點樣開口請99番屋企??

yrbaby
|

由於呀仔出世既時候工人姐姐未上手, 所以老公叫左99出嚟同我地一齊住, 幫手睇仔
嚟左成年啦, 工人姐姐宜家都有能力一個人睇住呀仔

所以我想請99番番佢屋企,

因為有99係度, 始終都係唔係好舒服, 點都要睇面色, 同埋其實佢都有62要照顧

實情係一開始我真係無諗過佢會出嚟咁耐, 我以為頂多都係半年左右

但點知時間愈耐愈無人敢開口叫佢番屋企

叫老公講, 佢又話驚99唔鐘意, 好似打完齋唔要和尚咁, 同埋99根本唔想走

我宜家先知道一開始就應該set定個time frame, 等大家都有個心理準備

點算點算點算? 唔通我真係要被動地等99自己開口?

[ 結論:搵62幫手~~ ]
nicolebean
|
邊個出聲邊個死
最好就搵62幫手啦 叫62搵老婆囉
mannok媽咪
|
一開始已經錯了

叫先生出聲吧
新抱呼吸都錯
20150618bb
|
yrbaby 發表於 18-8-9 14:19
由於呀仔出世既時候工人姐姐未上手, 所以老公叫左99出嚟同我地一齊住, 幫手睇仔
唔經唔覺原來都嚟左成年啦, ...
易請難送???????????
29XX86
|

你一家三口去長旅行, 叫埋工人回鄉下, 咁佢自己會撤退.
72leelily
|
開始時講明100日
需要時再續
只有62開口免受指責
Ononluk
|
先知咗妳99 心意先啦。不如先問佢其實會唔會想返去同老爺住先啦。如果佢唔想先再算
Charlie媽咪
|

出錢請老爺和奶奶去旅行,話多謝佢之前幫忙BB,叫佢去旅行前執野返回佢同老爺的家,之後二人一齊出發。
trouble_two    發表於 18-8-10 15:44
mcdullyiu
|
叫你老公叫他老豆開口啦, 咁樣最唔傷和氣。
Sumyeema1
|
62出聲。
BBG520
|
你需要個陣就叫人黎幫手,宜家又唔鍾意人地係到住咁你一開始就唔好叫佢黎幫手啦,做人點可以咁架
yrbaby
|
Ononluk 發表於 18-8-9 14:28
先知咗妳99 心意先啦。不如先問佢其實會唔會想返去同老爺住先啦。如果佢唔想先再算
...

都99.99%肯定佢想留低,
因為62仲要返工,
除非99約朋友打牌, 否則佢都係自己一個人係屋企自娛
美之選468
|
請神容易送神難呀!
franwu
|
好似鬼一樣易請,難送你同佢講呀仔已經大個,唔洗再辛苦你啦~

你返屋企多d 陪62啦~

再唔知定既,就直接開火吧.

擺明懶死唔走
油麥麥
|
返唔到轉頭喇
Nancy20090615
|

佢可能唔想番去對住 62 , 62 又習慣左自己咁 FREE. 可能都要你老公同 62 夾一夾想點先, 或者 62 會話, 咪由得佢响度, 你地就無言以對.
我覺得, d 老野自己通氣 d 喇. 睇黎佢無諗住走.

我 ex 99 就相返, 我未坐完月佢就話走, 唯有臨時搵人頂一頂.
yrbaby
|
BBG520 發表於 18-8-9 14:38
你需要個陣就叫人黎幫手,宜家又唔鍾意人地係到住咁你一開始就唔好叫佢黎幫手啦,做人點可以咁架
...

所以我知道唔可以大條道理叫佢走
但唔通咁就要我呢世都同99一齊住?
都住左成年啦~ 佢唔係都應該番去照顧自己老公咩?

小方b
|
yrbaby 發表於 18-8-9 14:38
都99.99%肯定佢想留低,
因為62仲要返工,
除非99約朋友打牌, 否則佢都係自己一個人係屋企自娛

夜晚刀喺度訓呀?
JD930
|
mannok媽咪 發表於 18-8-9 14:22
一開始已經錯了

叫先生出聲吧

Nancy20090615
|
yrbaby 發表於 18-8-9 14:43
所以我知道唔可以大條道理叫佢走
但唔通咁就要我呢世都同99一齊住?
都住左成年啦~ 佢唔係都應該番去照顧自 ...

軟唔得就硬喇.