11月起韓國就會全面實施禁膠袋

CACACAROL
|
https://www.facebook.com/218904028237369/posts/1692346697559754/

新假期JetSo

【韓國】11月起韓國就會全面實施禁膠袋!以後去Shopping記得自備購物袋,如果唔係就要俾錢買!
詳情:www.weekendhk.com/?p=842387
一返工就想放假 #新假期旅遊
迎新獎賞高達76,000里數,兼可無限次免費享用機場貴賓室p.nmg.com.hk/ciuy89
================
想全方位睇到新假期吃喝玩樂搵節目資訊!
立即Follow埋👉🏻👉🏻👉🏻
IG:bit.ly/weekendweekly-ig
新假期飲食邪惡情報群組:bit.ly/wwfood-fbgp
🆕新假期旅遊情報群組:bit.ly/wwtravel-gp
================
【首爾行程】2018弘大周邊 文青小區 Café+韓屋+市集推介
詳情:www.weekendhk.com/?p=837753

韓國11月起Shopping膠袋要收費!去樂天、Olive Young掃手信記得自備購物袋! | 韓國 | 新假期
即將會到韓國旅行的朋友要注意了,韓國立法推行減塑政策,將全面禁止商…
weekendhk.com

Ayumimi33
|
之後應該多人轉用紙袋

jutau
|
Ayumimi33 發表於 18-8-9 12:47
之後應該多人轉用紙袋

係會轉賣環保袋俾你
emart 買嘢要細環保袋就300won,大就1000won, 仲要幾靚

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
Ayumimi33
|
jutau 發表於 18-8-9 12:56

係會轉賣環保袋俾你

平均七蚊有個環保袋。如果係香港起碼都要$15
jutau
|
仲要食肆唔准用一次性膠杯,大家飲凍飲要買馬克杯,或自攜啦
cathy-tse
|
好正如果香港會咁樣就好
jutau
|
Ayumimi33 發表於 18-8-9 12:59
平均七蚊有個環保袋。如果係香港起碼都要$15

我問佢買多幾個環保袋添,300won 嗰隻我有幾個
Chowying
|

認真問, 環保袋完全冇膠嘅成分嗎
ninjarabbit
|

無話可說
|
比錢啫,香港咪又係咁,有幾大影響丫
mariefish
|

jutau
|
Chowying 發表於 18-8-9 13:08
認真問, 環保袋完全冇膠嘅成分嗎

韓國政府原意應該係禁一次性嘅嘢
其實好多便利店要你俾錢嘅膠袋,係垃圾膠袋,可以拎去垃圾分類後裝嚟掉的,唔用指定膠袋掉垃圾係會被罰
Chowying
|
jutau 發表於 18-8-9 13:22
韓國政府原意應該係禁一次性嘅嘢
其實好多便利店要你俾錢嘅膠袋,係垃圾膠袋,可以拎去垃圾分類後裝嚟掉的 ...

我唔係唔明白, 膠袋呢我自己 都會重複咁用, 購物袋反而5防水所以好多用途都用唔到 買嘢要用嗰陣其實你咩袋都要, 我依家反而屋企有一大堆購物袋冇咩用途
Miccchellle
|
Chowying 發表於 18-8-9 13:24
我唔係唔明白, 膠袋呢我自己 都會重複咁用, 購物袋反而5防水所以好多用途都用唔到 買嘢 ...

你可以環保袋入面放定自己重複使用開架膠袋隨時候命
Rilakkuma12
|
咖啡室好似唔用即棄杯,要帶杯去
tansyneko
|
去旅行不嬲都自己帶袋去裝嘢
tansyneko
|
Rilakkuma12 發表於 18-8-9 13:37
咖啡室好似唔用即棄杯,要帶杯去

好似話外賣唔影響,照有即棄杯,但室內就全部轉哂循環可用的杯,韓國好多CAFE室內都用即棄杯,好似話唔夠人手洗,依家準備實施韓國嗰邊都係咁嘈了,話唔夠人手洗,我諗之後會為依樣嘢加價