白汁真係好用

千千萬萬
|
早排煮左煲白汁,焗完海鮮意粉,又整白汁雞皇飯,今晚再整白汁三文魚,真係好好味。整定D白汁真係方便,好快趣煮好一餐。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
wcpcelia    發表於 18-8-9 11:38
北寄貝
|
我不喜歡白汁,太creamy,奶味通常好重,易膩。
Ho_BB
|
esmehouse
|
千千萬萬
|
北寄貝 發表於 18-8-8 17:26
我不喜歡白汁,太creamy,奶味通常好重,易膩。

自己調,用脫脂奶,煮定一煲,用嗰陣可以加D水再較,今次好味就係一D都唔漏。
starbuckscoffee
|
放多多芝士正呀
ccmoon
|
你個白汁點煮架
千千萬萬
|
煮左三次,係今晚三文魚最正,終於較到最啱既味,第一次煮白汁,呢三餐全部都係第一次試整
ikkipang
|
回覆 千千萬萬 的帖子

請問點整?
ccoffee
|
ccmoon 發表於 18-8-8 17:33
你個白汁點煮架

同問
lovelypowerpuff
|
千千萬萬 發表於 18-8-8 17:31
自己調,用脫脂奶,煮定一煲,用嗰陣可以加D水再較,今次好味就係一D都唔漏。
...

有食譜嗎?
翻工
|
千千萬萬 發表於 18-8-8 17:23
早排煮左煲白汁,焗完海鮮意粉,又整白汁雞皇飯,今晚再整白汁三文魚,真係好好味。整定D白汁真係方便,好 ...

點整白汁?
千千萬萬
|
ccmoon 發表於 18-8-8 17:33
你個白汁點煮架

我都係跟網上既食譜,不過我用脫脂奶,同埋忌廉份量減到三分一。
wcpcelia    發表於 18-8-9 11:38
HL711
|
點整白汁?
tsung
|
肚餓中
yucl_hk
|
點整白汁?
101mm
|
icyblueblue
|
點整架 我都想學下
千千萬萬
|
我嗰日跟呢個食譜整海鮮意粉,但我既份量不是兩人份,所以白汁多左好多,之後揾到白汁雞皇飯食譜黎試,今日就買埋蘑菇試白汁三文魚。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
千千萬萬
|
如果想整白汁,建議整多D留用,隨時可以整各式菜式。唔知係咪第一次冇經驗,我攪麵粉同奶忌廉攪到手都痛,好在好多,依家仲有小半煲仔,仲可以煮幾次