講價

七小口
|
想問大家如果你買一件貨
間舖係明碼實價咁寫哂價錢
你會嘗試講價嗎?
件貨幾十蚊,你會試講嗎?
事願間店係買日用品
件貨幾蚊,但個客連5毫子都要講
仲要講一輪 應左幾句無言吾理佢
最後佢死死地氣買,因為佢係其他地方買吾到
waynewon
|
除咗去旅行旅遊區買野會講價,其餘都唔會,一向買野明碼實價覺得合理就俾錢,連去街市我都唔會,好多時幫襯耐咗,街市檔主見到我會自動平俾我,又或秤野鬆手d。
zitzai
|
唔會講。驚俾人鬧
Alex123
|
七小口 發表於 18-8-7 22:31
想問大家如果你買一件貨
間舖係明碼實價咁寫哂價錢
你會嘗試講價嗎?

現在香港一般店鋪也好少會講價。
覺得貴咪唔買囉,最多等特價先買或上網淘。
BBJOJO
|
waynewon 發表於 18-8-7 22:42
除咗去旅行旅遊區買野會講價,其餘都唔會,一向買野明碼實價覺得合理就俾錢,連去街市我都唔會,好多時幫襯 ...

櫻花bb
|
唔識講亦唔敢講
mmya
|
呢度係香港嚟㗎喎!喺街市買斤菜心都冇得講㗎啦。

我喺網上賣嘢 啲人$5都講一餐 唔應佢仲喺度繼續講 寫名不議價 真係想問佢去uniqlo買衫會唔會講價!
新秦先生
|
我試過買呢D幾蚊野,就話買300件有冇得平?咁老闆真係話平5毫比我,我就話咁而家我買一件返去做辦,比大老細睇睇先. 成交~
BGCOME08
|

冇講價呢個習慣,覺得唔值就唔買。

我開過舖頭,D人無論10蚊定100蚊,一定話前面平過你,跟住就叫你平,好似怨婦咁……正因為日日見得呢D掟人多,又知道生意唔易做,自己更加唔會講價。
tansyneko
|
NO
QY08040408
|
唔會咁肉酸啦……明碼實價仲講乜
laiyee6121
|
waynewon 發表於 18-8-7 22:42
除咗去旅行旅遊區買野會講價,其餘都唔會,一向買野明碼實價覺得合理就俾錢,連去街市我都唔會,好多時幫襯 ...

忌廉寶寶
|
zitzai 發表於 18-8-7 22:44
唔會講。驚俾人鬧

我都係

29XX86
|

咁平唔會講, 有時我同一boutique買2件或以上, 就會順口問聲會唔會平D呀, 通常都會巡例平返D比我.

亦試過好多次, 係SALES自己主動話平架喎, 好鬼開心