嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

洋房

請問6個月大開始用米水開奶,係咪可以日日用,定一星期用3-4日比較好?請指教thanks
回覆 SYecko 的帖子

Hello SYecko, 媽媽點解想用米水開奶呀? 一般 6 個月大BB唔需要特別用米水開奶架。 BB 開始食固體未? 有冇試過食糊仔/粥仔呀?
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 18-8-9 13:41

Hello SYecko, 媽媽點解想用米水開奶呀? 一般 6 個月大BB唔需要特別用米水開奶架。 BB ...

因為BB唔係好飲奶,便便又唔好,我唔想比太多開奶茶BB

一般 BB 6 個月大開始加固, 奶主要提供鈣質, BB唔係好飲奶, 可以由固體食物吸收返營養架。 BB 開始食固體食物未? 便便點樣唔好呀?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 18-8-10 14:22

一般 BB 6 個月大開始加固, 奶主要提供鈣質, BB唔係好飲奶, 可以由固體食物吸收返營養 ...

開始加固2-3星期啦,之前有試過比2餐BB 食,便便一條條,之後轉反一餐奶,因為奶多啲營養,我阿女食好小同飲好小奶。

便便一條條, 係軟身就得。 BB 6 個月開始食固體食物, 透過咀嚼唔同質感嘅食物, 可以鍛鍊口腔肌肉能力,有助日後BB講話能力發展架。固體食物可以提供BB生長所需營養, 奶主要提供鈣質, BB飲奶少, 可以食其他含豐富鈣質嘅食物, 例如板豆腐, 深綠色蔬菜, 例如菜心, 芥菜, 白菜, 西蘭花, 芥蘭打成菜蓉都ok架。

首頁

尾頁

跳至