求高手指教~~ iphone 7 過相去電腦

miriam
|
已經試左兩日, 屋企同公司部電腦都過唔到相, 係 file manager 搵唔到部 iphone 出黎 .........

依家有 5xx 張相要做 backup, 跪求高手指教

miriam
|
有無高手幫到我丫~~~
靚豬媽
|
我仲用緊舊機冇事,幫妳推啦
cutieringo
|
miriam 發表於 18-8-9 09:01
已經試左兩日, 屋企同公司部電腦都過唔到相, 係 file manager 搵唔到部 iphone 出黎 .........

依家有 5xx ...

係咪條線有問題?
小可愛11
|
miriam 發表於 18-8-9 09:01

依家有 5xx ...

第一,睇下條線有冇問題。
第二,當你插部電話入個腦時,電話會彈個 message 出來係咪比部腦 access 你部電話,你要 accept 咗,部腦先入到你個電話。
miriam
|
cutieringo 發表於 18-8-9 11:00
係咪條線有問題?
全係原裝線

miriam
|
小可愛11 發表於 18-8-9 11:11
第一,睇下條線有冇問題。
第二,當你插部電話入個腦時,電話會彈個 message 出來係咪比部腦 access 你部 ...

1. 全新原裝線

2. 已 accept access iphone, 但係 file manager 見唔到部機

cutieringo
|
Check下係咪所有USB插頭都detect唔到?定淨係iphone線detect唔到?
kamui喵
|
回覆 miriam 的帖子

你試下等耐啲,我都係ip7, 插屋企部notebook佢要等5-10分鐘先睇到個file, 有時會有個視窗彈出嚟,click入去乜都無,再等多陣就會出現返
miriam
|
cutieringo 發表於 18-8-9 11:28
Check下係咪所有USB插頭都detect唔到?定淨係iphone線detect唔到?
插左 usb 之後要我解鎖, connect 左叫我 accept, 我有按 accept, 但睇唔到部機既相

n 年前用 iphone 4 插完 usb 就搵到, 估唔到 iphone 7 咁煩.

miriam
|
kamui喵 發表於 18-8-9 11:30
回覆 miriam 的帖子

你試下等耐啲,我都係ip7, 插屋企部notebook佢要等5-10分鐘先睇到個file, 有時會有個 ...

乜要等咁耐.............以前 ip4 都唔知咁煩...............

cutieringo
|
miriam 發表於 18-8-9 11:31
插左 usb 之後要我解鎖, connect 左叫我 accept, 我有按 accept, 但睇唔到部機既相

n 年前用 iphone 4 插 ...

我係話你試下用其他usb手指插入去都睇唔睇到任何文件資料,定係淨iphone既usb load唔到!

我係iphone 8,一樣插非原裝線都detect到手機既資料!

小可愛11
|
cutieringo 發表於 18-8-9 11:35

我係話你試下用其他usb手指插入去都睇唔睇到任何文件資料 ...

X 2
我現在用緊 iPhone 6 / iPhone 6 Plus / iPhone 7 Plus 同 iPhone X 都無問題。
親女王國
|
如果只係相片, 不如 DL APP , "Google photo"
等佢可以 backup 上去?
小可愛11
|
miriam 發表於 18-8-9 11:26
1. 全新原裝線

2. 已 accept access iphone, 但係 file manager 見唔到部機

但係你有無試過用 iTunes ?
vyhc
|
試下UPDATE 電腦個 iTunes .
之前試過又係無了IPHONE.
APM APPLE 哥哥叫我 UPDATE ITUNES , 我重話我一向無用ITUNES, 唔識用好難用, 唔用都UPDATE ? 哥哥叫我信佢試下。
UP 完就見返了。
miriam
|
cutieringo 發表於 18-8-9 11:35

我係話你試下用其他usb手指插入去都睇唔睇到任何文件資料 ...
其他完全無問題

miriam
|
親女王國 發表於 18-8-9 11:39
如果只係相片, 不如 DL APP , "Google photo"
等佢可以 backup 上去?
試過係 icloud download 落電腦, 個 pixel 細晒

miriam
|
小可愛11 發表於 18-8-9 11:39
但係你有無試過用 iTunes ?
iTunes 搵黎搵去都搵唔到相片個 part

miriam
|
vyhc 發表於 18-8-9 11:41
試下UPDATE 電腦個 iTunes .
之前試過又係無了IPHONE.
APM APPLE 哥哥叫我 UPDATE ITUNES , 我重話我一向無 ...
我又真係好耐無 update 過 iTunes, 今晚 update 完再試試