10日人仔肚仔唔舒適扭計

nitenitebow
|
有冇媽媽可以分享下,個肚咕咕聲,成日喊,好似好唔舒服咁,跟醫院食緊奶粉,便便勁稀&臭,咁有冇問題?
manmanfong
|
有冇掃風?平時可以用掌心幫BB搓下肚仔,有必要可以食益生菌
我要做媽媽
|
你bb係咪個度好多肚風吖?建議你幫佢按摩下個肚仔。食完奶都需要幫佢掃風架
芬豬豬
|
nitenitebow 發表於 18-8-9 13:49
有冇媽媽可以分享下,個肚咕咕聲,成日喊,好似好唔舒服咁,跟醫院食緊奶粉,便便勁稀&臭,咁有冇問題? ...

幫BB順時針打圈按肚仔
sunnypoon
|
如果肚仔唔舒服易敏感就睇下洗唔洗轉低敏既奶粉, 我B飲親護之後便便就正常返~
RubyYu07
|
試下用手用佢搓下個肚仔,順時針。
miumiu419
|
可能風多,我個b女有時都會甘,陪月介紹我去印尼鋪買支「白樹油」,呢支野唔「拿」可以比bb搽肚,我用緊,不過唔知係咪個個b都岩用
haha748494
|
每次飲完奶都要幫BB掃風,可以順時針幫BB按摩個肚。
GCHK
|
haha748494 發表於 18-8-11 17:05
每次飲完奶都要幫BB掃風,可以順時針幫BB按摩個肚。

對亞,掃風同順時針搓肚真係好有用
小小郭夫人
|
nitenitebow 發表於 18-8-9 13:49
有冇媽媽可以分享下,個肚咕咕聲,成日喊,好似好唔舒服咁,跟醫院食緊奶粉,便便勁稀&臭,咁有冇問題? ...

你研究下係咪要轉低敏奶粉

而家食邊隻?
nitenitebow
|
sunnypoon 發表於 18-8-10 19:56
如果肚仔唔舒服易敏感就睇下洗唔洗轉低敏既奶粉, 我B飲親護之後便便就正常返~ ...

正常既便便應該係點? 我見啊B有時好似柯得好辛苦甘,同埋我又唔知稀同臭到底有冇問題
nitenitebow
|
我要做媽媽 發表於 18-8-10 16:18
你bb係咪個度好多肚風吖?建議你幫佢按摩下個肚仔。食完奶都需要幫佢掃風架 ...

有啊… 通常食到甘上下我就會掃一掃風先, 同埋食完我都唔敢即刻放佢落床
nitenitebow
|
小小郭夫人 發表於 18-8-12 02:41
你研究下係咪要轉低敏奶粉

而家食邊隻?

姐係佢腸道敏感先會咁? 而家飲緊能x啊…
stepfhenie
|
nitenitebow 發表於 18-8-16 21:05
正常既便便應該係點? 我見啊B有時好似柯得好辛苦甘,同埋我又唔知稀同臭到底有冇問題
...

初生BB水係正常既,但如果水得黎又酸酸臭臭有泡咁就唔正常,咁就有機會要飲部分水解蛋白果D奶粉