3年前中大教授疑謀殺妻女單案依家發展成點?

魚兒小寶貝
|
之前中大教授被控謀殺妻女單案❨製造毒氣車❩依家發展成點,告唔告得入?上網搵過都係上年拘捕佢既新聞,有冇jm知呀?
Hemi
|
早排睇周刊話告唔入
Hemi
|
魚兒小寶貝
|

如果你話呢段報導,好似係第二次拘捕前喎
阿妮啦妮
|
許金山於2017年被補, 還柙至今.

案件編號:STCC3428/2017

查過法院, 未有排期開庭, 即係許金山仍在在監房還柙中.
wcpcelia    發表於 18-8-22 16:31
魚兒小寶貝    發表於 18-8-8 14:11
babyboy2013
|
阿妮啦妮 發表於 18-8-8 11:29

押咁耐? 會唔會俾佢打得luck

Hemi
|
魚兒小寶貝 發表於 18-8-8 11:09
如果你話呢段報導,好似係第二次拘捕前喎

Oh sorry 重以為佢逃出法網添
Poyau
|
阿妮啦妮 發表於 18-8-8 11:29

等咁耐
Rilakkuma12
|

中文大學醫學院麻醉及深切治療學系副教授許金山的妻子及女兒,於2015年被發現死亡。事發逾兩年後,許金山去年被捕。許金山否認兩項謀殺罪,案件今在高院開審。法庭選出由4女5男組成的陪審團,其中有陪審員擔心審訊期間會有「血淋淋」的相片,惟法官表示不會有任何有血的相片或影片,籲陪審員放心

被告許金山(52歲)今由資深大律師麥高義及大律師麥劍祺代表,審訊以英語進行,被告毋須法庭翻譯協助。被告被控於2015年5月22日在香港,謀殺黃秀芬及許儷玲。控方則由資深大律師布思義代表。

法庭今選出9人陪審團,法官張慧玲表示本案預料會審理20天,或將於下月18日審結。候選陪審團當中有不少人士表示將會前往旅遊,申請豁免;張官笑言暑假過後,機票較平,批准早已有旅遊計劃的人士豁免出任陪審團。

另有一名男子宣誓時,未能以英文讀出部分字句,他雖稱自己聽得懂英文,但由於他未能解釋誓辭內容,張官豁免他出任陪審團。有陪審員則擔心本案會牽涉「血淋淋相片」,張官指據其了解,本案沒有任何有血的相片或影片,籲她放心。

明報即時新聞

Poyau
|
Rilakkuma12 發表於 18-8-22 12:51
中文大學醫學院麻醉及深切治療學系副教授許金山的妻子及女兒,於2015年被發現死亡。事發逾兩年後,許金山去 ...

終於開審
nainaitze
|
新聞話今日開審,9人陪審團
Rilakkuma12
|
被告話老婆自殺,咁邊個比一氧化碳比佢老婆呀?
tsung
|
Rilakkuma12 發表於 18-8-22 12:51
中文大學醫學院麻醉及深切治療學系副教授許金山的妻子及女兒,於2015年被發現死亡。事發逾兩年後,許金山去 ...

希望死者沉冤得雪
fionacat
|
睇返蘋果2017嘅報導,呢個男人都相當不知所謂喎,拖住個新女友,仲用粗口問候人!

希望死者可以沉冤得雪啦!
sangria
|
Rilakkuma12 發表於 18-8-22 14:45
被告話老婆自殺,咁邊個比一氧化碳比佢老婆呀?

咁嘅藉口都出,罪加一等
winifredwin
|
有小三怕老婆同佢離婚分身家所以動殺機吧,最無辜係個女