論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

點解佢地有咁強大工會,盲目的領事館幫佢地撐腰,而我地沒。

有沒人同意斷約或博炒工人完成唔到合約,理應自己買機票走人,我唔明點解要包佢地,佢地沒用過1分1毛來打工,如果(沒老人家或老人家識行識走不用照顧的又沒氣力鬧佢的話,或沒小朋友兼僱主全日工作不在家中佢地就會做。如果唔係就博炒補錢仲有我地包食包住包機票走程車錢仲要比100元(說真,自己坐A車都唔駛100蚊)
人工4410淨袋,我地仲要包埋佢病及過身。
人家若覺得仲有咩簡直過分的話,可以係度分享下

大宅

回覆 sar1216 的帖子

我覺最不合理,1點解本地香港人都有試用期機制,點解外傭可以無?2.點解距未完成合約,自己辭職都要包距回程機票,仲要可以任要錢唔要機票?
以上2點真系全球130幾個國家無一個甘偏幫外傭的

民房

回覆 wu5cat 的帖子

2.點解距未完成合約,自己辭職都要包距回程機票,仲要可以任要錢唔要機票?

好似唔得嫁喎? 除非你今日炒佢買聽日機票
或者買左張超過 14天 既機票
唔用係佢既事, 否則無合理理由應該無得唔接受?

大宅

回覆 stanlwong4 的帖子

距地要可以日期不合理一路拖住唔比日期你,在臨近14日前叫你買隔日機票,你就知價格有幾貴噶啦,一系就比錢代替機票,你自己選?

民房

sar1216 發表於 18-8-10 10:04

有沒人同意斷約或博炒工人完成唔到合約,理應 ...

領事館就一定幫國民嫁啦
我之前都有問過勞工處
佢地話勞工條例中, 海外勞工就係要包工人來回機票
話佢地如果無錢買松票既, 賴死唔走會變難民, 入境條例會好麻煩
我都覺得合理既, 但係
我覺得應該要加返個試用期內, 因犯錯而炒既唔洗陪代通知金囉
來到一個星期搏炒果D真係激死人

btw 好似係有僱主工會嫁, 雖然詳情我都唔清楚

大宅

wu5cat 發表於 18-8-10 10:45
回覆 sar1216 的帖子

我覺最不合理,1點解本地香港人都有試用期機制,點解外傭可以無?2.點解距未完成合約 ...

啱,博炒工人越來越多。
我in過好多,佢地個個好想來香港,因為$4410已經 = 佢地半年人工, 佢地都話香港比所有地方更保障佢地,所以想來香港。

大宅

stanlwong4 發表於 18-8-10 11:43
領事館就一定幫國民嫁啦
我之前都有問過勞工處

我工人博炒,因為勞工處講個4點即炒不用賠,佢都中晒,所以我沒賠比佢,依家告上勞工處,但同時間佢只要有證明好似依家咁已經變左做難民,可能做埋黑工都唔定。因佢追我可以誇大數到萬幾蚊(其實2千幾),所以有排處理。佢分分鐘留係度1年左右唔通唔做野? 入境處又點拉到佢? 佢繼續話告就繼續留

大宅

stanlwong4 發表於 18-8-10 11:43
領事館就一定幫國民嫁啦
我之前都有問過勞工處

琴日上左勞工處,佢輸左,各位不用害怕惡工人,邪不能勝正。唔駛怕佢駁炒,天有眼

水晶宮

sar1216 發表於 18-8-14 19:55
琴日上左勞工處,佢輸左,各位不用害怕惡工人,邪不能勝正。唔駛怕佢駁炒,天有眼
...

我想8下, 外傭衰乜野? 而你又提出左乜證據, 可以勝訴呢?
天空之城, 快樂之地

侯爵府

sar1216 發表於 18-8-14 19:55
...

佢點解輸咗,幾時走

大宅

PCCW2319 發表於 18-8-14 20:04
我想8下, 外傭衰乜野? 而你又提出左乜證據, 可以勝訴呢?

不服從指令,態度超級差,請佢返來湊小朋友但湊唔到,又沒煮過飯,請佢返來因為小朋友及我要手術,仲有1個bb在家中要照顧,但佢就話要求day off及半夜1點掉張醫生紙比我。仲同我講要claim錢及放有薪病假等等。

水晶宮

sar1216 發表於 18-8-15 09:35
不服從指令,態度超級差,請佢返來湊小朋友但湊唔到,又沒煮過飯,請佢返來因為小朋友及我要手術,仲有1個 ...

咁你有乜證據??? cctv ?
天空之城, 快樂之地

大宅

princesscupcake 發表於 18-8-15 00:03
佢點解輸咗,幾時走

佢個日分別帶左工會的人倠出面等佢(一分開傾時佢地就圍埋開會),另外佢帶左2個鬼佬及1個翻譯。所以唔好睇少d工人。
我依家明白點解話斷約勿請,因為可能同我呢個工人一樣上過勞工處,依翧知個遊戲點玩,下次一定會更醒,因為知邊樣唔夠拗。
佢上勞工處屈我要比萬幾蚊,日日食我嘅野佢話沒,機票佢會諗方法再續visa, 所以要攞錢或open ticket,1個月代通知金,大假等。
但佢其實心裡有數自己錯,兼上勞工處第二日佢visa到期。但唔走,有排玩,佢自己要洗錢又要續visa又搵唔到其他工。上庭我有証據有相,及我炒佢封信同警告信。如果即炒其實大假都可以唔駛比。

大宅

sar1216 發表於 18-8-10 10:04

有沒人同意斷約或博炒工人完成唔到合約,理應 ...

但你地要預左佢的大話仰比你心目中誇張,我當時聽到都想冷笑及嬲到震。

大宅

PCCW2319 發表於 18-8-15 09:45
咁你有乜證據??? cctv ?

我只show cap的相及解僱信及警告信一封

大宅

sar1216 發表於 18-8-15 09:48
佢個日分別帶左工會的人倠出面等佢(一分開傾時佢地就圍埋開會),另外佢帶左2個鬼佬及1個翻譯。所以唔好 ...

可以教我們如何保留証據保障自己?

子爵府

sar1216 發表於 18-8-15 09:53

咁而家係close file, 冇手尾?

仲要唔要再買機票俾工人?

水晶宮

sar1216 發表於 18-8-15 09:53

cap圖都可以?? 即係勞工處職員面前解圖? 外傭無反駁?

封警告信要外傭簽收嗎?

大宅

cutie_sheep 發表於 18-8-15 09:56
可以教我們如何保留証據保障自己?

我個個串到我影住佢,佢知的。
或係佢沒意間影佢(例如訓覺玩電話時)。
我亦有經常睇cam當我外出工作時,實比我捉到的,我就cap圖。
我小朋友做手術,佢漏夜whatsapp我要求一定放假,等我不知所措,因仲有bb在家中。
我就cap低呢d及show我小朋友做手術日期代表佢玩野。
到我入院時,佢前1日我專登比定day off佢放左先,但佢返來就零晨掉張醫生紙比我又話聽日扣錢都要放假。咁我又證明到,呢d種種僟玩野。

大宅

細姐姐 發表於 18-8-15 10:01
咁而家係close file, 冇手尾?

仲要唔要再買機票俾工人?

close file,勞工處叫佢簽左封野唔可以再追我,由主任做證人

首頁

尾頁

跳至