懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

你幾多WEEK喇?有冇其他運動可以代替?

男爵府

kmbb519 發表於 18-8-8 15:51
係呀 我有左之後就好少行啦, 因為成日聽人講唔好行咁多嘛 ...... 嗚....

咁我慢慢行返多 d 啦 ...

我都係行少咗好多,就出事了
而家希望行返多少少,胰島素出返多少少
你已經好好,我行咗個幾鐘先回落到去 6. 2
一齊加油呀

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

黃家三少奶 發表於 18-8-8 17:12
我而家38w 都係呀, lunch同晚餐後都係行20-30分鐘, 好攰又熱呀~ 不過為咗個b, 盡做啦.....唯有行慢d~:non ...

係呀, 真係好熱呀, 夜晚都好熱, 你附近有冇商場呀, 行商場啦..... 我都係去屈臣士同日本城行幾個字
大事化小, 小事化毛.........

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

小驚 發表於 18-8-8 17:23
空肚 5.3,飯後兩小時 6.7 係美國糖尿病協會標準
你係邊間醫院㗎?空腹咁高標準
...

威院啊...... 嘩!! 佢都拉到條線好低喎!! 我地去飲糖水測試, 空肚要 4.5 添呀, 但我果日 4.1 喎唔知點解.... 可能因為又去篤巴士又行左段路....

珍珠宮

DoReMiFaSol 發表於 18-8-8 17:12
都係醫院

OH.....

我係威院.....

男爵府

kmbb519 發表於 18-8-8 17:31
威院啊...... 嘩!! 佢都拉到條線好低喎!! 我地去飲糖水測試, 空肚要 4.5 添呀, 但我果日 4.1 喎唔知點解.. ...

我瑪麗醫院都係 5.3, 6.7 呀
呢兩日 lunch 同 dinner 都過 0. 1

珍珠宮

小驚 發表於 18-8-8 17:26
我都係行少咗好多,就出事了
而家希望行返多少少,胰島素出返多少少
你已經好好, ...

我見到呀, 你家族有所以你都有 ...... 無辨法啦, 為左 bb 你都要加油, 控制住體重都好呀, 你第時都唔駛減得咁辛苦, 我見好多媽媽生完都收唔返身 你都要加油呀

珍珠宮

我要做媽媽 發表於 18-8-8 17:24
你幾多WEEK喇?有冇其他運動可以代替?

我 28w ..... 我而家諗住再食清 d , 再行少 d..... 因為我晏晝係屋企, 煮左一大碗菜, 食左個米粉, 兩粒丸, 跟住都無乜點郁, 除左洗碗..... 兩小時後 5.8 呢...... 所以應該食咁清就可以唔駛行都得

珍珠宮

小驚 發表於 18-8-8 17:33
我瑪麗醫院都係 5.3, 6.7 呀
呢兩日 lunch 同 dinner 都過 0. 1

你食 d 咩呀, 試下用大量烚菜做主食, 跟住食 dd 瘦肉之類, 蛋都可以呀, 應該會好 d...

男爵府

kmbb519 發表於 18-8-8 17:38
你食 d 咩呀, 試下用大量烚菜做主食, 跟住食 dd 瘦肉之類, 蛋都可以呀, 應該會好 d...
...

我而家有食紅米飯
因為營養師話我之前食唔夠澱粉質,希望我加返。
咁我每日 lunch 同晚餐都有食返4 匙飯。
我應該會再加重啲紅米比例。

我而家都係得 16wk,如果都係控制唔到,
我諗都唯有加藥

男爵府

想生BB熱投

kmbb519 發表於 18-8-8 16:18
請問你平時篤手指, 早餐前空肚果次係咪一起身就篤?

我去飲糖水果次, 空肚係 3.9 ........聽講座果次, 空 ...

我醒咗就篤呀!有時勁早醒咗都照篤咗先,因為要隔兩個鐘後先可以食早餐

男爵府

想生BB熱投

kmbb519 發表於 18-8-8 15:55
我早餐食麥皮, 晏晝食魚蛋米+多菜, 晚餐有半碗飯 + 少少餸 + 大量菜.......... 呢三餐飯後都無超, 晚餐後 ...

我空肚係超過5.5先算超,我多數都4點幾……可能飯可以再減少啲,我係食少過半碗飯,多啲菜,篤完晚餐後果次,之後再食生果同飲奶,第二朝空肚篤都唔會超

珍珠宮

purplerain0348 發表於 18-8-8 17:53
我醒咗就篤呀!有時勁早醒咗都照篤咗先,因為要隔兩個鐘後先可以食早餐
...

咦, 我又無話要篤完 2 個鐘先可以食早餐喎..... 果張紙剩係寫 ......... 四個時間篤: 早餐前, 早餐後2小時, 午餐後2小時, 同埋晚餐後2 小時...

thanks

珍珠宮

小驚 發表於 18-8-8 17:48
我而家有食紅米飯
因為營養師話我之前食唔夠澱粉質,希望我加返。
咁我每日 lunch 同晚餐都有食返4 匙飯。 ...

係呀, 澱粉質少得滯又唔得, 真係好煩呀....

加胰島素係咪對 bb 唔怕架?

珍珠宮

purplerain0348 發表於 18-8-8 17:56
我空肚係超過5.5先算超,我多數都4點幾……可能飯可以再減少啲,我係食少過半碗飯,多啲菜,篤完晚餐後果 ...

點解威院 5 就超架.... 搞到我好驚下次覆診佢話我超 唔知又要點

你食完晚餐仲有飲奶同生果..... 等我都試下先, 有聽過話夜晚食返少少野反而會低 d 咁

thanks ar

男爵府

kmbb519 發表於 18-8-8 18:14
係呀, 澱粉質少得滯又唔得, 真係好煩呀....

加胰島素係咪對 bb 唔怕架?

打針唔會影響 bb,反而血糖唔穩定會
不過你啲數字都唔差呀!加油

首頁

尾頁

跳至