請問各位媽媽剖腹產後幾耐才可再懷孕

wingwing105
|
yankiyan
|
我醫生話一年後
Nbs
|
我有兩個朋友都係開完刀兩三個月就再懷孕,其中一個第二胎仲順產
musiccisum
|
wingwing105 發表於 18-8-9 23:11

我醫生話半年
wingwing105
|
Nbs 發表於 18-8-9 23:26
我有兩個朋友都係開完刀兩三個月就再懷孕,其中一個第二胎仲順產

(emoji)會吾會太快,我而家一年都怕爆傷口
wingwing105
|
yankiyan 發表於 18-8-9 23:13
我醫生話一年後

Thanks
wingwing105
|
musiccisum 發表於 18-8-9 23:46
我醫生話半年

Thanks
Nbs
|
wingwing105 發表於 18-8-9 23:47
(emoji)會吾會太快,我而家一年都怕爆傷口

兩個都無問題陀得好好,順產嗰個都生都好順利。
其實傷口係唔會甘易爆,基本上已經好罕見除非上胎係古典式開刀。
wingwing105
|
Nbs 發表於 18-8-9 23:49
兩個都無問題陀得好好,順產嗰個都生都好順利。
其實傷口係唔會甘易爆,基本上已經好罕見除非上胎係古典 ...

古典式? 即系打直開刀?
wingwing105
|
我之前係起政府剖腹,肚上個傷口都長牙,1部 i 燶+甘長
Froggreen
|
我醫生話一年
wingwing105
|
Froggreen 發表於 18-8-9 23:55
我醫生話一年

Thanks
Nbs
|
wingwing105 發表於 18-8-9 23:50
古典式? 即系打直開刀?

古典式係裡面子宮打直開刀。
肚皮打直開唔等於裡面都係打直,所以就甘睇係唔知既,要醫生講或睇手術記錄。
無端端係唔會開古典式的,通常都係有問題例如胎盤前置及喺前壁等等。
wingwing105
|
Nbs 發表於 18-8-9 23:59
肚皮打直開唔等於裡面都係打直,所以就甘睇係唔知既,要醫生講或睇手術記錄。 ...

哦!Thanks
freshrose
|
醫生話半年就可以
Alftracy
|
Nbs 發表於 18-8-9 23:26

哇!你fd咁堅!佢順產?係plan定係早產?唔怕生到子宮爆裂o羊?!
Nbs
|
Alftracy 發表於 18-8-11 22:41
哇!你fd咁堅!佢順產?係plan定係早產?唔怕生到子宮爆裂o羊?!

順產,無早產,係plan 的。 而且佢仲係醫生添。
其實子宮係無甘易爆裂的,根本就好少見。
haha748494
|
回覆 Nbs 的帖子

你朋友真系勁喇,我第一胎開刀,醫生話我第二胎可以試順產,我都無勇氣。
Nbs
|
haha748494 發表於 18-8-11 23:00
回覆 Nbs 的帖子

你朋友真系勁喇,我第一胎開刀,醫生話我第二胎可以試順產,我都無勇氣。 ...

我識起碼三個醫生朋友都係第一胎開刀第二胎打後順產。
小蝦仔
|
Nbs 發表於 18-8-9 23:59
肚皮打直開唔等於裡面都係打直,所以就甘睇係唔知既,要醫生講或睇手術記錄。 ...

我係古典式。但今胎醫生叫我放鬆d。夠足月醫生先話開刀