自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

親子王國15週年勳章

losttoa 發表於 18-8-10 13:30
我結婚搵黃大仙蘇東明師傅
剛剛上網查資料, 原來蘇東明師傅已經離世

水晶宮

2018復活節勳章

redyellowblue 發表於 18-8-10 16:22
剛剛上網查資料, 原來蘇東明師傅已經離世

omg, sorry 咁幫唔到你

男爵府

回覆樓主

睇你乜都唔識,即係應該本身唔迷信,咁點解結婚係都要問一個外人(師傅)邊日好呢?自己鍾意邊日咪邊日囉,唔通你唔信自己嫁啱人?覺得要有擇過日子先會有好婚姻?
純粹個人感覺。

公爵府

redyellowblue 發表於 18-8-10 14:24
原來要咁樣ga?咁係去黃大仙問聖杯嗎?

係呀,攞完日子就順便行多2步去問聖杯。
不過你怕麻煩其實可以唔問都得,我就連續問3個聖杯,但其實一個就得。
因為問連續擲到3個聖杯嘅機會率真係好低,萬一擲唔到真係會擔心。

男爵府

親子王國15週年勳章

ilovefat 發表於 18-8-10 17:02
睇你乜都唔識,即係應該本身唔迷信,咁點解結婚係都要問一個外人(師傅)邊日好呢?自己鍾意邊日咪邊日囉, ...

你講得啱,我對呢方面真係無乜概念,我唔迷信,但我有好尊重既長輩同湊大我既阿婆都信既,但我無理由仲要個老人家為我頻撲㗎嘛,所以我想做返呢啲傳統,同佢地交待下,等老人家唔會有擔心,相信我嫁得好幸福。
我覺得呢啲嘢我可以做到,而我重視既人又安心啲既,咪做囉

侯爵府

redyellowblue 發表於 18-8-9 15:56
男朋友求左婚, 想2019結婚, 但因為兩邊父母都唔識亦唔想幫手搞結婚既野, 所以我地自己話事.
依家首先想擇個 ...

如果雙方父母冇所謂,就唔駛特別擇日,我當年揀拍拖紀念日,但都係睇番酒樓有冇期先,因為年尾特別旺,其實最好星期六,大部份親友都唔駛番工,第二日小朋友大人又唔駛番學!

首頁

尾頁

跳至