點解而家d幼稚園放暑假得2星期,有d已經返緊學

cocoto313
|
我朋友d仔女,8月頭8月中先放暑假。
7月中放暑假個d,有d已經開左學。
香港小朋友和家長都好慘,家長找人湊係煩,小朋友見人地放暑假,但自己就仲返學,個童年係學校,又係慘。
我記得細個,幼稚園係早d返學8月中左右,但都唔會而家咁早,因為以前要俾錢,所以早返學就收多個月錢,我明呀,而家政府支助,點解都越搞越短,越搞越早。
純粹表達意見,不喜勿插。
禁止發言
|
cocoto313 發表於 18-8-9 13:34
香港小朋友和家長都好慘,家長找人湊 ...

因為有雙職父母
jannlly
|

幼兒園基本上假期好少的。

就算幼稚園有啲全日班會遲過半日班放暑假
florapang0426
|
以前我囡幼稚園返全日班,只有一星期暑假,其實小朋友唔會覺得慘,佢地返去都係玩食訓,只係大人用自己睇法先覺得佢地慘啫
NoName
|
因為有分幼兒園同幼稚園,兒園假期比較少
brindlewin
|

十幾年前都係2星期喎。

我好記得因為我會儘量跟返校曆前後請假咯。
bmuimami
|
因為要收足12個月學費
艾菲BB
|
為咗方便雙職父母嘛
pinkochang
|
我囡嗰間只有一星期暑假, 8 月1就返學,

但佢放假嗰陣反而日日都問幾寺先返學, 好想快D返,
依家開咗學勁HAPPY,

慘唔慘唔係睇表面, 最緊要用家(小朋友)實質想法
brindlewin
|
NoName 發表於 18-8-9 13:42
因為有分幼兒園同幼稚園,兒園假期比較少

我仔係讀全日幼兒園,假期少些,請假視乎家長需要,又冇咁多“課程”。
Love_JVs
|
家長要番工既話,其實早d開學小朋友會開心d,冇咁悶
XYZABC
|
因為要交足12個月學費
iris5a
|
點解成日要覺得要返學係一件慘事?
tutik
|
返全日班係放兩星期暑假。我仔上到小學先知原來暑假係有個半月。
nerolibaby
|

幼兒學校咪放得短,因為家長要返工。
SuperChanB
|

其實部分小朋友返到幼稚園好開心
係大人覺得佢哋慘

幼稚園啲課程真係好正㗎又多玩具玩

Mrs周
|
起碼有大班同學仔一齊玩
Yuki_Yeung
|
我仔之前幼稚園都係咁,私幼,放約3星期假
李露眉
|
我女得10日,
我覺得好好, 要番工..
hellohellojenny
|
我小朋友已經返緊中班了,放咗兩星期暑假,其實佢都鐘意返學,有成班小朋友一齊玩,不知幾開心