美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆樓主

我試過!仲一次爛過一次,即使我已經話唔好再加大度數(佢地有問我)。坦白講,我覺得打得太進取,每次打完一次爛話一次就話係因為我乾,叫我做多d保濕,但我夠膽講我一定唔係因為太乾。而且一次爛過一次,自己都一定會做足工夫先去。

另一個問題係,當治療師幫我打時,如果佢見到異常地紅,都無問下我介唔介意咁紅(第一兩次有的),而成面爛晒佢都唔識收手,呢樣其實好危險。

做少少野先。。。待續再講下我嘅實際情況。。。

別墅

onion555 發表於 18-8-8 09:37
Jm 等左幾耐先至見得人
擔心緊唔知點返工

我個情況係咁嘅,由前一次開始出事。

前一次,治療師提議我重點打去疤同凹凸洞,個鼻有少少,俾d相我睇話會打到凹凸洞個位好紅(好似你而家咁,但只係一點),佢話打完會結焦甩左就無野架喇,打幾次就見效,咁我就話好,點知打完退晒紅之後,仲有一撻「哄」係度,咁問佢地話會慢慢退,咁我唯有等。中間做過一次hydra facial 話可能係我新陳代謝慢,所以慢d, 下次打pico 退斑個時掃下呢個位就無事架喇,好簡單,咁我就等啦。其實都唔開心,因為有個哄喺個鼻好肉酸。

到隔左5個禮拜再去打pico時,我就提出個鼻個哄仲未退,佢地話可能有黑色素積聚,一陣掃多少少就好快散。然後就話我d斑仲有少少,去到樽頸位無咩進展,話廠商有新指引新打發可以快d退到,不過打完d斑又會先深色d先,然後會退。咁今次我已經無信心啦,我話唔想試,打返上次咁大就可以了,都唔洗重點打。到打時,同平時唔同,平時combo頭會開頭打然後留一千發最尾打,今次一次過打晒combo, 痛到我丫。。。中間都無俾我睇下接唔接受到個紅。咁痛我都忍啦,次次都痛啦其實,諗住打一樣度數無事。點知打完塊面好似火燒咁,個治療師仲主動話:「係咪塊面好熱好似火燒咁呢?正常架!」咁我就瞓低fu mask, 一路fu, 仲燒,個治療師又話:「fu 住個mask 等佢自己降溫係最好好,其實出面做fu 冰係唔好架」咁我就等左一陣,就無咁燒喇。起身,成塊面又紅(好似你咁但係全面。。。)又痕。佢地見到咁,咁啱個日有醫生喺度啱啱返到黎,就即刻叫醫生見我。俾左d止痕藥膏。但最終個藥膏都無鬼用,我食返之前cosmax打斑開俾我d敏感藥同藥膏,用左4日先唔痕(其實我估係個mask敏感,因為我有三個同事fu過個個mask都敏感,佢地自己帶mask去fu, 或唔fu走人的。而我平時係打完做水晶晶,個次唔夠時間先無做)。而紅印,都要成7-10日先退晒。過程我都覺得好唔開心。

別墅

回覆樓主

而到而家為止,距離前次打都2個多月了,個鼻仲有個印係度。佢地話打斑可以打返走,咁我咪即係要繼續打?自己出錢執返佢地d手尾。。。我本來諗住打4-5次之後就打超頻,而家即係迫住繼續打。。。

姐妹,你唔洗太驚,會退的,但醜幾日就要架喇。。。大部分嘅紅係會退的。

別墅

回覆樓主

我覺得,A妹用心係好嘅,好想我地有效果,但我個人覺得塊面係自己,唔好太進取。寧願無效果都唔想衰左,最終都係自己負責(emoji)

別墅

maggie_yip28 發表於 18-8-8 10:43
回覆 Fanpui507 的帖子

晤好意思借問一下,是否cosmxx比較好些

咁講真,我就覺得各有好處。

Cosmax 皇牌激光,打三部機,次次有醫生打第三部同睇你情況,先係二千頭,我覺得呢個無得輸。

但pico, cosmax 就相對貴,同埋我有凹凸洞,咁我就覺得A妹打combo就幫到手,cosmax 過邊話我d凹凸洞pico唔得。

但總括經驗(包括我同事個d ,佢地都有喺A 妹打hifu 、超頻),我就覺得,如果保養下,改善下斑呀呢d簡單野, A 妹打pico 同cosmax 打皇牌激光都無咩所謂,自己睇budget, 效果都係有嘅。但如果要做d進取嘅或要醫生做嘅,我就真係唔建議塊A妹,因為個醫生同cosmax個班醫生差好遠(emoji)

我自己,就兩邊做。隔下。

別墅

onion555 發表於 18-8-8 10:31
依家開始出水pop
根本已經係燒傷左

好慘呀!自己小心傷口呀!最驚留疤(emoji)

別墅

回覆樓主

A妹話pico唔係用熱力,所以唔會燒傷又唔會有傷口麻。退左沙就無事。

希望你無事,分享下你醫生點講,夠竟打pico 係咪真係會燒傷。。。

別墅

sabun 發表於 18-8-8 11:27
都喺A記嗎

A妹,銅鑼灣

別墅

maggie_yip28 發表於 18-8-8 11:32
因為我上左a+做左一次hydra facial,同分析
好彩我下星期去旅行,所以無即時話會做打斑,
她們話我做1064已 ...

咁你去cosmax 啦,激光皇牌第3部機係醫生打微絲血管。

別墅

sabun 發表於 18-8-8 12:46
咁又喺A記啲醫生 咁 ultherapy算進取嘢嗎?可否舉出什麼嘢不宜在A妹做?
...

我本來都想喺A妹試ulthera, 朋友試完100發(佢之前出面做過,所以有對比),咁都覺得個醫生好新手,個效果一般,因為手勢好影響)。而我上次打爛面之後見佢地安排我見醫生,見過個醫生之後,我自己都無信心試

但cosmax 做就貴好多,所以我最後決定唔做住。

別墅

onion555 發表於 18-8-8 12:56
睇咗皮膚科醫生

佢話都有見過其他客人做完enlighten 係咁嘅樣

咁就好,希望你唔好好似我咁退左紅仲有個哄。

但醫生有無講原因?

別墅

回覆樓主

其實去到樓主個種爛法,我絕對唔覺得係夠唔夠補濕事。夠唔夠補濕的而且確係影響有無咁紅同痛,夠濕係有幫助。但樓主呢種紅同爛係因為打嘅手法做成,係因為「重點」地於同一位置狂打。你地講嘅補濕方法我有多無少,如果真係乾得咁嚴重,治療師亦唔會睇唔出呱,我始終覺得治療師應該「識停」,問一問個客接唔接受到先繼續打。。。

別墅

onion555 發表於 18-8-11 02:30

我返去見番美容師

JM, 明你好唔開心,真係無啦啦整撻拉咁。。。希望你無事。我無發炎正常結焦退紅個鼻快3個月都仲有個黑印喺度。。。都係我唔啱,自己新陳代謝慢、唔補濕、唔同治療師溝通,唔關美容院事 呢度好多A妹粉絲的。所以我自己打完咁我都無喺度講,直到你出post 話好擔心所以先呻下。

如果換著你個post你講其他美容院或去深圳做,咁d回覆就唔同喇

A plus 同A妹都係好有心嘅美容院,佢地好希望有效果,對比方間個d美容院打完等於無打為左想打多幾次賺錢,真係值得讚。我都會繼續去A妹,但就真係唔會再打combo。

別墅

onion555 發表於 18-8-11 10:21

你講個野我都覺左好耐

我PM左你

別墅

onion555 發表於 18-8-16 10:13
而家已經差唔多好返晒
淨係有少少紅
化咗妝唔覺

無事就好喇

首頁

尾頁