媽媽懷孕週數問題,新手求救

terry428528
|
大家好,我係一個新手爸爸同老婆結婚後都打算生小朋友
終於喺今年7月21日,用clearblue嘅驗孕棒驗到有左2-3個星期,
而我老婆最後一次黎m嘅第一日係6月20日,
而我老婆近哩半年m期都唔係咁準
我上網睇過,有d網站話係5週,有d就係6週有多啦
咁究竟係幾多週呢?
琴日去左睇婦產科,醫生話照計日子應該係6週啦,但係照超聲波時睇到bb只有5週咁大,
叫我地下星期再去照過
聽完之後我同老婆都好擔心,所以好想知究竟應該係點計
唔該晒大家丫🙏🏼🙏🏼
黃家三少奶
|
terry428528 發表於 18-8-8 16:01
終於喺今年7月21日,用clearblue嘅驗孕棒驗到有左2-3 ...

如果M唔準的話, 上下爭2w係可以接受範圍, 唔需要為果少少日子擔心, 放鬆心情對bb都好呀

黃家三少奶
|
terry428528 發表於 18-8-8 16:01
終於喺今年7月21日,用clearblue嘅驗孕棒驗到有左2-3 ...

如果M唔準的話, 上下爭2w係可以接受範圍, 唔需要為果少少日子擔心, 放鬆心情對bb都好呀

rosepig
|
之前問過姑娘,話三個月前嘅週數都以對上一次月經嘅首日計,當個胎得幾周大,其實係好細粒,話個探頭郁少少分分鐘相差成星期,所以唔使咁擔心,隨住bb大啲周數,size會確定啲,有需要就會改預產期,但三個月前都會以對上一次月經首天計
terry428528
|
黃家三少奶 發表於 18-8-8 16:24

...

明白嘅,不過擔心嘅野好難控制
尤其係另一半丫!
terry428528
|
rosepig 發表於 18-8-8 16:29
之前問過姑娘,話三個月前嘅週數都以對上一次月經嘅首日計,當個胎得幾周大,其實係好細粒,話個探頭郁少少 ...

唔該晒你丫
purplerain0348
|
我第一次超聲波,都係話bb比用經期計細咗一周,好多人都係咁,係正常的,所以無須擔心
RubyYu07
|
初期既話細一周都係正常,因為5-6週確實好細粒。呢段時間你叫你老婆好好修養,唔好咁奔波,訓得多都會好長胎既。
haha748494
|
以最後一次M期開始計,你哋亦唔洗太擔心,可能系遲排卵。