嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我係新手媽媽
想向其他媽媽賜教

我個女大約4個幾月,出世個一兩月都唔會好卒臉,但宜家成日左右卒臉,卒到臉頰損哂加甩皮,有點流血。

我想了解一下係米個個bb都咁樣?點解bb會卒臉?同埋有甚麼好方法避免bb卒臉
回覆 man_c822 的帖子

Hi man_c822 ,媽媽可以留意下囡囡係咪皮膚乾燥/痕癢,或者吽牙期唾液增多/牙肉痛,可能令囡囡用手去抓/拍/捽面,建議媽媽加強保濕,係冷氣間放一杯水增加濕度,揸無香料成份天然lotion、薄薄凡士林、 橄欖油、椰子油,形成皮膚屏障作用,亦要幫囡囡 剪短磨平指甲,保持手仔清潔,以免捽面時引起細菌感染呀。囡囡有冇成日流口水、啜手指、咩都塞入口?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 18-8-8 14:32

Hi man_c822 ,媽媽可以留意下囡囡係咪皮膚乾燥/痕癢,或者吽牙期唾液增多/牙肉痛 ...

謝謝你的意見。我個囡成日都流口水,擺手指入口,都有咩都塞入口,咁樣係代表甚麼意思?

囡囡成日流口水,咩都塞入口, 如果牙肉有白點, 有可能係出牙仔架。BB吽牙仔會牙肉不適/煩躁不安, 媽媽可以俾佢咬雪凍左嘅牙膠。勤d幫BB洗手/清潔玩具, 保持家居環境衛生, 避免細菌由口入而引致肚痾呀!

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 18-8-9 13:16

囡囡成日流口水,咩都塞入口, 如果牙肉有白點, 有可能係出牙仔架。BB吽牙仔會牙肉不 ...

可否向你請教如何處理bb塊面的傷口?bb得4個幾月,因為卒臉同抓損,常常流血水,我有用抗菌的cream幫她護理,但由於我家人的大意,常常讓bb抓損臉頰,宜家都仲有血水。我應該如何處理她的傷口,讓傷口加速癒合?

BB成日卒面, 唔排除係敏感或其他原因, 如果已經抓損咗皮膚, 引致流血水, 建議媽媽帶BB睇睇醫生, 先處理皮膚傷口, 避免感染呀! 媽媽可以勤d幫BB修剪指甲。皮膚復原後, 注意幫BB做好保濕, 維持皮膚健康屏障, 有助避免BB皮膚痕癢而抓損架。BB有冇試過敏感呀?

首頁

尾頁

跳至