你每日投資幾多分鐘落子女度

am136
|
聯合國兒童基金香港委員會指引,鼓勵父母每天最少一小時,放下工作、放下手機進行親子遊戲及親子伴讀,父母全心全意的陪伴,更能培養孩子的自主學習能力。

若父母願意放下工作、放下手機進行親子遊戲及親子伴讀,父母全心全意的陪伴,更能培養孩子的自主學習能力。

面對子女升學問題,父母更要從子女的性格和能力入手,選擇最適合孩子的學校,而不是盲目跟從名校的光環。子女適合讀學術型學校,還是活動型學校,父母從親子陪伴中了解子女的性格和能力,選擇適合孩子的學校,才能令子女發揮所長。

你每日投資幾多分鐘落子女度?

Poyau
|
親手機多過親子
tsung
|
謝謝分享
good_pig
|
am136 發表於 18-8-10 10:15
聯合國兒童基金香港委員會指引,鼓勵父母每天最少一小時,放下工作、放下手機進行親子遊戲及親子伴讀,父母 ...

唔會用投資呢個字眼
無話可說
|
2樣都唔親喎,我仔咁大個唔通仲攬住佢咩!放工煮飯做家務,都唔多睇手機啦
sunnymama2
|

仔6歲,放工番屋企除左食飯沖涼,所有時間都比哂小朋友,同佢玩,伴讀,沖涼,陪瞓覺。

星期六日就更多更多啦。

不 過唔覺得佢好自動波學習,即使日日對,都唔知佢適合傳統定活動教學好d
mydearson
|
我不是投資。
每晚一定專心陪伴溫習、玩遊戲、講故事、傾計,心甘情願。
days.bb
|
仔兩歲好鍾意問點解,都好鍾意聽故事,係咪姐係學術性學校岩佢?
呀紫CANDY
|
聯合國兒童基金香港委員會指引,鼓勵父母每天最少一小時,放下工作、放下手機進行親子遊戲及親子伴讀,父母 ...

FTM24on call
SuperChanB
|

我全職媽媽,小朋友讀緊幼稚園
我每日 一定會讀圖書 去公園/遊戲室 陪畫畫 做習作 睇電視
仲有傾計
maymay220hk
|
用心同仔仔溝通
我工作上趣事
佢地心事
溝通系一点一滴
brindlewin
|

小三之前我地放工返屋企到佢瞓著之間嘅每一分鐘都係陪仔一齊做,總之在家就不假手於人。
李露眉
|
days.bb 發表於 18-8-10 18:18
仔兩歲好鍾意問點解,都好鍾意聽故事,係咪姐係學術性學校岩佢?

個個都係的,好奇心,多外出參觀學校岩佢
JD930
|