論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

工人偷野,唔想煩,補一個月炒左佢,今天收到勞工處信,話工人sue 我地severance pay , 因為冇在勞工條例32K下合理原因炒佢, 話遲D約我地出席調停會面?咩事,比人偷野已經好嬲,比錢送瘟神仲要比佢告,咩玩法!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

做咗幾耐? severance pay?

複式洋房

lily-of-valley 發表於 18-8-9 23:56
做咗幾耐? severance pay?

做左兩年幾,係呀,claim severance pay. 係咩?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

happyphoenix 發表於 18-8-10 00:03
做左兩年幾,係呀,claim severance pay. 係咩?

遣散費, 做夠2年, 如無請新工人, 佢就可claim severence pay. 但若你會再請工人替佢, 但而家未請到, 咁工人無得claim.

三隻手, 你仲同佢續約?

工人貪錢, 乜招都屈得。 我2014 Jan 14 來,2014 Aug 5炒, 肥廢人, 去告我要我賠人工賠到 14 Jan 2016佢個合約人工。 Philippine consulate, 勞工處都唔理佢, 告我唔入。

複式洋房

lily-of-valley 發表於 18-8-10 00:12
遣散費, 做夠2年, 如無請新工人, 佢就可claim severence pay. 但若你會再請工人替佢, 但而家未請到, ...

我大住肚呀!梗係要請過個。如果唔係迫於佢太差,都唔想呢個時候炒佢!

象牙宮

happyphoenix 發表於 18-8-10 00:37
我大住肚呀!梗係要請過個。如果唔係迫於佢太差,都唔想呢個時候炒佢!
...

Ah, 你會請過個, 咁就有數講啦。
你收齊你炒佢証據, 衰工人想迫你庭外和解。 真黑心。 蝦大肚婆。
企梗, 上庭, 佢有佢屈, 你有你駁。 唔好怕麻煩, 頂住個大肚比法官睇吓衰工人咁屈你。 咁賤格。 以為大肚好蝦。

Complain to Immigration 未?
Take Care Good Luck.

侯爵府

lily-of-valley 發表於 18-8-10 00:12
遣散費, 做夠2年, 如無請新工人, 佢就可claim severence pay. 但若你會再請工人替佢, 但而家未請到, ...

佢哋真係乜都做得出!

子爵府

回覆樓主

係。所有文件要齊。

另外記得以前有個post, 有JM 又係俾工人告,佢就用no show、未齊文件之類拖,改期之類,目的係令個工人要長期留在香港等冇哂錢生活,未攞到錢已經要不斷用錢,因此自動棄權.....嗰位JM 都寫得得長細。

象牙宮

princesscupcake 發表於 18-8-10 02:01
佢哋真係乜都做得出!

如果真係等錢使, 問吓我, 一個人工, 有商量。 但萬萬聲貴利, 我無理由幫你還。

複式洋房

macdullbaby 發表於 18-8-10 07:13
係。所有文件要齊。

另外記得以前有個post, 有JM 又係俾工人告,佢就用no show、未齊文件之類拖,改期之類 ...

但我唔知佢搵到工未wor. 搵到工佢就有錢慢慢玩啦? 同埋唔close case 佢咪繼續香港extend VISA 搵工害人?

子爵府

happyphoenix 發表於 18-8-10 09:51
但我唔知佢搵到工未wor. 搵到工佢就有錢慢慢玩啦? 同埋唔close case 佢咪繼續香港extend VISA 搵工害人?

...

俾人炒應該要14日內離境返回原居地㗎喎⋯⋯其他就不太清楚了

複式洋房

macdullbaby 發表於 18-8-10 10:22
俾人炒應該要14日內離境返回原居地㗎喎⋯⋯其他就不太清楚了

佢可以用有勞工處case 呢個原因繼續留港

水晶宮

happyphoenix 發表於 18-8-10 10:48
佢可以用有勞工處case 呢個原因繼續留港

佢可能借告你, 延遲離港, 繼續搵工。
天空之城, 快樂之地

民房

回覆 happyphoenix 的帖子

如果你第一次收信只係上勞工處
可以 no show 先
之後佢真係要告既要比堂費同排期
有case 期間佢唔可以入紙新工, 除非佢黑工嫁姐
就算佢真係告上去, 呢個時間你搵到新工人請緊
就可以令佢收聲

呢個時候你記得
入信去immigration 睇下可否black list 工人

複式洋房

PCCW2319 發表於 18-8-10 11:12
佢可能借告你, 延遲離港, 繼續搵工。

但經紀話佢有case 在身, 有新工D 文件都process 唔到

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

happyphoenix 發表於 18-8-10 11:33
但經紀話佢有case 在身, 有新工D 文件都process 唔到

有case係process唔到,但D工人目的係extend, 拖延時間去搵工, 搵到新雇主肯簽,就會要求庭外和解,唔告了,快D close case

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

佢離職前你出糧比佢,無比嘢佢簽咩?
每日望住佢哋就充滿力量啦!

複式洋房

5R2H 發表於 18-8-10 12:08
有case係process唔到,但D工人目的係extend, 拖延時間去搵工, 搵到新雇主肯簽,就會要求庭外和解,唔告了 ...

但我呢頭close case, 可能果頭佢又搵其他野誣告我地? 咁咪又係無止境?

象牙宮

工人存心屈你, 一來可以唔便走住, 二來又可慢慢揀工, 又可去灣仔partime,

你一定要投訴, 因攪事, 上法庭, 好多僱主唔請攪事工人。

複式洋房

stanlwong4 發表於 18-8-10 11:33
回覆 happyphoenix 的帖子

如果你第一次收信只係上勞工處

入唔到紙是指入境處? 咁佢可能就係buy time 搵工, 有人請就自己close case 然後先入紙?

首頁

尾頁

跳至