在美國居住的姊妹

pigtwo
|
其實阿Trump 的民望真的如報紙說的上升嗎?日日都出來亂噏.Thx
Jumboshrimp
|

美國人心底裏支持trump
因為好多野佢都係以美個人行先

如果你個政府所有野都為自己人先,即係對自己有利益,就算佢嘅行為幾時可恥,既然Mame sense, 你也可能暗中支持

luvkaka
|
回覆 pigtwo 的帖子

我不是在美國住, 但我自小係美加長大, 其實純種白人心態好多都有TRUMPTRUMP影子. 所以佢選出我唔surprise, 因為好多人講就話支持HILLARY, 但心裡支持TRUMPTRUMP既, 又咁諗大美國主義白人會支持佢因為佢有D嘢係做得好既.
luvkaka
|
Jumboshrimp 發表於 18-8-10 09:44
美國人心底裏支持trump
因為好多野佢都係以美個人行先
同意, 我果日同朋友傾計都話, 有D嘢大家怕死唔敢做, 可能N年前已經有人話可以小朋友同大人分開遣返, 咁就冇咁多難民過黎, 但OBAMA要面, 一定唔會做D咁唔人道既事, 但TRUMPTRUMP話知你, 佢生意人只計成果, 我係本土人都BUY佢啦, 我都想香港有個人做D咁既嘢唔好比咁多假難民係香港呀.
goat
|
我唔係美國人/美國住,
不過純粹易地而處,
電視台影住晒問我鍾意邊個, 我梗係話奧巴馬、希拉里啦, 夠晒presentable, 政治正確,
但我點投票係另一回事囉
brindlewin
|
pigtwo 發表於 18-8-10 09:36
其實阿Trump 的民望真的如報紙說的上升嗎?日日都出來亂噏.Thx

現實佢係美國“原型”國民,呢個國家邊個建立?唔係印地安人、唔係運過來的奴隸,更唔係貪蜜糖的移民。
歸根究底,Trump係完美承繼“美國精神”~~當然不是公關口乖哪套
brindlewin
|
goat 發表於 18-8-10 09:55
我唔係美國人/美國住,
不過純粹易地而處,
電視台影住晒問我鍾意邊個, 我梗係話奧巴馬、希拉里啦, 夠晒pre ...

cool2000hk
|
如果香港有類似阿trump選特首,我贴錢請假做義工都肯。香港人資源當然香港優先享用啦!全世界係得香港倒轉比新移民搶晒福利。
Jolly
|

我妹一家在美國住左好多年,佢同佢老公都係投比trump trump.
我作為外人一個,唔會加把咀去左右佢。
但trump trump嘅言語行為都冇一忽似一個大國嘅總統,幼稚又暴躁,玩泥沙一樣治國。
個人意見回應樓主,其他人不喜勿插。

goat
|
brindlewin 發表於 18-8-10 10:05
現實佢係美國“原型”國民,呢個國家邊個建立?唔係印地安人、唔係運過來的奴隸,更唔係貪蜜糖的移民。
歸 ...
你講美國史, 香港人唔識架wor, 淨係識華盛頓斬櫻桃樹
pigtwo
|
luvkaka 發表於 18-8-10 09:47
回覆 pigtwo 的帖子

我不是在美國住, 但我自小係美加長大, 其實純種白人心態好多都有TRUMPTRUMP影子. 所以 ...
原來如此,明白了
pigtwo
|
luvkaka 發表於 18-8-10 09:51
同意, 我果日同朋友傾計都話, 有D嘢大家怕死唔敢做, 可能N年前已經有人話可以小朋友同大人分開遣返, 咁就冇 ...

香港的問題複雜很多.

pigtwo
|
Jolly 發表於 18-8-10 10:15
我妹一家在美國住左好多年,佢同佢老公都係投比trump trump.
我作為外人一個,唔會加把咀去左右佢。
但trum ...
他的行事作風完全是一個無賴,把大美國主義更加提升,
地球好似是他話事,
話需如此,但他的政策無疑對某一部份美國人有利,但應該不是全部,貿易戰始終影響深遠.
美國人不嬲大美國主義+天真,
即管看看事態發展下去,民望有何變化.

pigtwo
|
cool2000hk 發表於 18-8-10 10:10
如果香港有類似阿trump選特首,我贴錢請假做義工都肯。香港人資源當然香港優先享用啦!全世界係得香港倒轉 ...
香港部份施政的確碌削了本土市民的利益,但美國也不是凡事都公正的地方.
Esther_531
|
pigtwo 發表於 18-8-10 10:40
地球好似是他話事,
話需如此,但他的政策無疑對某一 ...

大部分美國白人就係甘自大。。。大美國主義。。。
到衰左先算拉。。而家威左先
Sumyeema1
|
pigtwo 發表於 18-8-10 09:36

姑奶住美國,返港渡假,見到Trump D新聞,就媽媽xx。
brindlewin
|
pigtwo 發表於 18-8-10 10:43
香港部份施政的確碌削了本土市民的利益,但美國也不是凡事都公正的地方.
...

美國從來不是迪士尼樂園
迪士尼假到出面,我從來唔明咁多人Buy .
Mm233
|
TVB新聞,幾乎日日播侵既負面報導 關心侵仲多過習總、林鄭
brindlewin
|
pigtwo 發表於 18-8-10 10:40
地球好似是他話事,
話需如此,但他的政策無疑對某一 ...

你如果知道三分二美國人不曾離開美國,就明白“外國人”對佢地嘅評價並不重要。
而全世界嘅美國領使館,每天繁重嘅工作唔係討好當地關係,係應付不斷的大量入境申請.......最近北京的美領使館前不是爆炸嗎?那條排隊人龍冇有撤退?冇咯,人家關閉,都繼續站在那等重開。
Mm233    發表於 18-8-10 11:18
brindlewin
|
goat 發表於 18-8-10 10:17
你講美國史, 香港人唔識架wor, 淨係識華盛頓斬櫻桃樹

自從香港冇中史冇西史,真係冇咗國際視野