去補牙注射左小量麻醉藥有影響嗎?好擔心(emoji)

Fishchan1223
|
已懷孕22週幾,本身只係去補牙,但無唸過要落麻醉藥,當時醫生好快講完就打左入牙肉,而家事後好怕會影響到胎兒,有無媽媽曾經試過?
定其實小量注射牙肉係無問題?
贏在起跑線
|
有冇問婦科醫生意見?
我杜牙根過程中發現自己有左
問左牙醫可以繼續之後既療程(第一次落麻藥既時候未有)
跟住話我有爛牙要補牙,我都有問我有bb仲可唔可以補牙,佢話咁要忍忍痛唔落麻醉藥
musiccisum
|
Fishchan1223 發表於 18-8-8 03:02
已懷孕22週幾,本身只係去補牙,但無唸過要落麻醉藥,當時醫生好快講完就打左入牙肉,而家事後好怕會影響到 ...

你有無同牙醫講你懷孕呀?
|
贏在起跑線 發表於 18-8-8 03:35
有冇問婦科醫生意見?
我杜牙根過程中發現自己有左
問左牙醫可以繼續之後既療程(第一次落麻藥既時候未有)

我未問呀,因為尋日先補,但補後有擔心,因為落過麻醉藥
|
musiccisum 發表於 18-8-8 09:26
你有無同牙醫講你懷孕呀?

我入去個陣醫生姑娘應該都望到,所以我無特別講,同埋佢睇完我隻牙就好快咁話要落dd麻醉藥
musiccisum
|
Fishchan1223 發表於 18-8-8 09:46
我入去個陣醫生姑娘應該都望到,所以我無特別講,同埋佢睇完我隻牙就好快咁話要落dd麻醉藥
...

或者問問婦科醫生意見
haha748494
|
我系懷孕初期時唔知有BB,有落麻醉,BB依家17個月喇。
GCHK
|
可能要諮詢下婦產科嘅醫生好D
yanyan_51
|
已懷孕22週幾,本身只係去補牙,但無唸過要落麻醉藥,當時醫生好快講完就打左入牙肉,而家事後好怕會影響到 ...

我個陣6個月去補牙 都有打小量麻醉
而家生左了 Bb滿月 都無問題
不過你擔心問下你婦科醫生
個陣我睇開個醫生話 頭3個月同尾3個月就唔好去睇了
鑽石瞳瞳
|

我早兩星期去杜牙根,同醫生講左有bb,
跟住醫生幫我檢查完牙之後,
佢就話要打d麻醉藥,佢話呢d麻醉藥唔會影響Baby既.
生第一胎時都係呢個牙醫睇開既,
16weeks 開始都有打麻醉藥,而家阿女都好健康
因為每個醫生用的麻醉藥都不同,份量又不同,你應該問返當時的牙醫,共他人管唔到你的,因為最重要係唔知麻醉藥份量
|
鑽石瞳瞳 發表於 18-8-9 22:49
我早兩星期去杜牙根,同醫生講左有bb,
跟住醫生幫我檢查完牙之後,
佢就話要打d麻醉藥,佢話呢d麻醉藥唔 ...

謝謝你呀,我都問左牙醫,佢話我已經去到23週呢d週數係無問題,同只係好小量,唔需要擔心(emoji)
|
yanyan_51 發表於 18-8-9 19:46
我個陣6個月去補牙 都有打小量麻醉
而家生左了 Bb滿月 都無問題
不過你擔心問下你婦科醫生

謝謝你,我都有問左牙醫,都放心左好多
honeycrystal
|
回覆 鑽石瞳瞳 的帖子

同意,醫生應該會因應懷孕情況,落唔同劑量嘅麻藥,劑量適當,應該誤會對bb有影響
我要做媽媽
|
下次都系要小心D比較好吖媽媽,問清楚
RubyYu07
|
你有無同牙科醫生講明你懷孕吖?