親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆樓主

4. 第三天,2018年8月6日,非常大雨,先到雪嶽山看大佛,飯後再踏單車,在踏單車之前Vivien表示,單車上是有蓋遮頭的不用擔心。但原來單車只有上蓋,則面四邊卻是真空的,在毫無準備之下全部人由頭濕到落腳,連波鞋也扭得出水來,直頭就是連底褲都濕埋,因為沒有準備替換的衣服,全團人全身濕透到黃昏。
踏單車後,上車準備出發到下個景點,其中一位團友問Vivien為甚麼昨天沒有講清楚今天的行程?這兩天根本不知去那個景點,天氣差是預計不到,但如果昨天有介紹今天的行程,團友會自行準備。因為小朋友及大人全身濕透,團友想幫小朋友更換衣服,有團友提意開喼取衣服更換,但由於太大雨最後只好告吹,但在相討時導遊Vivien用非常不滿及動怒的語氣跟該團友説『咁妳而家想點呀?』,這個態度實在令人憤怒和無奈!
到了旅程其中一個重點,小朋友極之渇望的「水上樂園」Vivien安排團友們在酒店大堂 取游水裝備 ,她說怕有團友會遲到,所以要我們一行29人在酒店大堂直接開喼執拾泳裝,情況非常尷尬及狼狽,之後17:50到達「水上樂園」,入場換好泳衣已18:15才正式到泳池,而樂園戶外區是19:00關門(而滑水梯每次排隧起碼需時約15分鐘),全館關閉是20:30,但導遊Vivien相約各團友20:30在酒店大堂集合,即是要20:00沖涼梳洗。
想請問一個旅程重點「水上樂園」只有1小時45分鐘 (包括排隊)閣下認為可以接受嗎?

複式洋房

回覆樓主

5. Vivien每天也用「家長式訓話」帶團,不喜歡團友在車上睡覺,要求各人晚上早些睡覺,養足精神在車上留心「聽書」,當有團友忘記了一些事情,就單打對方,沒有留心「聽書」這是甚麽帶團模式?

6. 總括這團非常垃圾,當地導遊Vivien安排十分差勁及失當,完全破壞星晨旅遊在本人心目中的專業地位。經這一次之後,本人絶對不會再參加星晨旅遊任何團種,亦不會介紹和推薦我的親友,以免其他人一起受害。謝謝!

大宅

回覆樓主

咁4,自己都有d責任帶雨具,我自己就會晚上睇定明日,早上再睇一次先決定帶乜。
但係佢安排d時間又真係差,所以冇跟團好多年。

珍珠宮

9spl 發表於 18-8-16 10:41
5. Vivien每天也用「家長式訓話」帶團,不喜歡團友在車上睡覺,要求各人晚上早些睡覺,養足精神在車上留心 ...

表示同情,先不理導遊處理係咪過火
但去左一個唔稱心嘅旅行,仰會好火滾

公爵府

牛年勳章

樓主, 看到你的經歷, 賁是唔好彩, 我估計, 天氣唔好, 又真係掃興, 你的導遊無提醒, 叫做唔夠醒, 但坐個d 單車, 應該担唔到傘, 即是有心理準備, 濕硬加硬(勤), 豬扒加腸仔, 真係好老套, 不過, 你經歷左之前的唔順氣, 為何你唔問下, 加二萬won, 係食d 咩,, 每人140元, 出面可以食到想食既, 我就唔俾佢賺, 唔好介意我咁直, 因為我也剛跟團回來, 我第一天,2點45回酒店, 食自己, 各團友係開心的, 愛寶樂園10;00玩到五點半, 之後食任食韓燒, 雖然唔及香港款多, 但一定飽, 致於行程, 下車每組派明天行程, 由於好彩天氣好, 唔洗帶雨具, 去旅行預左洗錢, 如果旅行社安排d唔店的餐, 寧可給我自費自行找食自己返酒店好過, 的士明洞攪店, 仲可以買手信, 以往我也跟升神, 見樓主你的報導, 我一定會小心d了.

複式洋房

CMMANDY 發表於 18-8-16 19:34
樓主, 看到你的經歷, 賁是唔好彩, 我估計, 天氣唔好, 又真係掃興, 你的導遊無提醒, 叫做唔夠醒, 但坐個d ...

唉!又嘥錢又嘥假,總之呢間野絶對冇下次,也希望提醒其他老友小心啲「升神」囉。

複式洋房

回覆樓主

請大家留意

民房

回覆 9spl 的帖子

公道D,我又覺得整個行程安排不過不失,Vivian可能言論上hit重咗某些人,但都ok吖。

大宅

回覆樓主

樓主好慘,導遊態度都係一個重點

珍珠宮

millerw11 發表於 18-8-20 17:29
回覆 9spl 的帖子

公道D,我又覺得整個行程安排不過不失,Vivian可能言論上hit重咗某些人,但都ok吖。 ...

確實公道
一開完bk account,就黎評評理~

複式洋房

回覆樓主

客務部同事一句「Sorry」「唔關我事,只是韓國接侍問題」就不了了之,浪費金錢,更加浪費時間,兩個樂團甚麼也玩不了,簡直垃圾不如,我只是好心提醒其他顧客。

珍珠宮

9spl 發表於 18-8-22 21:26
客務部同事一句「Sorry」「唔關我事,只是韓國接侍問題」就不了了之,浪費金錢,更加浪費時間,兩個樂團甚 ...

無得唔關佢事㗎喎
錢就收左,尾就唔執?

複式洋房

終極熊貓 發表於 18-8-22 21:44
無得唔關佢事㗎喎
錢就收左,尾就唔執?

真係冇計喎,唯有喺度講吓,

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主

安排超差喎
上次我跟localtour去踩單車,陰陰天導遊上到車都派每人一件雨衣啦

複式洋房

回覆樓主

嗰餐呃錢燒豬扒,佢哋都知身有屎,話會退返錢,正賤格公司。

伯爵府

終極熊貓 發表於 18-8-20 18:51

確實公道

你好醒呢

伯爵府

回覆樓主

安排好有問題,仲有導遊態度好差喎,強迫人聽佢講嘢

原本我都想報呢間旅行社,好彩睇到呢個帖,謝謝樓主分享!

首頁

尾頁

跳至