婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

我今年25歲,因為經痛得愈黎愈嚴重,舊年開始做子宮檢查。舊年7月check第一次係冇事既,點知啱啱6月再check就發現生左個4cm既朱古力瘤TAT 當時醫生話唯一辦法就係做手術之後一路食避孕藥防止復發,但我覺得我仲後生唔想咁就一世,就決定睇中醫調理。食左2個月中藥,8月頭去第二個醫生度check就話大到去5cm!

今次呢個醫生就建議我可以試食Visanne或直接做手術,但佢話通常做完手術易D懷孕,佢叫我如果未有打算懷孕可以遲D做食住藥先。

但我真係好糾結,唔做粒瘤大得太快我驚好快大到6cm,而且見Visanne都有唔少副作用。做又驚做完冇耐又復發。

大家可唔可以俾D意見我呀!唔該!

大宅

係會復發架. 所以做完手術最好儘快懷孕.
如果唔係就食住藥先, 或者會細咗/冇咗, 唔使做手術.
我試過第一次生6cm, 做咗手術. 5年後復發, 冇做手術, 食咗5年避孕藥好番.

禁止訪問

大宅

yh8266 發表於 18-8-9 14:11
我今年25歲,因為經痛得愈黎愈嚴重,舊年開始做子宮檢查。舊年7月check第一次係冇事既,點知啱啱6月再check ...

我都有朱古力瘤,幾年前確診,醫生話唔大唔使做手術住,試食呢隻藥先。一食就食左接近3年,初期覆診瘤細左,痛明顯減左,到而家完全唔痛。

副作用頭3-6個月m到時長時短時多時少,keep住用護墊或有時m巾,因為真係減到痛,所以唔覺大影響。初時都有問醫生,我記得佢話因為初期身體裡面荷爾蒙比例唔同左,黃體素開始對子宮內膜起作用,然後作出反應,所以係正常。醫生話之後一路食,會變番平時咁,所以我而家m都變少左。

你仲好後生,而家試完中藥仲大左,真係唔好拖。如果唔想生bb住就試食藥先,至少減到痛同控制唔好再大。我上星期都聽朋友講佢老婆同你情況一樣,試完中藥3個月後大到7cm,醫生話太大要直接做手術,同埋佢地本身想生Bb,所以叫佢地手術後9個月內快啲試做人。

洋房

回覆 cacamon 的帖子

請問你係睇邊個醫生?係咪要定期返去覆診?醫生係咪俾處方信你,叫你出去買?
邊度可以買?幾錢?萬寧話佢地全港得一間分店有存貨

唔該🙏🏻

大宅

yh8266 發表於 18-8-15 00:27
回覆 cacamon 的帖子

請問你係睇邊個醫生?係咪要定期返去覆診?醫生係咪俾處方信你,叫你出去買?

婦科醫生處方俾我,我諗大藥房應該有得買。不過最好定期番婦科check,始終有個瘤係子宮入面喎

水晶宮

回覆樓主

點解唔做手術 ?!
速戰速決快快搞掂,想生既就生,唔想生住既就食避孕藥或visanne 到想生時就停。
微創好簡單,我琴晚先做左微創肌瘤,9pm 做完, 2am 落床去toilet, 今朝已經出院。

別墅

Nbs 發表於 18-8-17 08:53
點解唔做手術 ?!
速戰速決快快搞掂,想生既就生,唔想生住既就食避孕藥或visanne 到想生時就停。
微創好簡 ...

請問你係揾邊位醫生做?

水晶宮

RUBYWWW 發表於 18-8-21 00:21
請問你係揾邊位醫生做?

阮邦武

首頁

尾頁

跳至