其實睇醫生得3-4日藥

二世龜
|
邊到夠好返
luvkaka
|
回覆 二世龜 的帖子

唔係吖我啱啱好, 有時仲有得留返看門口.
wcpcelia    發表於 18-8-9 11:16
esmehouse    發表於 18-8-8 11:06
小Bling
|
如果3,4日都唔好更係要覆診,睇下病情好左定差左醫生再開藥啦。
就算俾6日藥你但都唔好都無用架。另外,醫生唔開咁多日藥係預防d人濫藥
catjeffcat
|
睇每個既體質...... 好似我囡咁... 通常佢睇左醫生....
食到第二日已經好番晒.... 咁 3 日藥對佢黎講已經好夠...
咁我自己一時時... 有時食晒 3 日剛剛好... 有時 3 日都唔
得.....

睇醫生好多方面.... 夾唔夾到個醫生, 休息夠唔夠都有影響...
二世龜
|
luvkaka 發表於 18-8-8 09:40
回覆 二世龜 的帖子

唔係吖我啱啱好, 有時仲有得留返看門口.

咁勁
dmyoyo
|
3日Ok,2日就唔得
takataka
|
以前睇開個醫生直頭得兩日藥,但一定好得返,前提係你要喺屋企瞓足一日,佢啲藥食完勁眼瞓,迫人休息

我反而覺得最大問題係唔舒服得返半條人命都要夾硬落街睇醫生,試過有次耳水不平衡暈到天旋地轉,但又要醫生紙攞病假,嗰刻真係覺得醫生係應該上門睇症
奇異果小邱
|
有3日算好了.

我老公睇開的醫生得2日(我覺得佢落重手加強劑的),如要3日要加錢。
lovebbb
|
我睇開果個開兩日藥,如果係工三日藥,應該係比較嚴重了
超級特務
|
睇完西醫急救完, 我會睇多次中醫清底。
超級特務
|
睇完西醫急救完, 我會睇多次中醫清底。
cinda72.
|
傷風感冒既藥其實係舒緩病徵架乍,都係要靠自己去康復
藥多未必好,依賴得多,自己咪弱
AGa1111
|
cinda72. 發表於 18-8-8 11:43
...

休息好過食藥,真係瞓唔到先食藥舒緩
mariefish
|
我都係唔夠架,有時要睇多次
Wingwingm
|
我以前睇開個醫生次次都開三日藥比我,收我3丶4百,仲要得3包藥,其中一包係候糖定康丐C之類。
率之我轉去睇我醫生親戚,佢收我兩舊唔使,比5日藥
wcpcelia    發表於 18-8-9 11:16
crystal媽咪
|
一般我睇2次
二世龜
|
cinda72. 發表於 18-8-8 11:43
...

但依家好唔返