胎盤低同胎盤前置係咪同一樣野

MANTINGTING
|
如題~因為第2胎成日流啡而家10W令,係咪冇咁快照到胎盤位置?
KILW
|
10週流啡可以好多原因,唔一定胎盤低,醫生話係胎盤低導致流啡嗎?通常後期會確定係咪胎盤前置同第幾期,懷孕早期醫生就咁叫胎盤低,我12週檢查醫生已見到胎盤低,到生時係前置三期。
MANTINGTING
|
KILW 發表於 18-8-8 13:04
10週流啡可以好多原因,唔一定胎盤低,醫生話係胎盤低導致流啡嗎?通常後期會確定係咪胎盤前置同第幾期,懷 ...
咁我係咪政府做唐氏時都可以問埋?
KILW
|
MANTINGTING 發表於 18-8-8 13:29

照超聲波就睇到,你可以問下嘅。係唔知政府醫生/姑娘幫唔幫你睇同答你啫...
RubyYu07
|
MANTINGTING 發表於 18-8-8 09:58
如題~因為第2胎成日流啡而家10W令,係咪冇咁快照到胎盤位置?

好似要第三個月先形成胎盤喔
企鵝仔小P
|

我18weeks左右問醫生胎盤問題
佢話到24weeks 左右先可以答到你係唔係低
因為大部分孕婦係24weeks之前都係低d既位
多數情況係之後會慢慢升返上去。
所以叫我唔駛咁擔心住

Misspeach
|

政府照結構時有幫我睇 仲量埋宮頸
syl_yw
|
KILW 發表於 18-8-8 13:04
10週流啡可以好多原因,唔一定胎盤低,醫生話係胎盤低導致流啡嗎?通常後期會確定係咪胎盤前置同第幾期,懷 ...

最後開刀嗎?
haha748494
|
應該咁快知胎盤低啩,你暫時先多D休息。加油吖。
KILW
|
syl_yw 發表於 18-8-9 14:53
最後開刀嗎?

係呀,除左前置一期可能可以順產,二至四期都要開刀。
msenglishteache
|
回覆 KILW 的帖子

生前有冇需要訓床?
KILW
|
msenglishteache 發表於 18-8-9 19:20
回覆 KILW 的帖子

生前有冇需要訓床?

無,除非出血要去醫院,只要平時行少d,多坐,無流血就唔洗瞓床。
有d醫院會約34/35週要2/3期以上媽媽入院待產。
syl_yw
|
KILW 發表於 18-8-9 19:16
係呀,除左前置一期可能可以順產,二至四期都要開刀。

政府係咪四期先開刀啊?因為我都有胎盤低問題。
KILW
|
syl_yw 發表於 18-8-9 19:22

如果只係4期先開刀,2/3期順產媽媽可能失血死哂。我公立睇廣華,佢地基準係2期已經一定要開刀。
syl_yw
|
KILW 發表於 18-8-9 19:24
如果只係4期先開刀,2/3期順產媽媽可能失血死哂。我公立睇廣華,佢地基準係2期已經一定要開刀。
...

唔該晒你啊 (emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️希望會升返啦
musiccisum
|
MANTINGTING 發表於 18-8-8 09:58

我上胎係10w有流啡,醫生話暫時陀得低唔好操勞咁多,同埋唔可以同先生行埋,到左大約20wk就升番上去
MC(TIGER)
|
syl_yw 發表於 18-8-9 19:22

唔係呀。
我二期都係開刀,我係屯醫。
仲要33週入院待產。
MANTINGTING
|
MC(TIGER) 發表於 18-8-10 02:35
唔係呀。
我二期都係開刀,我係屯醫。
仲要33週入院待產。
下~咁早入院~
咁如果反工既係計你SL定開始產假?
MC(TIGER)
|
MANTINGTING 發表於 18-8-10 09:27
下~咁早入院~
咁如果反工既係計你SL定開始產假?

咁我又唔知,要問返醫生,因為我係ftm。
我唔捨得大女,所以要求遲啲入,咁醫生話最遲都係34週要入,安全緊要。
咁我35/3見紅就開刀生左啦