幾時先同公司講?

dolldollk
|
我都係呢幾日先發現自己中咗, 但係上年試過化學過...個時唔識又晨咁早同公司講咗...雖然大家都扮無咩野, 但係我個心就唔太舒服, 不過呢排公司又想調人OT我又唔太想...諗緊好唔好私底下同我個男上司單聲先?
marsh_mallow
|
dolldollk 發表於 18-8-9 14:43
我都係呢幾日先發現自己中咗, 但係上年試過化學過...個時唔識又晨咁早同公司講咗...雖然大家都扮無咩野, 但 ...

我一知道有左BB就同老闆講. 因為請假可能比平時多同埋臨時請假比較急, 有時可能精神又差少少, 所以我選擇早些少通知公司.

rosepig
|
諗住做埋oscar先講,之前啲檢查都係請自己假,順便輕鬆下放下假
twtw2017
|
dolldollk 發表於 18-8-9 14:43
我都係呢幾日先發現自己中咗, 但係上年試過化學過...個時唔識又晨咁早同公司講咗...雖然大家都扮無咩野, 但 ...

上年試過8wk小天使走左,慶幸未同公司講,自己去面對接受都花左啲時間,未有其他人知就少左樣野去面對; 今年知道有,見果排唔太忙就冇同公司講住,怕bb小氣,到時要面對同事其實好難受,拖左一兩星期先同老細講(好似大約10wk左右),因為我份工好忙,好多urgent overnight/ weekend shift, 同時同老細request 減少/ 免左呢啲urgent shift, 另外同老細講盡量唔想比其他同事知住,想過多排穩定啲先. 最後工作安排需要,有少量同事好快知,我即刻叫果啲同事唔好同其他人講住,有啲同事後知後覺到六七個月見晒肚先知.

我覺得好睇你份工辛唔辛苦,會唔會影響到你休息,先決定好唔好咁早通知公司,如果份工好他調既建議等到陀穩左先講.
hoimin
|
一知道就同直屬上司講 其他同事冇專登講
KarenC
|
睇私家拎左懷孕證明就同左直屬上司講,照完超聲波醫生開左張到診紙,上面寫左懷孕,就俾埋人事部。
GCHK
|
我一confirm有左就同老細講喇
dolldollk
|
咁我認真咁諗下, 呢幾日留意下公司有無大件事, 無就拖到我照完先講, 上次化學陰影太大...而家連最熟d朋友都無講
|
dolldollk 發表於 18-8-9 17:35
咁我認真咁諗下, 呢幾日留意下公司有無大件事, 無就拖到我照完先講, 上次化學陰影太大...而家連最熟d朋友都 ...
我之前試過3次小X. 今次我連62, 99都無講, 但工作上好多野好難避免會辛勞, 所以要同老闆講定. 佢都好體諒我, 好多野而家佢叫其他同事做. 感恩有個體恤既老闆.

dolldollk
|
marsh_mallow 發表於 18-8-9 18:12
我之前試過3次小X. 今次我連62, 99都無講, 但工作上好多野好難避免會辛勞, 所以要同老闆講定. 佢都好體諒我 ...

係呀 今日派左個job話要ot我都係求熟同事幫我頂一日... 仲要都未到5wks我已經勁唔舒服
勞氣小妹
|
因為我個職位成日都要搬搬抬抬
所以2個月後就同公司講左
但簡單輕野都會自己做番

唔想比太大負擔其他同事
|
dolldollk 發表於 18-8-9 18:20
係呀 今日派左個job話要ot我都係求熟同事幫我頂一日... 仲要都未到5wks我已經勁唔舒服
...
咁你要小心身體呀~ 唔舒服最好休息多D, 唔好拎重野。 工作就算係文職其實都係傷神同埋會容易疲倦,就算唔想比同事知道都唔好勉強自己,量力而為~
年青媽媽
|
我又係唔知點同公司講,最慘係份工岩岩做左1個月。計經期已經10wk, 產假冇錢唔緊要呀,係唔知公司d人點諗我咋,好鍾意呢份工,可惜要搬野,呢幾日我都要就住,又要扮冇野,本身有肚腩,所以好快現肚,好煩,都唔知等12wk講好,定等probation完。
dolldollk
|
勞氣小妹 發表於 18-8-9 18:51
因為我個職位成日都要搬搬抬抬
所以2個月後就同公司講左
但簡單輕野都會自己做番

要搬野都拖到2個月好勁XDDD
dolldollk
|
marsh_mallow 發表於 18-8-9 21:14
咁你要小心身體呀~ 唔舒服最好休息多D, 唔好拎重野。 工作就算係文職其實都係傷神同埋會容易疲倦,就算唔 ...

好彩呢排叫淡季就hea d既, 而家都係一唔舒服就去公司sofa度訓下, 加上岩岩傷風無咩人懷疑 而家好多野唔ok就唔做喇, 我自身緊要d
sandylly
|
我當時過咗12wk先講,因為我又係試過無咗(慶幸當時咁岩上份工辭咗)所以穩陣啲再講
dolldollk
|
年青媽媽 發表於 18-8-10 00:45
我又係唔知點同公司講,最慘係份工岩岩做左1個月。計經期已經10wk, 產假冇錢唔緊要呀,係唔知公司d人點諗我 ...

我有fd都係咁, 但係都照拿拿聲講, 特別好多假期係no paid所以一定要傾咁, 而家自己同bb最緊要呀, d人點諗都控制唔到, 工可以搵過生b就唔同講法, 唔好過試用先講呀, 可能到時公司仲覺得你玩野
dolldollk
|
sandylly 發表於 18-8-10 09:54
我當時過咗12wk先講,因為我又係試過無咗(慶幸當時咁岩上份工辭咗)所以穩陣啲再講
...

好啦, 而家睇定d, 如果緊急就講
勞氣小妹
|
dolldollk 發表於 18-8-10 09:51
要搬野都拖到2個月好勁XDDD

多謝
不過我應乎到的我都會自己做番
但而家32w我已經講明搬唔到重野了…
5kg的野我拎一陣已經盤骨勁痛
JD930
|
hoimin 發表於 18-8-9 16:39
一知道就同直屬上司講 其他同事冇專登講