香港d嘢越黎越貴吖

bybewong
|

發現香港d野越黎越貴,有d真貴到好誇張。俾如呢個碗我係日本樂天見到接近300港幣,之後淘寶見到270人仔,係香港代理見到499港幣。真係太誇張。唔怪得d同學仔媽咪日日都話淘寶。我想係香港買,因為怕轉運但香港價錢真好貴。唔止呢個,仲有好多入口產品都好貴,比如加州寶寶,外國先買100蚊內,香港就要185。好似呢2個。又係相差好遠,圖5-圖6都係,之前係商場見到130幾港幣,但淘寶好便,我就打去香港總代理,原來呢個碗就係大陸生產,有大陸,台灣,香港3地老細,但產品一模一樣,姐係香港賣貴人地一倍。進口d貨品,真係買貴人地好多,連本地貨品都超級貴。
依家出街買野我都search咗價錢先,怕自己買貴好多。覺得d價錢越黎越冇吸引力,連我最愛的麵包超人產品都貴日本一大截

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
Mm233
|
有人會話係最低工資所累 但人地日本最低工資都五x蚊hkd 物價咪又係平過香港
sheetajeff
|
香港租貴係最大問題,搞到其他野都貴埋一份
good_pig
|
其實以前冇比較,大家先唔知原價幾錢,咪唔覺貴
做代理要責貨,要做售後,要做廣告,呢d都係成本者
good_pig
|
sheetajeff 發表於 18-8-8 18:55

當大家見到自己層樓升得好開心果時,其他嘢一樣suffer緊
good_pig
|
Mm233 發表於 18-8-8 18:53
有人會話係最低工資所累 但人地日本最低工資都五x蚊hkd 物價咪又係平過香港 ...

咁又唔係樣樣嘢平過香港,總有平有貴

運費,倉費都係錢
Mm233
|
good_pig 發表於 18-8-8 19:37
咁又唔係樣樣嘢平過香港,總有平有貴

運費,倉費都係錢
100YEN SHOP全部都平過香港同類野啦...

有D稅高既日本貴D.例如啤酒,但唔算多

overall都係日本平啦
good_pig
|
Mm233 發表於 18-8-8 19:57
100YEN SHOP全部都平過香港同類野啦...

有D稅高既日本貴D.例如啤酒,但唔算多

100 yen,店,果時10算加左減唔返
Mm233
|
good_pig 發表於 18-8-8 19:59
100 yen,店,果時10算加左減唔返
次次去日本都買一大堆100yen日用品,慳番唔少
good_pig
|
Mm233 發表於 18-8-8 20:21
次次去日本都買一大堆100yen日用品,慳番唔少

我都鐘意行,有新奇就買
Mm233    發表於 18-8-8 22:22
bybewong
|
Mm233 發表於 18-8-8 18:53
有人會話係最低工資所累 但人地日本最低工資都五x蚊hkd 物價咪又係平過香港 ...

係呀,而且香港標榜免稅城市,但d嘢比打稅國家仲要高。買貴小小冇所謂,有時真貴太多
lyh80115
|
bybewong 發表於 18-8-8 20:55
係呀,而且香港標榜免稅城市,但d嘢比打稅國家仲要高。買貴小小冇所謂,有時真貴太多
...

租金、人工都係「税」,我而家乜都内地網購,淘寶、京東、蘇寧、唯品会、微店、拼多多、當當網……一大堆網站不停買買買,喺香港買盞俾人搵笨,大部份嘢咪又係産自内地,為乜畀代理、零售商層層食價?
JD930
|
good_pig 發表於 18-8-8 19:35
其實以前冇比較,大家先唔知原價幾錢,咪唔覺貴
做代理要責貨,要做售後,要做廣告,呢d都係成本者
...

都係嘅
珍惜眼前
|

其實香港買野一經有代理貴1/3價錢真係唔出奇,傾個代理返黎又要錢...租辦公室,租倉,養一班員工樣樣都係成本,不過如果好似樓主咁樂天300,淘寶$270...我寧願係樂天買,因為運費同淘寶運費差不多起碼心理上冇淘寶買到老翻機會咁高

早兩年都已經好多野自己係品牌出產地買野返黎自用,因為平好多...由其寵物食品同保健品!可以香港賣$9xx ,係當地同個邊代理買計埋運費都唔洗$350....

anyuser18
|
係㗎,淘真係平好多
同埋唔駛週圍去唔同地點買,淨車費都好貴啦!
所以在香港,點可唔識淘
bybewong
|
sheetajeff 發表於 18-8-8 18:55

呢個都係好大問題,搞到冇曬競爭力,d嘢咁貴我自己都唔買,唔好話旅客
bybewong
|
lyh80115 發表於 18-8-8 21:04
租金、人工都係「税」,我而家乜都内地網購,淘寶、京東、蘇寧、唯品会、微店、拼多多、當當網……一大堆 ...

我今次裝修都係。全部大陸訂,自己去睇料。以前去到邊覺得香港方便,咩到買到。依家覺得香港係方便,但好多嘢比出面貴好多。我其他網購唔熟,但淘寶好多正貨真便好多,因為我買得多都係d小朋友用,食,香港店鋪賣得好貴。最近去韓國,d韓國小朋友紫菜係香港好貴,但淘寶價錢比韓國貴小小,但都俾香港便。想係香港買d嘢都怕被搵笨,可能租金貴原因掛。但都因為咁,d嘢係貴就係貴,想幫襯都買唔落手。
MM2H
|
貴左好耐
bybewong
|
珍惜眼前 發表於 18-8-8 21:45
其實香港買野一經有代理貴1/3價錢真係唔出奇,傾個代理返黎又要錢...租辦公室,租倉,養一班員工樣樣都係成 ...

哇,你呢個相差真係太遠太遠。所以有時可以理解租金貴,但都買唔落手了。覺得香港咩都有,但部分真貴太多。好多唔抵買。係啊,我最後係樂天買只係運輸時間比較耐。。
海仔媽
|

係香港成日話啲野貴係因租貴,但香港好多網購都唔係平好多囉。。。
根本係香港人一向既都係[執輸行頭慘過敗家]/[賺要賺盡]