懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

冇餵人奶的情況下,正常產後幾耐會黎m?

大宅

EudyptulaMinor 發表於 18-8-9 03:15
冇餵人奶的情況下,正常產後幾耐會黎m?

惡露一完幾個星期後正常黎m了
回覆 EudyptulaMinor 的帖子

Hello EudyptulaMinor, 每位媽媽身體狀況唔同,幾時黎返月經都因人而異。月經週期受賀爾蒙影響,如果冇餵母乳, 最快產後4-6星期回復, 都聽過有媽媽產後約一年先回復, 如有任何懷疑,或者擔心賀爾蒙問題,不妨去問問醫生。排卵係月經黎之前,即使未開始黎返第一次月經,如果冇計劃再懷孕,就要考慮避孕喇。
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

男爵府

Chloe@NUTRICIA 發表於 18-8-9 13:10

Hello EudyptulaMinor, 每位媽媽身體狀況唔同,幾時黎返月經都因人而異。月經 ...

我產後3個半月都未黎m,要唔要睇醫生?如果期間有有避孕的性行為又需唔需要擔心意外懷孕?

媽媽做產後檢查時, 醫生有冇講媽媽恢復得好唔好呀? 產後荷爾蒙變化, 需要一 d 時間恢復產前狀態, 幾時黎返 m 因人而異, 都有聽其他媽媽講差唔多一年先黎返架。 心情緊張, 壓力大, 或者休息唔足夠, 都有可能影響月經。 媽媽有冇其他唔舒服呀? 唔同嘅避孕方法, 功效都唔同架, 有關詳細資料, 媽媽可以參考香港家庭計劃指導會網站 https://www.famplan.org.hk/zh/health-info/contraceptive-methods/oral-pills
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

首頁

尾頁

跳至