比蚊蟲咬, 請問有咩天然止痕既方法?

真利
|
夏天出到去,特別去到郊區, 我會幫小朋友衫上貼蚊貼, 不過有時都會比蚊蟲咬
想請教大家, 有咩天然止痕既方法?
無X高查得多驚唔驚?
有咩簡單, 安全/無化學野既方法?
最好無咩味, 小朋友有鼻敏感

labyrinthwy
|
我婆婆教用指甲係咬個位壓個十字就無咁痕, 不過我覺得唔WORK
超級特務
|
labyrinthwy 發表於 18-8-8 14:43
我婆婆教用指甲係咬個位壓個十字就無咁痕, 不過我覺得唔WORK
要加口水

ninachu
|
真利 發表於 18-8-8 13:17
夏天出到去,特別去到郊區, 我會幫小朋友衫上貼蚊貼, 不過有時都會比蚊蟲咬
想請教大家, 有咩天然止痕既方法 ...

有個泰國人教我用頭髮不停摔,都可以暫時止痕
小華子
|

如在街上,我會用tester嘅樽仔裝啲皂液,用時點落隻手度加一滴水稀釋,再點落蚊爛度。

日月水火    發表於 18-8-9 22:56
Poyau
|
小華子 發表於 18-8-8 15:18
如在街上,我會用tester嘅樽仔裝啲皂液,用時點落隻手度加一滴水稀釋,再點落蚊爛度。

...

呢個方法得
huiliusome
|
超級特務 發表於 18-8-8 14:46
要加口水
長老都係話用口水...真係好核突...

Sallylamy
|
聽過外國朋友有用一D叫止痕筆, 不過唔知香港有無
小晴bbma
|
冰敷
Hoining
|
真利 發表於 18-8-8 13:17
想請教大家, 有咩天然止痕既方法 ...

我買咗呢個貼,仲訂咗止痕筆,我啲仔成日比蚊咬

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
大肉兒
|
打十字
miffyumiffy
|
搽酒精, 即火酒, 酒精初手液都得
tsung
|
小華子 發表於 18-8-8 15:18

...

Jabinego
|
Hoining 發表於 18-8-9 17:29
其實外國都興用止痕筆, 仲有美國防蚊協會與FDA安全認證
https://redeem.theclub.com.hk/bite-helper-1-10882.html

日月水火
|
miffyumiffy 發表於 18-8-9 17:44
搽酒精, 即火酒, 酒精初手液都得
我用雙飛X藥水(有酒精成份)
每次幾秒必止痕
Sallylamy
|
買左幾錢? 係咪效果好D?

Sallylamy
|
Jabinego 發表於 18-8-9 22:51
其實外國都興用止痕筆, 仲有美國防蚊協會與FDA安全認證
https://redeem.theclub.com.hk/bite-helper-1-1088 ...
乜原來The club 成日都有好多野換

yingdash
|
你試下買 Burt's Bees 隻紫草膏。
非常止痕
huiliusome
|
原理係咩? 有無認証?

huiliusome
|
日月水火 發表於 18-8-9 22:59
我用雙飛X藥水(有酒精成份)
每次幾秒必止痕
小朋友少用酒精吧?!