都試過咁? 完全無事? ...

其實未夠三個月唔穩 不如下次先拉 BB緊要d 同埋其實幾多個月先唔比坐飛機?

複式洋房

tammylo88 發表於 18-8-8 10:11
咁又係, 搞到我都十五十六, 真係驚影響個胎

其實由我地兩公婆決定備孕開始,我地已經沒有去日本,始終認為幅射的影響好長遠,沒有理由因為自己一時開心而令BB冒險,真心講有d人去完沒有事,但不代表另外一個人去也會同樣沒事,誰人可寫包單呢?

別墅

回覆樓主

我陀住6個月果時都去過日本諗住輕鬆下,不過諗返轉頭覺得唔去好過去,因為果幾日我會驚同冇安全感,驚有咩事唔知邊度睇醫生。返到黎個B又生得快左幾週,就擔心唔知係咪自己食錯野做錯野
都係果句啦,自己衡量,如果你本身比較緊張建議你唔好去

男爵府

係我我會去,可能最後一次兩公婆去,行程輕鬆應該冇問題,唔好食生野,雪糕嗰啲

大宅

Chanelaholic 發表於 18-8-9 00:05
其實由我地兩公婆決定備孕開始,我地已經沒有去日本,始終認為幅射的影響好長遠,沒有理由因為自己一時開 ...

其實去唔去係自我選擇。係我既角度,當地人都係咁生活同生仔。如果話驚幅射咁日本既食品都唔應該食。

大宅

我個時都係,同班姊妹book晒package後發現,仲要2人一個package. 但我最後冇去,因爲問晒一來去東京,二來未陀得穩,三來識人咁既情況佢問左醫生唔建議去,因爲冇人知發生咩事,所以最後我甩底, 我fd另外搵人頂我個位。幾千蚊少事,如果當中流血流啡,都唔知點血,懷住一個唔盡興既心情,其實玩得唔開心。當然去左都可能會冇事,總之萬事小心啦。

複式洋房

回覆 tammylo88 的帖子

真係唔敢叫你去定唔去,始終人人身體唔一樣,所以都係睇你自己選擇~~

我個時臨出發台灣前2日驗到自己有BWEEK6左右,但訂晒野請晒假我又唔想掉低朋友自己一個人去,結果我都如期出發,但我一早同朋友講定自己有左,所以佢都好照顧我,食野會好小心,一有時間就坐下休息下,重野,行李都會幫我拎,最後都無事番香港~~之後過左3個月,我都去左2次東京~~幅射唔幅射,我就無諗喇,因之前睇過篇文章,其實香港幅射都不見得少,同埋每日睇手機電腦咪又係幅射,日本人自己都有生B,我地去旅行去幾日應該無咩問題既….(個人睇法)

當然,醫生唔建議頭3個月坐飛機,先唔講飛機上不適,去旅行好難避免會行太多,玩太多,亂食野,所以你如果決定去就小心D~~

大宅

dogdogpig 發表於 18-8-7 17:26
好多媽媽都會因為輻射而唔去日本,怕有影響

雖然身邊好多朋友大肚都照去日本, 個B出世都健康, 當然亦都聽到朋友既朋友親身經歷, 去完返港check到個B有事, 之後半年內都唔可以懷孕......

所以最終決定都係樓主話事

大宅

pkh0207 發表於 18-8-9 10:23
其實去唔去係自我選擇。係我既角度,當地人都係咁生活同生仔。如果話驚幅射咁日本既食品都唔應該食。
...

東京人無得選擇只可以繼續生活!而且唔係成個日本有事,主要係關東地區高危!我有朋友去左東京一星期。返到黎個胎出現異常要人流及停工半年!所以去唔去真係自己諗!

大宅

我個陣岩岩有左又係已經plan好曬所有野
考慮左一陣決定照去越南
但初時真係成日倦,無乜精神,加上個期又病左
之前重飲過即沖中藥

個陣又食西瓜海鮮飲可樂

而家32wBB無事我覺得真係奇跡

大宅

回覆樓主

我因為工作需要,頭幾週有搭飛機,你記得問定醫生拎平安藥同醫生紙,唔好拎重野。
我當時有問左2個醫生,2個都話冇乜問題,咁就照上機嚕,人人情況唔同,你問吓醫生點先啦。

大宅

回覆樓主

我朋友嫁左去日本,係東京都生左2個健康小朋友。幅唔幅射我就唔知啦,我就唔會去,乖乖咁留係屋企養胎,生完大把時間去玩。

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

其實好睇你自己,後生嘅,好易大肚嘅,又唔係非常須要個BB嘅,去做咩都唔緊要。
如果好似我咁,好難有B,年過3X,我會放棄唔去
想認識多啲屯門友

首頁

尾頁

跳至