難增磅

toromeow
|
有無媽媽都係咁?比較難增磅?
EstrellaDamm
|
toromeow 發表於 18-8-10 01:10

我兩胎後期都冇咩點重過,算唔算?第二胎時我重咗十磅,健康院姑娘只睇我自己磅數增長,同前一次產檢比較,話唔OK,所以我被彈返醫院,要觀察胎兒心跳。不過政府醫生都有同我講最新研究顯示孕婦增重少並唔一定代表BB唔健康。其實睇私家照超聲波睇到胎兒有增長,醫生都話OK。健康院姑娘有講過我唔重,生完冇儲備會唔夠奶。我女出世後除咗喺醫院補過一安奶外,就全人奶了,而家九個月。
肥妹子
|
我而家29w...我只重左1kg...
我要做媽媽
|
我果時候都係吖,不過我覺得最主要就係,增磅既重量都系去咗bb身上,而唔系媽媽身上
musiccisum
|
toromeow 發表於 18-8-10 01:10

我仲嘔到減左10磅
sweetilife
|
肥妹子 發表於 18-8-10 09:03

bb健康成長就放心啦,但會唔會bb吸收埋你既營養架? 盡量食多d有營養既野保重媽咪你自己既健康呀。
黃家三少奶
|
肥妹子 發表於 18-8-10 09:03

38w只重咗1.5kg

jjj1314
|
我本身肥,頭一個月輕左3kg,而家19w都仲未去返有之前個磅數,但醫生話我本身偏肥所以冇乜增長都唔洗擔心
肥妹子
|
sweetilife 發表於 18-8-10 10:48
bb健康成長就放心啦,但會唔會bb吸收埋你既營養架? 盡量食多d有營養既野保重媽咪你自己既健康呀。
...

係呀,如果佢正常生長,我都由佢了...
我成日無胃口,但都盡食了...
肥妹子
|
黃家三少奶 發表於 18-8-10 16:32
38w只重咗1.5kg

想問下你有無妊娠糖尿?
有d人話中左糖尿都有機會唔識點重...
我而家擔心中糖尿...仲等緊報告
RubyYu07
|
咁bb磅數如何啊?醫生有無預計?
toromeow
|
我要做媽媽 發表於 18-8-10 09:11
我果時候都係吖,不過我覺得最主要就係,增磅既重量都系去咗bb身上,而唔系媽媽身上 ...

但係BB重,唔會媽媽都重?
EstrellaDamm
|
toromeow 發表於 18-8-11 01:23
但係BB重,唔會媽媽都重?
BB 重唔一定媽媽重。我陀到尾聲時自己啲脂肪應該減緊,所以BB有增長但我磅數不變。生完唔見咗胃腩。
haha748494
|
只要肥B唔肥媽就OK喇。飲多D水,訓多D就可以長胎。
GCHK
|
haha748494 發表於 18-8-11 16:51

對亞,最理想就係肥B唔肥媽
黃家三少奶
|
肥妹子 發表於 18-8-10 18:35
想問下你有無妊娠糖尿?
有d人話中左糖尿都有機會唔識點重...
我而家擔心中糖尿...仲等緊報告

中咗呀
肥妹子
|
黃家三少奶 發表於 18-8-11 22:14
中咗呀

好驚添
toromeow
|
haha748494 發表於 18-8-11 16:51

係嘅,但係點先知肥落B?不是肥落媽?哈哈
toromeow
|
肥妹子 發表於 18-8-11 22:43
好驚添

你係幾多呀?我接近邊界。
toromeow
|
黃家三少奶 發表於 18-8-11 22:14
中咗呀

你幾多呀?我接近邊界呀!