重感冒出席飯局

amyamy123
|

有朋友有重感冒都堅持出席飯局,仲要係打邊爐
如果用公筷會無咁介意囉

Happy0707
|
人地重感冒都應酬,你估唔辛苦
你介意出聲,照計佢自己都識做,如果有出聲,怕傳染,佢唔理就佢問題了...
如果全部人唔介意,難得想聚下,病人又OK,點解唔得???
mrsmacaroon
|
amyamy123 發表於 18-8-10 09:56
有朋友有重感冒都堅持出席飯局,仲要係打邊爐
唔驚傳染比其他人咩?d人真係好自私,難得有d朋友話無 ...

重感冒應留家休息
jasmineoj
|
至少都唔好打邊爐丫
mother904
|
打邊爐我好介意
如果真的想聚,轉場地吧,打邊爐場地又焗又熱,開勁冷氣令細菌難散,對病人也不好。
蕃薯仔媽媽
|
非常 極之 嚴重 好很介意
如果傳染比我,我都算,萬一我再傳染比屋企老人家同小朋友,我真係會死於不幸
goat
|
如果死黨病左都堅持出席飯局, 我會好感動, 反而會擔心佢會唔會病得更緊要,
但會提議食D清淡野, 唔想佢更嚴重
amyamy123
|
Happy0707 發表於 18-8-10 10:03
你介意出聲,照計佢自己都識做,如果有出聲,怕傳染,佢唔理就佢問題了...
如果全 ...

當一個唔用公筷,跟住個個都唔會用公筷,咁都唔驚傳染?
amyamy123
|
蕃薯仔媽媽 發表於 18-8-10 10:20
非常 極之 嚴重 好很介意
如果傳染比我,我都算,萬一我再傳染比屋企老人家同小朋友,我真係會死 ...

一個傳一個,咳對住你,我身邊好多人都無衛生常識
Happy0707
|
amyamy123 發表於 18-8-10 10:24

講左如果介意,同佢講,佢照出席就佢問題
蕃薯仔媽媽
|
amyamy123 發表於 18-8-10 10:24

唔好話有病在身,我好怕D人一路食一路傾,向住啲食物碗碟口沫橫飛,唔知係唔係我眼利,其實好多人係一路講嘢一路噴口水花,極之唔衛生同核突,要聚舊,最好係坐低飲嘢傾計
ltp00222
|
要求佢用公筷…
同埋重感冒 口沫橫飛 就算唔係打邊爐都有機會中…
勸佢在家休息啦…驚佢出一出嚟仲嚴重左
amyamy123
|
Happy0707 發表於 18-8-10 10:30
講左如果介意,同佢講,佢照出席就佢問題

佢唔想出,有其他人要佢出
jolly_momo
|
其實都知有時聚會好難約,但病咗仲要係重感冒,識趣應該唔好出,唔好惹病朋友之餘,自己都應該留家休息
hellohellojenny
|
理論上重感冒應該在家休息。
真正熟朋友會希望對方好好休息,不會介意臨時甩底。
但係可能有人以為對方以生病為由臨時甩底係無口恥,以為人地詐病。

無話可說
|
重感冒仲出黎食飯真係慘豬,仲要打邊爐,有排唔使好返!打邊爐都用公筷同湯殼啦,我又無問題(其實我唔鍾意用公筷既人)!佢肯出黎我感動,不過會勸佢休息多d
JD930
|
goat 發表於 18-8-10 10:22
如果死黨病左都堅持出席飯局, 我會好感動, 反而會擔心佢會唔會病得更緊要,
但會提議食D清淡野, 唔想佢更嚴 ...

都係嘅
QY08040408
|
如果係好朋友,我會建議改期大家遷就
Fishqqma
|
Happy0707 發表於 18-8-10 10:03
如果全 ...

puizhe
|
amyamy123 發表於 18-8-10 11:03
佢唔想出,有其他人要佢出

咁你病左既朋友自私既點係咩