開熄冷氣會唔會慳電㗎?

lam133
|
開涼2小時,後熄3小時開

唔該曬
Cclong19
|
冷氣係開個下最哂電
koalalee88
|
lam133 發表於 18-8-8 16:01

唔該曬

應該好過開5小時呱
Ryokai
|
開涼 2小時, 後熄 3小時開唔該曬
不如開 28~29度, 我計過一小時電費大約 $0.8~0.9.
EvaHui520
|

唔該曬

之前台灣新聞出過,如熄左五小時内又開番,係比長開五小時更哂電的,睇完之後如果我出一出街兩三個鐘都唔熄了
EvaHui520
|
回覆 lam133 的帖子

"日本綜藝節目在一年前做了一個測試,看看是 24 小時不關冷氣,還是一開一關冷氣更加省電。實測結果出乎意料,若關冷氣後 5 小時 27 分内會再次重啟,就倒不如 24 小時不關冷氣,因爲這樣反而更省電。所以,如果只是出門 1、2 小時的話,不如就讓冷氣開著吧;但如果出門超過 5 小時半,冷氣還是關了吧。這亦代表正常情況下,「冷氣 24 小時不關更省電」並不夠準確,因爲這樣做只會造成電費更高。"

你上網search "24小時冷氣更省電"就會睇到
SA豬豬
|
唔會..又開又熄係好浪費電...

babynetnet
|
收到電費單咪知囉!
噚日同今日我都係咁……因為阿女熱到成個頭濕晒又要午睡!
plumtree
|

唔該曬

之前呢度有人講話,用抽濕mode 會慳電好多,我就開始試緊。睇下嚟緊張單會唔會真係比少左。其實個remote 到而家我都唔係好識分,咩野係咩野。
貪靚媽
|
學野
howmuch
|
都係正常咁...., 用先至開...., 理鬼佢乜野研究....., 安全最緊要.
JD930
|
EvaHui520 發表於 18-8-8 16:24

"日本綜藝節目在一年前做了一個測試,看看是 24 小時不關冷氣,還是一開一關冷氣更加 ...

LedTV
|
EvaHui520 發表於 18-8-8 16:21
之前台灣新聞出過,如熄左五小時内又開番,係比長開五小時更哂電的,睇完之後如果我出一出街兩三個鐘都唔 ...

我呢幾年都係
出2-3個鐘唔會熄
除非開左3x個鐘未熄過

事實係平過以前
tsung
|

"日本綜藝節目在一年前做了一個測試,看看是 24 小時不關冷氣,還是一開一關冷氣更加 ...

謝謝分享
油麥麥
|

長知識,謝謝!
bubu7
|
電器又熄又開好嘥電的
worthy
|

我一直都係咁, 夠涼就關冷氣, 見熱先開返, 諗住慳電. 點知C6話咁就最嘥電. 由熱到冷, 部機會唔停咁製冷直至你set嘅度數為止. 呢個過程最用電. 夠冷之後, 製冷部份係會自動熄咗, 只淨返風扇繼續吹, 唔係用好多電. 直至室內温度再次上升, 製冷部份又再開著.
miriam
|
暑假期間除左真係出街超過三個鐘, 剩係落街食飯係唔會熄冷氣, 因為一開一熄係最嘥電
333s
|

唔該曬

開冷氣, 同時開風扇最省電。

冷了, 冷氣可以開細D。
另用 窗帘 防晒 遮阳 遮光隔热窗帘,可以有效降低室温,5到8度。

【歎冷氣如何慳電?】冷氣風扇齊開較慳電?降溫「通氣」5招- 20170515 ...https://ol.mingpao.com/php/hotpick3.php?nodeid=1470645027070&issue...

2017年5月15日 - 開冷氣同時開風扇,能增加空氣對流,有助加快降溫,冷氣溫度毋須調得太低,也有 ... 風扇應背對冷氣,仰角15°,朝牆壁吹,達到室內空氣循環效果。

獨角馬
|
長開冷氣24小時會唔會爆炸