婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

洋房

我由細到大都係同爸爸媽媽爺爺麻麻一齊住,所以我大前年結婚既時候知道要同6299住一排(因新樓未交得樓,又要裝修)我都認為自己係ok,因為我媽都係咁過架啫。我發覺原來我太天真了,真係唔係個個婆媳都相處到,大家既文化價值觀根本有太大分別。
我老公都成日同99嗌交,但又唔可以話距地關係唔好,冇事就大家有傾有講,火都黎個陣就可以話打交咁濟(我老公只係會口講,但99係會出手)。我心裡當然會企係我老公個邊啦,因為我覺得我99係幾無理取鬧。
我上年生左大仔做ftm,我開始覺得咁既家庭環境係我完全不能接受。有次我99又火,我老公費時睬距就翻房鎖門,99竟然去廚房拎刀劈我地房門既鎖,唔好話咁會赫親個孫,我自己都好驚。。。另外,99又試過幫個孫改埋曬d花名係非常粗鄙的,雖然係講笑,但我真係唔覺得好笑,真係好嬲,我覺得距係變態。。。我係6299屋企住,真係壓力好大,我好唔想99掂我個仔,我唔知距會做出d咩事。老實講,我連99都唔想叫距。我唯有成日同個仔係間房鎖住門,我好怕出房門。之前我唔鎖門,距會門都唔敲就入黎,好冇私隱。
重有好多其他嘢令到我住係99到好辛苦透唔到氣,我又唔敢同自己屋企人講,因為我唔想距地擔心,唯有係到抒發一下。我係呢幾個月發現自己又有左,主動要求翻娘家住,等我屋企人可以照顧我同我個仔,我先覺得舒服d。但坐完月,就要翻去呢個地獄,我好想同我老公傾,但我唔知點開口,個個此終都係距媽。

男爵府

304304 發表於 18-8-9 00:34
我由細到大都係同爸爸媽媽爺爺麻麻一齊住,所以我大前年結婚既時候知道要同6299住一排(因新樓未交得樓,又 ...

如果你要咁大愛唔想你老公難做只有繼續忍,不過係我會返娘家,淨係用刀果次我都一早帶個仔走啦!

已刪除用户

回覆樓主:

公爵府

回覆樓主:

你婚後連bb都生埋(宜家仲懷第2胎)果層新樓仲未入伙?

fattymama    發表於 18-8-11 08:34

侯爵府

畀面勳章

美之選468 發表於 18-8-9 07:11
你婚後連bb都生埋(宜家仲懷第2胎)果層新樓仲未入伙?

同問,冇理由買左咁耐都未搞掂!

洋房

o_____o 發表於 18-8-9 07:48
同問,冇理由買左咁耐都未搞掂!

今年年頭交樓,依家裝修緊

侯爵府

畀面勳章

304304 發表於 18-8-9 10:17
今年年頭交樓,依家裝修緊

年頭交樓,依家8月仲裝修緊? 催下裝修拿拿聲搬入去啦。

男爵府

樓主。
提提你裝完修之後啲傢俱係會好多甲醛。
打開啲窗起碼吹一個月先好入伙。

大宅

呢幾個月發現又有左, 係娘家生埋坐埋月都未搬得去新屋咩??

大宅

樓主你冷靜d, 其實照計返時間, 你生完坐埋月, 新屋d甲醛都無晒啦, 可以去新屋住架啦

btw, 你而家幾多個月?

而家最緊要顧住自己身子先呀

男爵府

可能依家有咗BB情緒係波動D,
但起碼好快可以搬去新屋(記得散咁D甲酫先),
雖然咁比較對其他JM好衰, 但事實係你幸福過好多JM, 起碼老公唔會係媽寶, 而且遲D可以自己一家人搬出去住,
頂住呀,好快捱得過, 放鬆D陀個開心B

大宅

304304 發表於 18-8-9 00:34
我由細到大都係同爸爸媽媽爺爺麻麻一齊住,所以我大前年結婚既時候知道要同6299住一排(因新樓未交得樓,又 ...

妳99似情緒有問題多些,怎會用刀劈房門鎖?傻的嗎?

洋房

queencorn 發表於 18-8-9 12:54
樓主你冷靜d, 其實照計返時間, 你生完坐埋月, 新屋d甲醛都無晒啦, 可以去新屋住架啦

btw, 你而家幾多個月? ...

下個月生啦,裝修話10月到搞掂,希望快d啦

洋房

pinkochang 發表於 18-8-9 13:14
可能依家有咗BB情緒係波動D,
但起碼好快可以搬去新屋(記得散咁D甲酫先),
雖然咁比 ...

多謝你既鼓勵!唯有係咁霖啦
我係怕到時自己生完會情緒化,再日見夜見99會人都癲。。。

洋房

Victory1 發表於 18-8-9 16:41
妳99似情緒有問題多些,怎會用刀劈房門鎖?傻的嗎?

我都極度懷疑。。。距系個好容易著(emoji)既人,有距講冇人講,我唯有距講咩我就哦一句,反正我俾回應距距會reject我講既嘢。我聽距以前教仔女方法我都覺得好有問題。。。

大宅

304304 發表於 18-8-11 00:40
我都極度懷疑。。。距系個好容易著(emoji)既人,有距講冇人講,我唯有距講咩我就哦一句,反正我俾回應距距 ...

妳咁答啱㗎嘞!⋯總之記住,好快搬走,好快唔駛日日對住佢,好快唔駛受佢氣,好快唔駛睇佢面色⋯⋯咁妳每日就有動力。加油!!!

大宅

304304 發表於 18-8-11 00:34
下個月生啦,裝修話10月到搞掂,希望快d啦

你都有期可以搬走,好羨慕。我唔知重要對住雙面人99幾耐。

大宅

回覆 304304 的帖子

咁記得叫老公睇緊D裝修, 希望10月可以搞完裝修, 而你就同老公講定, 橫掂都就快搬新屋, 就唔返99度啦, 住係娘家直至搬新屋, 費事要BB搬來搬去又要適應新環境

子爵府

回覆樓主:

一於找藉口在娘家住到搬新屋
刀都出埋我覺得過哂底線,安全至上

大宅

anyuser18 發表於 18-8-12 00:46
一於找藉口在娘家住到搬新屋
刀都出埋我覺得過哂底線,安全至上

話就話果次月刀開門, 下次唔知會激動得濟時做出D咩, 越少見越好, 短期搬返娘家安全D

首頁

尾頁

跳至