網民熱話:又一宗!外傭借完錢玩失蹤僱主嬲爆

mickeyeva
|

香港人工作繁忙,不得不請外傭幫手打理家庭瑣事。惟部分外傭行為不太檢點,會向財務公司借貸,繼而大玩失蹤,連累僱主遭受財務公司滋擾。這類情況日前又添一宗,有僱主在社交平台向網友大吐苦水,並提醒其他僱主,切勿聘用涉事外傭。

前日(6日)晚上11時許,網民Kee Yin Wan在Facebook群組「香港公審聯盟」上載2張外傭照片,並發文炮轟其外傭在出糧後突然失蹤,「琴日話放假,琴晚冇返嚟,突然人間蒸發失蹤!我放工回家,才發覺她所有衣物行李全部已拎走!我家裏鎖匙她亦帶走!」她嘗試以各種方法聯絡涉事外傭,但都不成功,「一直打電話給她不通!WhatsApp亦已block了我!」最後只好向警方求助,並去信領事館及入境處。

Kee Yin Wan續指,涉事外傭到處向財務公司借貸,「我亦曾借錢給她還債,試過有同村工人姐姐上門追數。財務公司今天才打電話來說她欠錢未還!」她稱,該名外傭早已惡名昭著。

有網民對發文者表示同情,並提醒其要點算家中財物,「始終外人信唔過。」不過,亦有網民在交談之下,發現發文者在1年之內5度更換外傭,認為情況不尋常。東網正聯絡發文者查詢事件詳情。

網民有話說:

Siu Siu:睇吓有無財物唔見。始終是外人,信不過。

Fung Yim:出糧?唔係你畀錢中介,中介過數畀佢咩?

Alycia Lok:其實由你話借錢幫佢還嗰一句,我就覺得你好蠢。

Poyau
|
屢見不鮮
木土土
|
mickeyeva 發表於 18-8-8 17:56
香港人工作繁忙,不得不請外傭幫手打理家庭瑣事。惟部分外傭行為不太檢點,會向財務公司借 ...

呢個都算新聞?
sasatt
|
借左未還晒又借
還幾個月又借
唔借就發脾氣
炒就借比佢的錢唔洗還
又要比一筆再請新既
JD930
|
mickeyeva 發表於 18-8-8 17:56
香港人工作繁忙,不得不請外傭幫手打理家庭瑣事。惟部分外傭行為不太檢點,會向財務公司借 ...

又係呢啲
Poyau
|
JD930 發表於 18-8-9 00:43
又係呢啲

JD930
|
Poyau 發表於 18-8-9 02:05

Poyau
|
JD930 發表於 18-8-9 02:17

防不勝防
cakii
|
Poyau 發表於 18-8-8 18:11
屢見不鮮

JD930
|
Poyau 發表於 18-8-9 10:45
防不勝防

Poyau
|
JD930 發表於 18-8-9 14:15

自求多福
JD930
|
Poyau 發表於 18-8-9 16:37
自求多福

好彩我姐姐都好好
Poyau
|
JD930 發表於 18-8-9 16:39
好彩我姐姐都好好

咁就好
JD930
|
Poyau 發表於 18-8-9 18:01
咁就好

終於都等到佢開工
pomanlife
|
JD930 發表於 18-8-9 16:39
好彩我姐姐都好好

好姐姐難求
pomanlife
|
Poyau 發表於 18-8-9 10:45
防不勝防

最慘如有細路要佢睇住,走佢玩失蹤僱主真係唔知點算喇
JD930
|
pomanlife 發表於 18-8-9 21:45
好姐姐難求

係啊,見到好多人講佢哋啲姐姐好得人驚
pomanlife
|
JD930 發表於 18-8-9 21:50
係啊,見到好多人講佢哋啲姐姐好得人驚

係呀!最恐怖請佢地睇細路,教啲哥哥打細老,有時工人又打細路,真係嚇人
tansyneko
|
JD930
|
pomanlife 發表於 18-8-9 21:56
係呀!最恐怖請佢地睇細路,教啲哥哥打細老,有時工人又打細路,真係嚇人
...

大人都算,搞到小朋友個下真係