監管孩子電腦及電話使用時間方法?

MeBeHe
|
大家有無用緊咩方法或軟件可以搖遠監控使用時間架?
例如預設每日6:00-8:00可用 但要做功課要延時 系統就會send msg通知我 得我批准就延時果啲
Thanks(emoji)(emoji)
電腦電話都要 開學時實施
ryan_mami
|
MeBeHe 發表於 18-8-8 04:42
例如預設每日6:00-8:00可用 但要做功課要延時 系統就會 ...

Dinner time
TinyTomato
|
都係果句,教佢自律最實際。

如果一定要監控,試下Norton Family Premier,大約USD$50 一年
例如預設每日6:00-8:00可用 但要做功課要延時 系統就會 ...

sunnymama2
|
我都想知。

我目標係小朋友未考完DSE都唔會俾部有得上網的電話俾佢,唔知會唔會不切實際呢
洋蔥頭媽咪    發表於 18-8-18 09:34
TinyTomato
|
如果佢係都要玩,佢只要買一部大約$1000電話+約$100月費無限上網,所以除非你實施經濟制裁,否則好難杜絕。

sunnymama2 發表於 18-8-8 07:15
我都想知。

我目標係小朋友未考完DSE都唔會俾部有得上網的電話俾佢,唔知會唔會不切實際呢

sunnymama2
|
TinyTomato 發表於 18-8-8 07:20
如果佢係都要玩,佢只要買一部大約$1000電話+約$100月費無限上網,所以除非你實施經濟制裁,否則好難杜絕。 ...

咁又係喎
ganggang
|
其實我都好想杜绝+禁止,但我怕佢第時去偷或攞/借人電話玩....
現况:阿仔現在8歲,無得打機玩電話,只系做online exercise 或者我去交電話費時佢系人地鋪頭玩一陣
bosch
|

要咁多功能又 flexible, 相信只可以靠人肉(你) 去控制.
我都想知有咩app可以用, 減輕下我壓力都好.

birdbird
|

最有效的方法係限時使用, 定時收機。

現今的中學生係一心起碼三用: latop 做緊功課+ 聽歌 (可能仲加埋web browsing); 手機在whatsapp.

冇實體機在手, 以上 事情自然唔洗忙
MeBeHe
|
仲有無?thanks all
Chowying
|
bosch 發表於 18-8-8 08:36
要咁多功能又 flexible, 相信只可以靠人肉(你) 去控制.
我都想知有咩app可以用, 減輕下我壓力都好. :sweati ...

電話既當然有,只係要比比錢,我用緊,好用,所以 就算要 4舊一年我即比
MeBeHe
|
Chowying 發表於 18-8-9 15:28
電話既當然有,只係要比比錢,我用緊,好用,所以 就算要 4舊一年我即比
...

係咩黎架 可以介紹下嗎?
Chowying
|
MeBeHe 發表於 18-8-18 08:00
係咩黎架 可以介紹下嗎?

screen time 有兩星期試用 或者你 search parental control app 睇吓,重有好多其他
野原美冴
|
我都想知。

不設合年代了!現在的中學教育常有以project形式交功課,要同同學傾功課,要上網search資料,係用whatsapp傾,然後又會互send功課用的相丶website link。

當然你可以話用家居電話傾,不一定whatsapp, 但全部人用whatsapp而你唔用,同學會覺得太煩,無形中可能有壓力,甚至d人唔同你做partner
pumpumpurin
|

用人去管好啲,規矩係父母施行,並唔係靠機器。
點解咁簡單嘅互動都懶得做?
如年紀尚輕,父母唔係屋企其實唔應該比佢用。
MeBeHe
|
Chowying 發表於 18-8-18 09:30
screen time 有兩星期試用 或者你 search parental control app 睇吓,重有好多其他
...

請問啲apps係要裝喺我部電話定小朋友電話?
係咪我係iphone 佢係sony就裝唔到架喇?
|
我都想知。

不合時宜 - 與其監管,不如想想如何叫他自律。

利申: 呀仔15 歲升中四,剛剛一個小時內不停apps 自己學校和友校同學商量下週的比賽事宜,能叫他不用電話嗎?
jollyma
|
心癮難治,個個一放學就好似放監咁,不如建議學校加插"使用手機時間",玩飽玩淨,返到屋企就專心做功課
Chowying
|
MeBeHe 發表於 18-8-18 17:52
請問啲apps係要裝喺我部電話定小朋友電話?
係咪我係iphone 佢係sony就裝唔到架喇?
...

兩部都要裝,佢同時 適用 iOS 同 Android, 應該問題不大, 先試用咗先啦
Chowying
|
Chowying 發表於 18-8-18 19:25

兩部都要裝,佢同時 適用 iOS 同 Android, 應該問題不大, ...

你先裝咗喺自己嗰部先, 跟住佢會話畀你聽你細路嗰部要裝另一個apps

或者參考下先 https://screentimelabs.com