自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

19841984 發表於 18-8-10 01:21
但「自由創作」時,老師是完全不指點的

咁呢一點就有問題,或者你可以親自同導師 反映下, 譬如同導師講:「我想仔仔今堂認識下冷暖色嘅分別, 諸如此類呢啲知識,勞煩你喺自由創作時間指導下佢可以嗎?」

如果小朋友落堂之後,仍然係一樣都答唔出學咗啲乜, 你就要認真啲同老師講啦, 究竟係自己仔仔上堂唔專心,定係老師真係冇講? 如果個導師真係hea教 ,我相信佢下一堂一定唔敢再hea。 如果真係冇改善唯有搵過第二個教。

大宅

19841984 發表於 18-8-10 01:29
其實小朋友懂怎様問?

我真係唔明

你的小朋友都唔知自己想畫咩,咁人地點知佢想畫咩二年級都未唔識表達,要去健康院check下言語治療(認真)

子爵府

~緣~ 發表於 18-8-10 01:32
冇呀~不過唔係興趣班老師系學校老師

oh.....
咁你都係出去搵興趣班學好啲!

大宅

MC媽 發表於 18-8-10 01:37

咁呢一點就有問題,或者你可以親自同導師 反映下, 譬如同導師 ...

子爵府

MC媽 發表於 18-8-10 01:41
oh.....

嚟緊呢一年唔知係咪呢個老師教, 本身我仔畫畫已經冇乜天份視藝今年拎C+

子爵府

~緣~ 發表於 18-8-10 01:42
嚟緊呢一年唔知係咪呢個老師教, 本身我仔畫畫已經冇乜天份視藝今年拎C+
...

你仔仔係咪要人哋畀主題,佢先會跟住畫嘅小朋友? 你叫佢自由創作咁就死得,佢完全冇嘢想畫,係咪咁? 真正鍾意畫畫嘅小朋友 係隨手攞起張紙都可以畫到嘢嘅。但唔代表你小朋友無天分,藝術嘅嘢慢慢培養,如果佢喺學校視藝成績強差人意,試下多啲陪佢畫啲天馬行空嘅嘢,小朋友梗係有興趣同嗜好嘅,買本細細本嘅書仔畀佢袋住,出街去玩時叫佢見到乜嘢新奇有趣嘅嘢 就即刻畫低佢, 時間一耐咗, 佢腦入面就隨時隨地 「有嘢亅畫落張紙度, 再大個啲, 概念就會更加成熟。 喺你仔仔呢個階段,技巧唔係最緊要, 有冇意念先係最重要。 我大仔小二時候視藝都係C, 小三同小四已經攞A同貼堂

子爵府

MC媽 發表於 18-8-10 01:53
你仔仔係咪要人哋畀主題,佢先會跟住畫嘅小朋友? 你叫佢自由創作咁就死得,佢完全冇嘢想畫,係咪咁? 真 ...

我唔識睇佢有冇天份但係佢系屋企都會自己畫下公仔,畫下地縛喵,可能佢啲同學畫畫真係好叻, 顯得佢畫得特別差因為佢真係會畫火柴人, 我一見佢畫火柴人都會同佢講個個人都有頭髮、眼睛、耳朵叫佢畫番畀個火柴人,今年佢都升六年班啦

子爵府

19841984 發表於 18-8-9 23:42
孩子參加了一個在商場中畫室的畫班

當中有幾個課室,一個課室一個老師對三位小朋友

我之前問過的畫班(for小學生以上),間間都話要起碼兩至三堂才完成畫作。佢地係古1hr/75 min 一班。
㤈有些班亦會係各有各題材,同一班都會畫唔同題材。
係幼稚園時才一堂完成。

大宅

2018復活節勳章

回覆樓主

感覺好似有d hea ,想請問個畫班幾錢?

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

hoyukyuk 發表於 18-8-10 01:32
我個女學畫畫一堂1小時,但通常都1個半小時先回來,個老師好好,教得好認真!
...

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

MC媽 發表於 18-8-10 01:41
oh.....

都係

大宅

回覆樓主:

乜畫畫要人教嘅咩...咁咪個個變咗機械人...
有個地方俾小朋友開心畫下有職員睇住安全咪幾好

用戶要求終止服務

回覆樓主:

我仔個間都係,個阿sir行黎行去...
不過都有教我仔要留意乜野
一副畫2堂完成,佢k2
青x琴行
不過我都係俾仔仔過下日晨,阿仔又話鍾意阿sir
但最後冇學lu,時間唔岩,依家話要上紙x土班
呢d for fun的活動我由佢

如果真係要學畫畫,要搵專教畫的地方

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Yang81 發表於 18-8-9 23:58
我囡個間一幅画都要两三堂

學乜嘢畫?

珍珠宮

回覆樓主

好簡單的問題,轉第二間學,呢間教導方法覺得不合適即走,又唔係要跟師傅跟老師,唔駛同老細講咁多,去第二間試下。

我以前小學中學都學過畫,全班5,6個,老師係不停一個一個咁嚟睇,會執筆教我技巧,我是全班最大嗰位,老師最少睇我,但我唔會覺得老師hea我,佢每次行嚟教我都學到技巧,他是位值得人尊重的老師,我一世都記得佢,他已去了天家。

我小朋友4歲,學畫每堂一幅,都睇到佢慢慢進步,每堂都開開心心。

所以我覺得樓主間畫室好唔掂,唔好浪費金錢時間。

珍珠宮

vivian468 發表於 18-8-10 05:48
乜畫畫要人教嘅咩...咁咪個個變咗機械人...
有個地方俾小朋友開心畫下有職員睇住安全咪幾好
...

係要教架,我小學至中學都有學畫,跟一位好資深的老師,會好有心機教我注意陰影比例線條之類,學習階段唔係樣樣野都自己睇到,好多時老師講一句一點就明。

珍珠宮

環保接龍勳章

19841984 發表於 18-8-9 23:42
孩子參加了一個在商場中畫室的畫班

當中有幾個課室,一個課室一個老師對三位小朋友

幼稚至初小通常一堂畫一幅, 高小以上2至3堂畫一幅,因為用色/內容已經detail好多。

如果升小二, 而小朋友自己都覺得hea, 學完8月我會唔學。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

男爵府

2024年龍年勳章

唔會反映,無謂得罪人.........最多唔報 + 同熟既家長講呢個教得HEA有伏

子爵府

2018復活節勳章

Yang81 發表於 18-8-9 23:58
我囡個間一幅画都要两三堂

但樓主情況係堂堂只用一半時間畫喔

首頁

尾頁

跳至