呻吓:當身邊相識嘅人開始多病...

anyuser18
|
託賴自己仲幾健康,真唔太識安慰佢哋,
有時啲相識,見親面話題都係病,健康,仲有佢相識邊個邊個又病發,又成日叫你去驗身,又話乜病物病我呢個層都高危喎,我都覺得唔知點咁。

人哋病辛苦我都明,都會聽吓安慰吓鼓勵吓咁。但講親都呢樣,令我下意識想避唔想再提咁多轉吓話題,但佢哋總轉返同一話題。

直接話唔想聽又幾傷人,人哋都病仲咁對佢好似好衰。但自己又頂唔到啲負能量。。。

依家唯有搵少啲,隔疏啲聯絡,但當身邊多咗人病,真係能搵的人買少見少添。呻完多謝收睇。希望唔好俾人插我都有病嗰日
good_pig
|
年齡?
musiccisum
|
anyuser18 發表於 18-8-7 23:35
託賴自己仲幾健康,真唔太識安慰佢哋,
有時啲相識,見親面話題都係病,健康,仲有佢相識邊個邊個又病發, ...

係咪佢地太負能量你頂唔住
monsterparentss
|
俾我會同佢哋傾,病因,病徵及如何治療等。

了解多啲其他病,自己學識如何預防,又可以同佢哋傾下,等佢哋抒發下,多啲同理心,幫人又幫自己。
saming999
|

laiyee6121
|
monsterparentss 發表於 18-8-8 00:56
俾我會同佢哋傾,病因,病徵及如何治療等。

了解多啲其他病,自己學識如何預防,又可以同佢哋傾下,等佢哋 ...

MKma
|
我啲姑奶個個都60+,日日都在群組post網上的靈丹妙藥,保健穴位食療湯水,洗版咁。見到面更成日講幾時照腸鏡,胃鏡,邊度針灸,物理治療好等等,但我都會聽吓佢地的經驗,因為自己入咗五後都開始多病痛了。
anyuser18
|
musiccisum 發表於 18-8-8 00:45
係咪佢地太負能量你頂唔住

係啊謝謝明白
有時聽吓都可以
但可能佢哋有啲係長期病
係癌就驚復發
有時不為意找下佢哋時
就話啊乜乜乜水(我唔識佢都唔熟)又係咁嘅病呀咁。我都有點受影響
心諗我關心你,唔通關心埋你身邊啲路人甲
有時自己都唔開心
咁日日新聞都咁多報導咁個個都關心咩?
好似離唔開呢個話題
講食乜,又會致癌喎
咁有時都真係好無癮
所以上嚟呻吓
謝謝收聽

呻完,我諗我都係要避一避,到自己正能量高返先去搵佢哋嘞
anyuser18
|
MKma 發表於 18-8-8 09:49
我啲姑奶個個都60+,日日都在群組post網上的靈丹妙藥,保健穴位食療湯水,洗版咁。見到面更成日講幾時照腸 ...

如果講呢類我都有興趣聽
但佢哋唔係講呢啲
仲有時車埋我樹
叫我做呢做嗰
咁應咗一次兩次
覺得你哋係關心我,但唔駛把你哋個套加落我樹囉!咁。我又呻添真係我都變得負能量咗唔好意思
MKma
|
anyuser18 發表於 18-8-8 10:05
如果講呢類我都有興趣聽
但佢哋唔係講呢啲
仲有時車埋我樹

我明白,jm只能夠當佢地講啲嘢係耳邊風,盡量少見面啦!
保持自己心境平靜,才能身心健康。我自問都做唔到,但已學會凡事不要太上心。可能我們都是比較敏感的人吧!
hellomiki
|
聽下當學下嘢囉
papagirl
|
我理解呢啲係吸引力法則,聽得多好似要自己都病發先安樂
負能量太多真係會好容易病架
自己唔開心仲要聽咁多呢啲野真係
我會關心佢哋都會祝福佢哋,但係聽得多真係會好辛苦,我之前都有情緒病所以更加明白
wan_sosin
|
真係聽到自己都覺唔舒服,避開都應該的,不必勉強自己。負能量唔係個個人都頂得到。
hexichen
|
anyuser18 發表於 18-8-8 10:05
如果講呢類我都有興趣聽
但佢哋唔係講呢啲
仲有時車埋我樹

我完全明白你感受呀
所以我而家做咗獨家村
anyuser18
|
MKma 發表於 18-8-8 11:07
我明白,jm只能夠當佢地講啲嘢係耳邊風,盡量少見面啦!
保持自己心境平靜,才能身心健康。我自問都做唔到 ...

係啊,多謝您明白 。啱嘅唯有少啲見
anyuser18
|
papagirl 發表於 18-8-8 12:28
我理解呢啲係吸引力法則,聽得多好似要自己都病發先安樂
負能量太多真係會好容易病架
自己唔開心仲要聽咁多 ...

多謝您理解。
咁我又唔會嘅,我會諗,好好珍惜健康的日子。
或者有時想關心又力有不及有啲吃力。係都係等自己能量增強先搵佢哋。謝謝
anyuser18
|
hexichen 發表於 18-8-8 12:48
我完全明白你感受呀
所以我而家做咗獨家村

唉多謝你明。同病相憐
就係當你講乜,例如想風花雪月吓
都係講吓整嘢食,去邊玩
但對家總係要拉到病呢個主題
有時真係唔知咩感受
例如我話去咗邊,見到啲有趣嘢想分享
咁佢就話阿xxx發現癌症係第三,四期
嗰吓真係

係呀,好在仲有bk, 可以上吓嚟吹水,講吓無謂嘢又得咋。多謝您明白,真係好啦原來都唔止我一個
maymay220hk
|
我身邊40+ 50+已經三高
e生建康戒口+運動對健康有幫助
都吾願郁,又成日呻呢到痛
個到吾舒服,我都已經冇氣講
由佢啦
命仔系佢,佢對自己負責任好啦
anyuser18
|
wan_sosin 發表於 18-8-8 12:36
真係聽到自己都覺唔舒服,避開都應該的,不必勉強自己。負能量唔係個個人都頂得到。
...

多謝您理解
anyuser18
|
maymay220hk 發表於 18-8-8 16:42
我身邊40+ 50+已經三高
e生建康戒口+運動對健康有幫助
都吾願郁,又成日呻呢到痛

咁呢啲真係愛莫能助