外傭組織倡加薪25%, 膳食津貼130%

yucl_hk
|

打工仔渴求加薪,外傭亦不例外。昨日多個外傭團體聯署要求當局上調外傭「規定最低工資」水平,由現時每月4,410元增至5,500元;另需調升膳食津貼。有僱主組織表明反對,2成受訪僱主更希望可減薪。

勞工處昨分別與外傭工會及僱主組織會面。香港亞洲家務工工會聯會組織幹事鄧建華會後說,外傭每天工作長達8至16小時,平均時薪僅9.2至18.3港元,要求調整最低工資水平至每月最少5,500元;另將膳食津貼由每月最少1,053元提高至2,500元。

https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/2132550/%E5%A4%96%E5%82%AD%E5%9C%98%E9%AB%94%E5%80%A1%E5%8A%A0%E8%96%AA%E8%87%B3$5500

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
tansyneko    發表於 18-8-8 15:58
py84ko
|
$4410 我都嫌高, 所以我冇用工人已經一年有多
激烈的海狗
|
yucl_hk 發表於 18-8-8 08:44
打工仔渴求加薪,外傭亦不例外。昨日多個外傭團體聯署要求當局上調外傭「規定最低工資」水平,由現時每月4, ...

其實我個人覺得$4410真係低。(5K合理)
amypekkle
|
激烈的海狗 發表於 18-8-8 08:48

如果工人姐姐做野做得好,$5k就抵俾。但遇著啲一來到幾日就唔做野(朝早小朋友要返學,工人唔依時起身,叫佢起身唔起。下午問佢是否身體不適,佢話冇唔舒服,只是I don’t want to work),搏炒的工人,賠一個月人工即加到$5k, 就好唔順氣。
wcpcelia    發表於 18-8-9 10:48
kurocat
|
咁一個月8000

政府可以開多些兒童服務中心
比我地放小朋友

返工可以帶小朋友嗎?
Piglet1228
|

但係佢食宿係僱主俾喎,係香港佢地都唔點駛錢啦,我覺得成本係高喎
mlyuen    發表於 18-8-8 16:28
sonet    發表於 18-8-8 09:13
kurocat
|

多數要比埋膳食的
kurocat
|
Piglet1228 發表於 18-8-8 08:54
但係佢食宿係僱主俾喎,係香港佢地都唔點駛錢啦,我覺得成本係高喎

如果住都寫埋係 房屋津貼
都成6000 啦
Piglet1228
|
kurocat 發表於 18-8-8 08:55
如果住都寫埋係 房屋津貼
都成6000 啦

仲要包中介費,保險等,計埋都7-8千啦
Piglet1228
|
Piglet1228 發表於 18-8-8 08:58

如果請個玩野工人,僱主損失仲慘
BaolawBB
|
kurocat 發表於 18-8-8 08:54
咁一個月8000

8000點夠架~

佢哋10000都啱啱好咋
AhKaAhKa
|

要加就加埋所有香港打工仔嘅薪金,加25%比佢地同時加25%比香港打工仔,凈係加外勞唔合理!

wcpcelia    發表於 18-8-9 10:48
starrymama
|
唉! 又加
mloved0210
|
kurocat 發表於 18-8-8 08:54
咁一個月8000

如果政府做到就好啦
hchu06
|
乜人工係重點?僱主俾工人玩先可憐!做幾日就話走,強烈建議加返3個月試用期!
lolo272
|
HK生活成本上漲, 應該減番佢地人工同埋補貼HK僱主先啱呀, 因為生活成本全部都係僱主負責個啵, 食津加就話合乎情理, 加人工係咩道理?
karen_szeman
|
無人幫僱主出聲,一味識加,又唔諗下有時D工人幾衰,又偷野,又蝦D老人家同小朋友......
sonet
|
Piglet1228 發表於 18-8-8 08:58
又大假, 又機票~
禁上發言
|
支持加人工,一街都係工人
Ada2288
|
hchu06 發表於 18-8-8 09:12
乜人工係重點?僱主俾工人玩先可憐!做幾日就話走,強烈建議加返3個月試用期!
...

係啦,我地返工都一個月試用啦,佢地做幾日就搏炒,又要賠機票又要賠一個月比佢,我地做打工仔做幾日比人炒都咩都無得賠啦