妊娠糖尿,要行半小時,但行得多又宮縮

kmbb519
|
咁點算好啊

我已經行得好慢...... 慢到好似人地 d警察地毯式搜索咁慢架喇

thanks Jm
Loveucpy
|
kmbb519 發表於 18-8-7 22:20
咁點算好啊

我已經行得好慢...... 慢到好似人地 d警察地毯式搜索咁慢架喇

只要控制好飲食,小食多餐。我果時都係妊娠糖尿,只要控制得好就唔會超。
kmbb519
|
Loveucpy 發表於 18-8-7 22:40
只要控制好飲食,小食多餐。我果時都係妊娠糖尿,只要控制得好就唔會超。
...

我今日開始篤手指,所以晚飯後散步左 20mins ,但行完個肚好硬 咁係咪即係食清d ,但唔好行咁耐好呢
小驚
|
其實只係行咗 20 分鐘就肚硬,JM 平時連行都較少?
建議你慢慢由 15 分鐘開始加步行時間,
慢慢行多少少...
運動不足對你同 BB 都唔好哦
KILW
|
你餐後血糖度數好高一定要行?我大肚糖尿時,跟足營養師控制飲食,食完無行過,都無超。
purplerain0348
|
我都要篤手指,但我本身唔係超好多……白飯食好少,唔再食粥,基本上都無再超過
GCHK
|
你可以控制下飲食,少食多餐
Paradisebird
|
我都有妊娠高血糖 見過營養師 控制飲食 已戒飯,日日食通粉.....:/
haha748494
|
如果覺得攰,就坐底休息下,唔洗一下子行半粒鐘架。
RubyYu07
|
慢慢行慢慢散步,唔使理人地點諗,自己舒服最緊要
kmbb519
|
KILW 發表於 18-8-8 02:44
你餐後血糖度數好高一定要行?我大肚糖尿時,跟足營養師控制飲食,食完無行過,都無超。
...

我午飯後係 5.7 晚飯後 6.1 ...... 唔算高呀可? 不過晚飯後有行 20 分鐘... 如果唔行, 唔知會幾多呢....
kmbb519
|
小驚 發表於 18-8-8 00:31
其實只係行咗 20 分鐘就肚硬,JM 平時連行都較少?
建議你慢慢由 15 分鐘開始加步行時間,
慢慢行多少少... ...

係呀 我有左之後就好少行啦, 因為成日聽人講唔好行咁多嘛 ...... 嗚....

咁我慢慢行返多 d 啦
kmbb519
|
purplerain0348 發表於 18-8-8 03:57
我都要篤手指,但我本身唔係超好多……白飯食好少,唔再食粥,基本上都無再超過
...

我早餐食麥皮, 晏晝食魚蛋米+多菜, 晚餐有半碗飯 + 少少餸 + 大量菜.......... 呢三餐飯後都無超, 晚餐後係 6.1 但第二朝起身竟然係 5.2 ......... 空肚喎.... 醫生話空肚要 under 5 先合格, 我而家都唔知點算..... 我無食宵夜呀, 七點食晚飯跟住 12 點訓覺........

kmbb519
|
purplerain0348 發表於 18-8-8 03:57
...

請問你平時篤手指, 早餐前空肚果次係咪一起身就篤?

我去飲糖水果次, 空肚係 3.9 ........聽講座果次, 空肚係 4.1 ...... 呢兩次都係起左身隔左成個鐘先驗, 但呢兩日我一起身就篤, 就高喇, 咁其實我可唔可以起身後等一陣先篤呢..... 總之未食早餐前都計空肚嘛
kmbb519
|
Paradisebird 發表於 18-8-8 09:40
我都有妊娠高血糖 見過營養師 控制飲食 已戒飯,日日食通粉.....:/

我都戒得好清, 係咁食菜 .... 減肥都無咁神心呀陰公
DoReMiFaSol
|
kmbb519 發表於 18-8-8 15:55
我早餐食麥皮, 晏晝食魚蛋米+多菜, 晚餐有半碗飯 + 少少餸 + 大量菜.......... 呢三餐飯後都無超, 晚餐後 ...

乜唔係5.3以下就合格咩?
kmbb519
|
DoReMiFaSol 發表於 18-8-8 16:51
乜唔係5.3以下就合格咩?

醫院比我張野 , 寫住空肚要 under 5 .......飯後 under 7

請問你 5.3 呢個數據係邊度黎?
黃家三少奶
|
kmbb519 發表於 18-8-7 22:20
咁點算好啊

我而家38w 都係呀, lunch同晚餐後都係行20-30分鐘, 好攰又熱呀~ 不過為咗個b, 盡做啦.....唯有行慢d~

DoReMiFaSol
|
kmbb519 發表於 18-8-8 16:57
醫院比我張野 , 寫住空肚要 under 5 .......飯後 under 7

請問你 5.3 呢個數據係邊度黎? :ilove ...

都係醫院
小驚
|
kmbb519 發表於 18-8-8 16:57

請問你 5.3 呢個數據係邊度黎? :ilove ...

空肚 5.3,飯後兩小時 6.7 係美國糖尿病協會標準
你係邊間醫院㗎?空腹咁高標準