妊娠毒血症

Samsamsammi
|
依家啱啱30w1d,今日產檢,量2次血壓都超標,醫生話我有高血壓,又有腳腫,加上高齡,懷疑我有妊娠毒血症,要我入院做詳細檢查!唔知會唔會係因為我有d感冒所以影響血壓,平時自己量都好正常,一聽到要入院check就好不安!唉。。。。。
小驚
|
做個詳細檢查,自己都安心啲
通常醫生係比較小心,唔好咁擔心
purplerain0348
|
Samsamsammi 發表於 18-8-9 18:14
依家啱啱30w1d,今日產檢,量2次血壓都超標,醫生話我有高血壓,又有腳腫,加上高齡,懷疑我有妊娠毒血症, ...

我有個朋友前日產檢高血壓,被要求住院,期間大出血,緊急開刀剖腹,提早大約一星期生咗……都係話妊娠毒血
Samsamsammi
|
回覆 小驚 的帖子

其實寶寶一直都好乖,都好少情況令我唔舒服,最多都係腰痛!平時食得又訓得,返工都唔會有咩唔舒服,希望檢查結果能夠順順利利啦!
musiccisum
|
依家啱啱30w1d,今日產檢,量2次血壓都超標,醫生話我有高血壓,又有腳腫,加上高齡,懷疑我有妊娠毒血症, ...

一定要入院check,check左安心啲嘛
Samsamsammi
|
回覆 purplerain0348 的帖子

你朋友係預產期前一星期左右check到嗎?但我仲有10星期先到預產期啊!
Samsamsammi
|
回覆 musiccisum 的帖子

係!本來要我即時入院,但因為我未有準備,又唔知要留院留幾耐,所以我要求聽朝先入院,咁我可以準備好d!個醫生都好好!佢叫我抽定血,留定小便,聽朝一入院就可以即時check!
musiccisum
|
Samsamsammi 發表於 18-8-9 18:53

係!本來要我即時入院,但因為我未有準備,又唔知要留院留幾耐,所以我要求聽朝先 ...

咁醫生有無同你check埋尿蛋白

我有朋友28週check到妊娠毒血,住到34週緊急開刀
Samsamsammi
|

今日淨係叫我留小便同抽血!唔知係咪驗蛋白尿啊!要聽日入到院先知道實際要驗d乜!

小驚
|
Samsamsammi 發表於 18-8-9 18:45
回覆 小驚 的帖子

其實寶寶一直都好乖,都好少情況令我唔舒服,最多都係腰痛!平時食得又訓得,返工都唔會 ...

我而家都一直食薄血藥嚟減低我妊娠毒血嘅風險
一齊加油
李露眉
|
可能會早產,我31周生左
李露眉
|
小驚 發表於 18-8-9 19:20
我而家都一直食薄血藥嚟減低我妊娠毒血嘅風險
一齊加油

你食左後,血壓係米好靚??
小驚
|
李露眉 發表於 18-8-9 21:42
你食左後,血壓係米好靚??

我唔知呀...
其實我血壓無咩問題,係因為糖尿而食
yimfion0126
|

我上一胎去到產房先知中咗妊娠毒血,所以今胎醫生開咗阿士匹靈俾我食到36W。而家29w啦,每次返醫院度都會高,要度第二次,自己喺屋企度又冇事。

醫生都係想孕婦同BB安全,所以穩陣D去醫院檢查清楚好。祝你一切順利平安。
Samsamsammi
|
回覆 yimfion0126 的帖子

我今日返到屋企每隔一個中自己量一次血壓都無事,唉。。。無啦啦要入院check,個心始終都有d唔舒服!
Samsamsammi
|
回覆 小驚 的帖子

原來你都有哩個情況,大家一齊加油!最緊要媽媽同BB都健健康康啊!
李露眉
|
yimfion0126 發表於 18-8-9 22:13
我上一胎去到產房先知中咗妊娠毒血,所以今胎醫生開咗阿士匹靈俾我食到36W。而家29w啦,每次返醫院度都會 ...

食左都会高
我仲打算生第二個
李露眉
|
yimfion0126 發表於 18-8-9 22:13
我上一胎去到產房先知中咗妊娠毒血,所以今胎醫生開咗阿士匹靈俾我食到36W。而家29w啦,每次返醫院度都會 ...

你而家血壓有幾高?起碼無蛋白尿,我個時26周已有蛋白尿
yimfion0126
|
李露眉 發表於 18-8-10 06:50
你而家血壓有幾高?起碼無蛋白尿,我個時26周已有蛋白尿

我冇特別去了解藥效,但醫生話阿士匹靈唔係降血壓藥,食咗只係想預防臍帶血管唔塞,等BB有足夠的養份同氧氣。

同埋我份人一去到醫院同診所就不自覺緊張咗,上次帶埋血壓機返醫院對照,又ok wor。所以醫生叫我每日喺屋企照check。

我上一胎所有產檢都冇蛋白尿架,只係血壓14X,係到入院生嗰下170,姑娘成日問我有冇眼矇頭痛。到入產房一刻就話有蛋白尿,都叫不幸中嘅大幸嘅。

今胎喺屋企度都係107-125左右,但去醫院或診所又好易14X,要坐20分鐘再度先正常。

醫生話上一胎有,第二胎都容易有,如果真係想生,小心留意身體狀況,聽醫生吩咐。大家一齊加油呀!
李露眉
|
yimfion0126 發表於 18-8-10 07:50
我冇特別去了解藥效,但醫生話阿士匹靈唔係降血壓藥,食咗只係想預防臍帶血管唔塞,等BB有足夠的養份同氧 ...

好的,真係驚,我都死過翻生