業主們要小心..PK外國租客..個個月拖租...

月希
|
依排個個月幫人追租..因為長輩買左樓..
但有租客住緊...想夠期就收番樓的...
佢要搵樓架啦...見到依個人就咪租比佢...
唔係自己追租辛苦自己

個PK叫...Keswani Shaan...

依半年黎..我個個月3號見佢未入票就提佢入票..
次次問都話放工入...個個月由3號下午追到7號...
依幾個黎..得1次係早過7號收到票...
有時收到票又彈票..又要再催過...
今個月又係咁..琴日最後話放工入..
我話6號晚啦...爽手入票...
結果今日CHECK都係未入....
我打比佢又話去左CHINA..琴晚唔記得...
今日入唔到...要明天先入...

一早寄左信同佢講唔會續租...
個個月我追租佢就話想續租...又話以後會準時交租...
但係我追左半年..個個月都係要追...要我#$%^&罵佢先入票...
依個人真係好麻煩...100%唔係好租客...

我又唔係業主..真係義務幫長輩追一追數..
但個個月都追到我發火....
老人家又成日叫我幫佢CHECK入左數未...
cinda72.
|
咁佢幾號起租架?
月希
|
回覆 月希 的帖子

其實我真係好想好想大罵佢一輪...但樓唔係我的..我都怍罵得太勁...
到長輩收樓時..個PK唔知做乜破壞....
又怕佢最後幾個月做租霸....

所以咁多位..如果係業主..話識得業主朋友..放租中..
近期真係小心...
Keswani Shaan依個人....咪租比佢...
月希
|
cinda72. 發表於 18-8-7 19:14
咁佢幾號起租架?

我見佢約到年尾31日....

我冇睇過租約...
長輩話...AGENT話係1號起租..7日內要交...
大約係咁...

所以長輩每月等到3,4號就問啦..

我又個個月3,4號就問佢入票未...

cinda72.
|
月希 發表於 18-8-7 19:17
我見佢約到年尾31日....

我冇睇過租約...

咁其實3幾日唔駛太緊張既,有時糧期5號7號,咁上下先追囉
wuwucancan
|
邊區?最憎租霸
月希
|
cinda72. 發表於 18-8-7 19:18
咁其實3幾日唔駛太緊張既,有時糧期5號7號,咁上下先追囉
就係次次3,4號只係一句MSG提佢...要入票...
次次就同我癈話...話放工入啦...話想續約..又話去做AUTOPAY...
跟住就催到7號先去入票...
佢係入票丫...唔係入錢...
入票我又要等多1,2日...
其實即係遲左..

今日7號...係LAST DAY啦...
佢又話入唔到要明天...

個個月都係咁...

我又比長輩煩...又比佢煩
月希
|
wuwucancan 發表於 18-8-7 19:18
邊區?最憎租霸
何文田丫....

你有樓出租就小心依個人..

我都唔知佢係因為就完約..唔會續而咁..
還是因為轉左業主..知係老人家...
追數既又係女人..所以係度頼皮...
cinda72.
|
月希 發表於 18-8-7 19:23
就係次次3,4號只係一句MSG提佢...要入票...
次次就同我癈話...話放工入啦...話想續約..又話去做AUTOPAY...
...

叫番長輩追囉,咪唔駛煩
其實佢唔係租霸丫,遲幾日啫,唔駛太緊張喎
BBG1    發表於 18-8-10 10:04
ayako
|
睇名似係印度人
minna_minna
|
月希 發表於 18-8-7 19:13
依排個個月幫人追租..因為長輩買左樓..
但有租客住緊...想夠期就收番樓的...
佢要搵樓架啦...見到依個人就 ...

其實一個星期內入票俾你,都是叫準時交租。 唔好咁 mean, 到目前為止,個外國人有冇欠個幾期租?
月希
|
cinda72. 發表於 18-8-7 19:26
叫番長輩追囉,咪唔駛煩
其實佢唔係租霸丫,遲幾日啫,唔駛太緊張喎

長輩唔識英文丫

佢個個月都遲交囉...
提左都遲...如果唔提重唔交....
長輩都唔係第一個月就叫我追...
佢初初好似搵AGENT跟的..
但過多幾多月...就冇理由重叫AGENT...
跟手...佢應該係收唔到..過晒期...
先開始叫我幫...因第一次叫我係月中的...

我怕佢最後2,3個月完全唔交...
同佢對話就覺得佢個人格好乞人憎...
真係聽到火滾......
Goldilocks
|
其實佢已經唔算衰,叫做遲左幾日,都重會交租。衰既租客,你有你追,佢都唔會交。業主都怕左佢會做租霸唔交租重傷。
Heisenberg
|
其實7日內有交唔算遲交
新人物
|
好多人恨收租,其實管理幾煩的⋯⋯
luckybaby2011
|
Heisenberg 發表於 18-8-7 19:53
其實7日內有交唔算遲交

又係喎
最遲七號、有好多人都拖到最後
月希
|
minna_minna 發表於 18-8-7 19:28
其實一個星期內入票俾你,都是叫準時交租。 唔好咁 mean, 到目前為止,個外國人有冇欠個幾期租?
...
就係個個月提佢早少少入..
等長輩7號就收到錢..
佢次次都拖到7號晚...或之後先入票...

佢7號入.其實都要9號先收到...
根本就係遲左...
佢重要過左7號先入...就更遲...

我未追之前...好似試過月中先入票添..
入左又彈票咁....

月希
|
Goldilocks 發表於 18-8-7 19:43
其實佢已經唔算衰,叫做遲左幾日,都重會交租。衰既租客,你有你追,佢都唔會交。業主都怕左佢會做租霸唔交 ...

我都怕重有幾個月,佢唔交租
又話佢破壞,唔搬走
Poyau
|
Con fiducix 嗰位 Shxxn?
cinda72.
|
月希 發表於 18-8-7 20:25
我都怕重有幾個月,佢唔交租
又話佢破壞,唔搬走

你怕嘈到對方係間屋破壞好過啦