沙中線事到如今 應該拆卸重建

bks2014
|
意思是拆除建築物、 混凝土, 月台等等
就算延遲三年通車、 使多幾佰億也在所不惜

家中裝修過的都知道, 有些叫做隐蔽工程跟本無法檢查, 除非拆咗佢.

至於隧道已經挖好就不需要重新挖
Poyau
|
港鐵出錢?
新秦先生
|
bks2014 發表於 18-8-8 20:41
如果隧道有地下水滲入,係咪買罐防漏膜油下佢就得?
艾菲BB
|
Poyau 發表於 18-8-9 01:16
港鐵出錢?

港人埋單
狐朦
|
相信最後係會求其修補,好似天頌苑咁。不了了之。
cherrieleung722
|
到時睇下邊個唔好彩
大力大力
|

折左佢? 妳是工程師?

剛睇新聞訪問過兩個外面工程師, 都說安全是沒有問題~
wcandtt
|
大力大力 發表於 18-8-9 02:44
折左佢? 妳是工程師?

我屋企有人係工程師,都話設計係冇問題的。反而外人話要拆左佢
happybebebe
|
wcandtt 發表於 18-8-9 07:15
我屋企有人係工程師,都話設計係冇問題的。反而外人話要拆左佢:surpris ...

用家中裝修同大型工程比
wcandtt
|
happybebebe 發表於 18-8-9 07:31
用家中裝修同大型工程比

裝修?!?

我屋企人係工程師,起樓的,做大型基建的,有牌的,可以簽圖則,不是做裝修工程。

happybebebe
|
wcandtt 發表於 18-8-9 07:35

裝修?!?

我話樓主
唔係話你sorry
wcandtt
|
happybebebe 發表於 18-8-9 07:40
我話樓主
唔係話你sorry

Sorry, sorry, 誤會左

kpng0714
|

腦殘
jaycee_mami
|
今日傳媒再爆出土瓜灣有23幢大廈大沈降, 前年已超出警報水平, 但港鐵書面回覆區議會卻說數據正常.......

真是對港鐵失去信心, 真假難分!

究竟我是誰
|

唔得,隊道要封咗再重新挖
WWT1234
|
大力大力 發表於 18-8-9 02:44
折左佢? 妳是工程師?

有冇片段?真係有興趣想睇吓⋯

另外,咁啱我尋日有睇兩個工程師訪問,
一個話應該冇問題;
一個好似話驚有「較剪式斷裂」,呢樣係因為冇螺絲而唔夠拉力,最大問題係經一段時間過後,在毫冇先兆下突然發生斷裂喎。

vivibabyvivi
|
樓主俾錢呀?
馬爾太
|
wcandtt 發表於 18-8-9 07:15
我屋企有人係工程師,都話設計係冇問題的。反而外人話要拆左佢:surpris ...

我老公都話設計冇問題。

係施工出問題,令到建築結構有問題。
asukav6
|
馬爾太 發表於 18-8-9 08:06
我老公都話設計冇問題。

港鐵直頭唔跟原設計,你話有冇問題呢
asukav6
|
其實呢條沙中線根本唔應該起,環境土壤地質都唔適合,土瓜灣根本唔需要地鐵