結婚擇日

redyellowblue
|
男朋友求左婚, 想2019結婚, 但因為兩邊父母都唔識亦唔想幫手搞結婚既野, 所以我地自己話事.
依家首先想擇個日子, 請問各位jm有無可以幫手擇日既師傅介紹?
我亦有諗過去黃大仙問, 但又唔知邊一檔好, 跪求jm分享經驗
mmya
|
redyellowblue 發表於 18-8-9 15:56
男朋友求左婚, 想2019結婚, 但因為兩邊父母都唔識亦唔想幫手搞結婚既野, 所以我地自己話事.
依家首先想擇個 ...

既然老人家都唔介意 我會自己決定日子 ! 當年我都係就酒席空檔, 揀六日
Travelholic
|
redyellowblue 發表於 18-8-9 15:56
依家首先想擇個 ...

我當年搵左兩個師父擇日,因為亞媽唔信我搵個師父,所以最後同佢去左黃大仙搵師父擇日
|
Travelholic 發表於 18-8-9 16:03
我當年搵左兩個師父擇日,因為亞媽唔信我搵個師父,所以最後同佢去左黃大仙搵師父擇日
...
請問你搵邊一個師傅呀?
|
mmya 發表於 18-8-9 15:59
既然老人家都唔介意 我會自己決定日子 ! 當年我都係就酒席空檔, 揀六日
...
你意思系唔使擇日, 酒店有期就ok?
mmya
|
redyellowblue 發表於 18-8-9 16:10
你意思系唔使擇日, 酒店有期就ok?

係呀因為酒店都唔會好多期俾你揀 同埋我慣咗自己的事自己決定!
|
mmya 發表於 18-8-9 16:12
係呀因為酒店都唔會好多期俾你揀 同埋我慣咗自己的事自己決定!

原來係咁,唔該晒
peggy65
|
依家首先想擇個 ...

首先睇下你想邊個月份結婚,
夏天熱冬天凍,啲衫又會唔同,
夏天可以露下身材,冬天可以遮下肥肉,
再睇下酒店,酒樓有冇位,
之後跟返檔期再去擇日。
馬爾太
|
其實唔洗煩,你俾個日子出嚟,四大長老自然會出聲,跟住佢哋就會俾到日子你。
Travelholic
|
redyellowblue 發表於 18-8-9 16:10
請問你搵邊一個師傅呀?

女師傅,好似叫潘姑娘
Ryokai
|
你意思系唔使擇日, 酒店有期就 ok?
不是清明、不是農暦七月、不是農暦新年前後 ... 乜都得.
馬爾太
|
Ryokai 發表於 18-8-9 16:55

仲有唔好長假同大時大節。我老死個99玩鬼佢,簡12月24擺酒,book咗20圍開得8圍。
kakakwok716
|
你地信唔信擇日會有美好婚姻先?個師父係咪真係有料都唔知
我地就唔信,亦非常冇所謂既
我地揀到個月份,再睇日曆個月份有邊日宜嫁娶,邊日忌,抽出有幾多日揀,再上婚姻注冊處登記預約,到個日去到,職員先講我地揀個日已經冇期,我地即時求其揀另一日咋

|
peggy65 發表於 18-8-9 16:23
首先睇下你想邊個月份結婚,
夏天熱冬天凍,啲衫又會唔同,
夏天可以露下身材,冬天可以遮下肥肉,

係咁既咩?!我以為要擇咗日,先去揾酒店添,哈哈
|
自己睇通勝,寫而嫁娶咪得。我都系咁揀日子。
|
馬爾太 發表於 18-8-9 16:34
其實唔洗煩,你俾個日子出嚟,四大長老自然會出聲,跟住佢哋就會俾到日子你。
...

我地啲長老唔會呀,佢地完全唔理,因為關係唔算好,所以都係靠自己
Ryokai
|
馬爾太 發表於 18-8-9 17:07
仲有唔好長假同大時大節。我老死個 99玩鬼佢,簡 12月24擺酒,book咗20圍開得8圍。...
早大半年講都 OK 的, 我當年就係 24,Dec 簽字行禮, (分兩日) 25,Dec 擺酒.

在灣仔開左 22圍, 90%以上出席.
|
Travelholic 發表於 18-8-9 16:43
女師傅,好似叫潘姑娘

感激
|
Ryokai 發表於 18-8-9 16:55

其他我明,但點解新年前後唔好既?
|
kakakwok716 發表於 18-8-9 17:11
你地信唔信擇日會有美好婚姻先?個師父係咪真係有料都唔知
我地就唔信,亦非常冇所謂既
我地揀到個月份,再 ...

會咁㗎!?咁即係擇咗日都無用?