大女同初生相處

AnpanBB
|
大女五歲半,bb九月尾出世。想問兩個相處到嘛?大女而家好其待細佬出世,有咩要特別注意?
pigpiglamlam
|
期待細佬出世應該係好姐姐 5歲半都好懂事,我個仔就唔得啦,得歲幾好呷醋
leokuen
|
AnpanBB 發表於 18-8-8 10:29
大女五歲半,bb九月尾出世。想問兩個相處到嘛?大女而家好其待細佬出世,有咩要特別注意?
...

我大囡表面好錫細佬 但其實佢好呷醋架 始終爭寵 有時會打佢架都
AnpanBB
|
pigpiglamlam 發表於 18-8-8 12:31
期待細佬出世應該係好姐姐 5歲半都好懂事,我個仔就唔得啦,得歲幾好呷醋
...

歲幾仲係baby la...
AnpanBB
|
leokuen 發表於 18-8-8 13:16
我大囡表面好錫細佬 但其實佢好呷醋架 始終爭寵 有時會打佢架都

你囡囡幾大呀?
RubyYu07
|
家姐5歲半好懂事了,都可以幫下手添,應該可以好好相處。
AnpanBB
|
RubyYu07 發表於 18-8-8 14:48
家姐5歲半好懂事了,都可以幫下手添,應該可以好好相處。

希望啦(emoji)(emoji)
KILW
|
BB出院嗰日一返到屋企,送份禮物比姐姐,話係BB送比佢嘅,而雖然BB係要多抱多照顧,但都要一放低BB/有時間時,攬多d姐姐,唔好比佢覺得有BB就唔理佢。
AnpanBB
|
KILW 發表於 18-8-8 18:00
BB出院嗰日一返到屋企,送份禮物比姐姐,話係BB送比佢嘅,而雖然BB係要多抱多照顧,但都要一放低BB/有時間 ...

係呀我地已經諗好送咩比家姐。。我又會帶家姐買一樣野送比細佬
~瑤瑤~
|
5歲半又期待BB出世,一定相處到,仲會好錫細果個。
我大仔同細仔相差6年幾,當時又係好期待細佬出世,哥哥勁錫細佬!而家細佬1歲半,成日無啦啦攬住哥哥,又中意坐係哥哥大脾玩,有時見到佢哋咁,真係由個心笑出來架
RubyYu07
|
KILW 發表於 18-8-8 18:00
BB出院嗰日一返到屋企,送份禮物比姐姐,話係BB送比佢嘅,而雖然BB係要多抱多照顧,但都要一放低BB/有時間 ...

係,最緊要比家姐覺得自己沒有被忽略。
haha748494
|
照顧細B同時,唔好忽略大B感受就OK喇。我兩件相差11歲,亞哥好惜細佬。
AnpanBB
|
~瑤瑤~ 發表於 18-8-8 23:56
5歲半又期待BB出世,一定相處到,仲會好錫細果個。
我大仔同細仔相差6年幾,當時又係好期待細佬出世,哥哥 ...

希望佢地兩個都好似你對寶貝咁好!你有冇分配咩工作比大仔等佢覺得自己會照顧細佬?
MANTINGTING
|
遲D細B出世大女先得1歲10個月
我都唔知佢地相處會點
sasa0516
|
AnpanBB 發表於 18-8-8 10:29
...

我2女都係5歲幾,細細都係9月出世
呢家暫時唔見有咩問題,但我都擔心生完同幻想唔一樣
~瑤瑤~
|
AnpanBB 發表於 18-8-9 20:33
希望佢地兩個都好似你對寶貝咁好!你有冇分配咩工作比大仔等佢覺得自己會照顧細佬?
...

拎下片咁咋,而家肯幫我用膠袋掉片

leokuen
|
AnpanBB 發表於 18-8-8 14:33
你囡囡幾大呀?

囡2歲 仔4個月