胎動?

Jeffreystep1213
|
想問一下究竟胎動係點既感覺,有冇媽媽可以形容下?

最近個肚好似有啲反應,但我唔肯定系咩。
p.s.宜家17w
wsygloria
|
Jeffreystep1213 發表於 18-8-8 17:05

我係覺得有D野(想像下好似拳頭仔大小)係個肚度頭出黎咁
反而我感覺唔到有D媽媽講嘅腸郁,因為腸唔會突出黎架嘛
珍惜眼前
|
初頭應該似間中有野係度篤篤下咁
Wendy_shan
|
初初覺得有野係裡面橕出黎,再到差不多20週既時候就成日覺得個肚有汽泡爆下爆下,到而家24週個重爆下爆下既感覺好強烈,有時成個肚皮都會彈左一下.....感覺好奇妙
puppydingo
|
Like bubbles popping
Fish swimming

Jeffreystep1213
|
puppydingo 發表於 18-8-8 18:01
Like bubbles popping
Fish swimming

我感覺同你差唔多
valerian
|
Jeffreystep1213 發表於 18-8-8 17:05

我都係17週,呢2日覺得個肚有時會跳下跳下(一日有2-3次),唔知係咪胎動。
yankiyan
|
我覺得似肚皮眼眉跳咁
kmbb519
|
我都感覺到裡面有野跳下跳下,17週果時仲係好輕微
puppydingo
|
Jeffreystep1213 發表於 18-8-8 18:03
我感覺同你差唔多

我28周後就打功夫。

大孖早上細孖晚上
企鵝仔小P
|

好似條魚係入面游過左咁
我到21weeks左右先feel到咋

touko
|
clt0524
|

16w feel到彈彈下,之後開始摸住個肚會摸到彈果下既感覺,好得意,彈果下應該係手/腳仔撐到,另外有時bb轉身,肚皮會凸起,一陣又會平返。
haha748494
|
17W應該系可以開始feel到,我開始嘅感覺好似金魚冒泡咁。