(急,求淘寶高手幫手,長文慎入)

特級粉絲
|
事源係我在某店鋪買左1d 盒仔,買之前有問清楚賣家,包裹既體積可唔可以三邊不超過100cm,
賣家答我可以做到,於是我就即刻俾錢買
點知!!賣家冇包細之餘仲將34個盒包埋一齊搞到集運計左體積重,由原本應該大約$70rmb 左右既集運費變左$165rmb
原本由第一日2/8 同賣家商量點解決,初初佢就話搵人去集運收返份件,但集運倉係冇自提服務,所以只可以透過集運果邊退件俾賣家,退件返去賣家果邊要$87,跟住賣家嫌貴唔想

然後佢就搞喱搞路,想推卸責任賴落我度,一時又話就算分開包都係要收體積重運費。我cap埋 集運app計出黎既價錢同對話俾佢睇幾錢,佢都唔信
仲話俾$47補貼我運費了結事情,我唔要!
一時又問我用邊間集運,又問我收貨地址,佢應該打算自己走去問集運我喱下勁嬲,因為佢咁做當正我一切都係呃佢咁!足足5日不停係度耍我今日嬲到禁退款

然後客服就話佢肯退返$95運費差價俾我,但我先收貨,之後佢先支付寶俾錢我,但我唔肯,因為我驚我收左貨佢就走數!

想請教大家,佢話一定要收貨先可以問老闆申請退返$95俾我,真定假?

佢話我收左貨之後一定會退,話大家有哂對話紀錄走唔到數,我可以收貨後如果佢唔俾$95我,我就可以禁退款,收左貨仲可以退款嗎?

我依加堅唔肯取消退款,過期限佢都唔退我申請淘寶介入的話,就以上事件,淘寶會唔會幫我?

多謝大家睇哂! 我淘寶日子唔多,唔識處理,請大家幫幫忙
szeszes
|
你可以在確認果到申請退款,退95蚊既

其實佢地怕差評,所以佢唔退你,你比個差評佢,佢地立即會退款,叫你改返好評
szeszes
|
下次有體積大既貨,搵 點對點,佢只按重量收費

https://www.point2point.hk/tc/
mmya
|
畀著我就算數 同大陸人傾嘢真係好煩好煩好煩 浪費不少心血
cinda72.
|
唔好為左95蚊影響自己啦
佢退,咪收,唔退咪算囉,激到血壓高睇醫生,95蚊夠搭車架乍
Poyau
|
放下
貓宅
|

我試過買完嘢佢應承收貨後退返差額比我, 咁收咗之後再聯絡佢啦, 比咗支付寶個戶口比佢但最終退唔到(佢有嘗試退), 但因為我係用支付寶HK, 賣方既大陸支付寶係唔可以直接過錢比HK支付寶, 所以最終呢個差額我係收唔返!

所以如果你用既係HK支付寶, 一係唔好買直接退款一係比多d運費解決, 佢正常係退唔返錢比你架
mandy952
|
貓宅 發表於 18-8-8 03:04
我試過買完嘢佢應承收貨後退返差額比我, 咁收咗之後再聯絡佢啦, 比咗支付寶個戶口比佢但最終退唔到(佢有嘗 ...

唔係喎,一直用香港支付寶比錢,試過好多次退錢都退到,你hk支付寶認證左未?
felicesmile
|
mandy952 發表於 18-8-8 06:28
唔係喎,一直用香港支付寶比錢,試過好多次退錢都退到,你hk支付寶認證左未?
...

官方退返信用咭就可以, 私下大陸對香港支付寶唔得。
AGa1111
|
...

如果私下退係退唔到架,經官方就得
Yanyan0904
|
...

淘寶真接退款係可以,但係大陸支付寶退落香港支付寶就唔得
樓主可以收左貨先,但係就唔好禁確認收貨,禁退款,退款有時間限制,限制過左系統會自動退款俾你,咁就收到貨之餘亦收到錢
貓宅
|
...

已經係中級認證喇
貓宅
|
felicesmile 發表於 18-8-8 08:02
官方退返信用咭就可以, 私下大陸對香港支付寶唔得。

我本身無綁信用卡, 一直以嚟都係去7仔嗰d增值

我都係因為佢話退唔到錢比我, 所以上支付寶望吓, 先知大陸唔可以直接過比HK, 咁我估賣方都唔知o既, 不過咁就無咗1舊水差額了
spikenard
|
算la豪比佢,你為呢d搞左以耐?無論日常生活,訓教都記住呢95蚊,仲要搞好多日,唔值呢

放下,下次就醒因有這次的經歷
jjlai
|
回覆 特級粉絲 的帖子

你可下載大陸支付寶, 叫佢退落去, 下次買野用番
特級粉絲
|
cinda72. 發表於 18-8-7 23:17
唔好為左95蚊影響自己啦
佢退,咪收,唔退咪算囉,激到血壓高睇醫生,95蚊夠搭 ...

無錯 我真係為啖氣,吞唔落
明明係佢答應做到我先買,買完一時話倉執貨新手,到最尾話自己返工兩個月