跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我同老公都系香港有穩定工作,有一定收入。一直有生小朋友打算。但系我PR就快到期,要返澳洲坐“移民監”......想問問大家,如果小朋友系香港出世,有澳洲身份嗎?
因為當初移民都系想下一代有多個選擇...

大宅

回覆 yhy146 的帖子

如果你老公已經是citizen, 就算BB在香港出世都可以申請citizen。如果你們都是PR, BB應該唔可以申請citizen,其實你可以過去澳洲生BB!
我老公是citizen, 所以我的小朋友在港一出世立即可能申請澳洲籍。

複式洋房

回覆 ltdcorp 的帖子

我自己系PR呀,老公仲要申請partner visa.
因為工作時間上未預備好,可能會系香港生埋B先安排到過去...所以想請教下如果bb系香港出世,係咪只有PR,讀書各樣會否有困難?

男爵府

yhy146 發表於 18-8-9 12:26
我同老公都系香港有穩定工作,有一定收入。一直有生小朋友打算。但系我PR就快到期,要返澳洲坐“移民監”.. ...

Deletes

別墅

yhy146 發表於 18-8-9 14:14
回覆 ltdcorp 的帖子

我自己系PR呀,老公仲要申請partner visa.

如果阿b係香港出世時你仲係PR, 你可以同佢申請CHILD VISA,批左後阿b會係PR, 而且佢PR既expire既日子係佢visa批後5年,所以唔會同你一樣。阿B visa批後,政府要你阿b去澳洲land 一land, 即好似你當初pr批後要去澳洲land 一land咁。

複式洋房

HxH 發表於 18-8-9 16:54
如果阿b係香港出世時你仲係PR, 你可以同佢申請CHILD VISA,批左後阿b會係PR, 而且佢PR既expire既日子係佢v ...

明白,咁o者係如果呀b係香港出世,到時我地可以一家3口過去,onshore申請?還是要去之前申請定?

別墅

yhy146 發表於 18-8-9 16:57
明白,咁o者係如果呀b係香港出世,到時我地可以一家3口過去,onshore申請?還是要去之前申請定?:question ...

onshore定offshore睇你自己,無規定。如果offshore申請定,咁你阿b過去咪已經係PR,可當resident入學或者攞褔, 如medicare. 過到去先申請,咁咪要等批後先叫做PR.

複式洋房

HxH 發表於 18-8-9 17:01
onshore定offshore睇你自己,無規定。如果offshore申請定,咁你阿b過去咪已經係PR,可當resident入學或者攞 ...

明白!咁我都應該會offshore申請定:mother:
謝謝你既資訊 :)
希望下年尾工作安排妥當後就過去啦~

別墅

yhy146 發表於 18-8-9 17:03
明白!咁我都應該會offshore申請定:mother:
謝謝你既資訊 :)
希望下年尾工作安排妥當後就過去啦~

你offshore 申請要預時間,我個時申請左10 個月左右先批

複式洋房

yui_kuen 發表於 18-8-9 20:41
你offshore 申請要預時間,我個時申請左10 個月左右先批

咁我真係要好好計畫...

別墅

yhy146 發表於 18-8-9 22:51
咁我真係要好好計畫...

而家移民監要4 年先可以申請citizenship, citizenship 要年半先搞到,你要有心理準備

複式洋房

yui_kuen 發表於 18-8-10 11:59
而家移民監要4 年先可以申請citizenship, citizenship 要年半先搞到,你要有心理準備
...

呢個知道呀...預左要起碼5年

大宅

我同老公都系香港有穩定工作,有一定收入。一直有生小朋友打算。但系我PR就快到期,要返澳洲坐“移民監”.. ...

冇,要同個b申請child visa, it takes 8-13 months

大宅

我宜家申請緊...好煩

別墅

HxH 發表於 18-8-9 17:01
onshore定offshore睇你自己,無規定。如果offshore申請定,咁你阿b過去咪已經係PR,可當resident入學或者攞 ...

如果onshore申請,阿b過去係咪要申請tourist visa.?

別墅

lovelyychui 發表於 19-1-24 12:04
如果onshore申請,阿b過去係咪要申請tourist visa.?

係呀

別墅

HxH 發表於 19-1-24 17:40
係呀

難唔難批架?

別墅

lovelyychui 發表於 19-1-24 17:43
難唔難批架?

香港passport?
上網申請ETA就得,唔難。

別墅

HxH 發表於 19-1-24 17:48
香港passport?
上網申請ETA就得,唔難。

係呀,拎埋hk passport 先申請tourist visa ,過到去再申請onshore 802

別墅

lovelyychui 發表於 19-1-24 17:51
係呀,拎埋hk passport 先申請tourist visa ,過到去再申請onshore 802

不過要留意一點。小朋友一日未係PR, 就無醫保或任何benefits. 即係你小朋友等緊PR時,你要自己cover佢既medical insurance.

首頁

尾頁

跳至