自由講場

跳至

首頁
12345...16

尾頁

大宅

karen_szeman 發表於 18-8-8 09:21
無人幫僱主出聲,一味識加,又唔諗下有時D工人幾衰,又偷野,又蝦D老人家同小朋友...... ...

Agreed your point.

珍珠宮

yucl_hk 發表於 18-8-8 08:44
打工仔渴求加薪,外傭亦不例外。昨日多個外傭團體聯署要求當局上調外傭「規定最低工資」水平,由現時每月4, ...
又加, 真係死都唔掂.

子爵府

畀面勳章

回覆樓主

如果政府可以立法保障僱主權益到一個合理水平,我唔介意俾高d人工請工人。

僱主權益包括請工人有試用期,所有中介業務範圍有立法監管,中介有發牌制度,正式成立中介監管部門。夾心階層請工人係增加家庭主婦出外就業,同時增加咗香港勞動力競爭力,所以請工人支出應該計算入免稅額。

子爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

好呀,8k一個月,每日10小時,我唔會包食包住!

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

好貴

伯爵府

激烈的海狗 發表於 18-8-8 08:48
其實我個人覺得$4410真係低。(5K合理)

我都覺,唔洗好,普普通通我都覺得可以比5k,但同時要有保障顧主嘅措施。例如最簡單...試用期。

侯爵府

甄太太 發表於 18-8-8 09:28
如果政府可以立法保障僱主權益到一個合理水平,我唔介意俾高d人工請工人。

僱主權益包括請工人有試用期, ...

免稅額

我之前講過呢樣嘢, 俾人追住我來吠

水晶宮

要工人交租,水電煤…啦

子爵府

畀面勳章

iris5a 發表於 18-8-8 09:45
免稅額

我之前講過呢樣嘢, 俾人追住我來吠

俾人追住來鬧,係呢度係常態,無人會跳出個Mon咬你,放心!

公爵府

打工仔渴求加薪,外傭亦不例外。昨日多個外傭團體聯署要求當局上調外傭「規定最低工資」水平,由現時每月4, ...

食蕉啦

水晶宮

kurocat 發表於 18-8-8 08:55
如果住都寫埋係 房屋津貼
都成6000 啦

係wo,包埋機票,保險,
平均一個月點止4千幾,
仲有食同住,我朋友話,起碼6,7千一個月.

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

倡之嘛...個個工會都係咁

子爵府

回覆樓主:

咁唔該政府立例姐姐兩年內因任何事辭職或被炒僱主都唔駛賠機票錢,大肚亦可即炒唔駛賠,咁先公平囉。講真,我地人工都無加咁多%,啲姐姐何德何能要求加咁多? 都

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

激烈的海狗 發表於 18-8-8 08:48
其實我個人覺得$4410真係低。(5K合理)

同意,好既工人姐姐絕對值5K

伯爵府

甄太太 發表於 18-8-8 09:28

僱主權益包括請工人有試用期, ...

其實如果有措施保障返顧主,例如試用期三個月,試用期間如俾炒或自行辭職,顧主不用俾回程機票、交通津貼和一個月人工,大肚即炒,我唔介意出$6000。

子爵府

回覆樓主:

頂,冇請工人都想爆粗

大宅

回覆樓主

加人工可以,加返3個月試用期,工人唔岩使淨係賠機票佢走

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

外傭質數越來越差,好多都唔值依個價,重要僱主包食包住,水、電、煤佢地又唔會同你慳,請著個偷嘢、玩嘢、比人攪大肚就慘
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都唔明,點解成日攞香港生活水平嚟秤外傭人工,成日攞香港最低工資去同外傭比較,當日引進外傭,係因為外傭國家生活水平低,缺乏工作機會,香港引進哩啲國家外傭,因着生活水平差異,香港人可以喺能力負擔以內聘請外傭,而外傭亦可以喺香港賺取比自己國家更高薪金,哩個本來係雙贏。 而事實,外傭喺香港得到工作機會,同賺取比佢哋本土國家更高薪金,可以買屋買地支持家庭。

再者,外傭喺香港工作,僱主包食包住包醫療,喺香港消費機會只係放假出外嘅日子,同香港人要喺香港生活,要跟香港生活水平消費,係完全兩回事,點解要用香港最低工資嚟同外傭比較?外傭喺香港要跟香港生活水平消費?外傭要交水電媒屋租買餸睇醫生? 香港嘅通脹影響到外傭?

當然,加薪個個都想,外傭亦不例外,但今日外傭嘅質素,喺要求加薪嘅同時,佢哋又可唔可以作出保證佢哋會打好份工? 唔黑面唔發脾氣唔虐老唔搞小朋友?

成日想當然打工一定係弱者,對香港打工仔嚟講,或者係,但對香港外傭,就完全唔係,外傭除咗受本地勞例保障外,背後仲有強大支援組織,有領事館,有工會,有地區組織,更甚者,有前香港政棍幫佢哋組織協會支援,佢哋唔駛理由可以隨時零成本攞法援就告僱主,大部份僱主要揾食,根本唔想同佢哋糾纏,政府最好大家和解,結果就算唔係僱主錯,甚至係被屈,和解主任都會說僱主賠錢同外傭和解,外傭零成本同僱主玩,僱主就要請假,用時間金錢去陪外傭玩,不過,就算僱主堅持,俾錢打到上終審,贏咗又點?外傭喺香港身無長物,佢一句無錢賠,外傭會蝕咗啲乜嘢?(但僱主輸咗,就要賠身家),最終,僱主仲要俾錢買機票送佢哋走,贏咗又點?哩啲事差唔多每日都發生,又唔見有人為僱主出聲?僱主背後冇組織冇政府支援,每天白吃哩啲官司,點解香港人見唔到? 定扮睇唔到?

對外傭成日講公義,請問對香港僱主的公義喺邊度? 香港打工仔返工要睇老細面色,返到屋企要睇外傭面色,仲要俾不知就裹嘅人話剥削外傭?

mrschocolate    發表於 18-8-8 22:05
subica    發表於 18-8-8 17:12
Jnam    發表於 18-8-8 16:50
Crabtree    發表於 18-8-8 16:10
Lucky@128    發表於 18-8-8 16:01
Lihoma    發表於 18-8-8 15:11
ranchu    發表於 18-8-8 13:09
Love_JVs    發表於 18-8-8 11:59
sseeliileess    發表於 18-8-8 11:25
cma223    發表於 18-8-8 10:44
joanne_ma    發表於 18-8-8 10:43

伯爵府

回覆樓主

加薪唔緊要,但要同時保障僱主,搏炒,偷野、表現欠佳的僱主不用賠機票,被炒兩次五年禁止來港,咁得唔得吖!
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

首頁
12345...16

尾頁

跳至