求救!90後媽媽 乜都吾識剛有左bb好緊張

wawaqueen
|

各位jm, 我岩岩前日8號驗孕顯示有左bb之後即刻去左私家診所拎懷孕証明 話估計我有左6w
老公即刻幫我book左法國醫院 但要等到8月31先有得睇
咁我琴日就去左威記登記Oscar,但9月17先有得做
我真係一頭霧水完全吾知有咩產檢要做 因為我做research見好多人6w+已經做超聲波照胎心
我想問我係決定係法國醫院生 咁係咪要同一個醫生跟進好d?
但佢8月尾先有位 我又想確定bb係健康成長中 有咩可以做?
謝謝各位的幫忙
pkh0207
|
wawaqueen 發表於 18-8-10 10:34
各位jm, 我岩岩前日8號驗孕顯示有左bb之後即刻去左私家診所拎懷孕証明 話估計我有左6w
老公即刻幫我book左 ...

8月尾先照啦。太早照都未必照到d咩野。

kmbb519
|
你平時 M 準嗎, 如果準, 對上一次 M 第一日開始計, 到今日就係週數

如果你打算去法國生呢, 咁就最好揀定一個法國醫院有掛牌的醫生, 跟住全程搵佢做產檢, 你第一次檢完佢會約你下次架架, 咁佢一直 follow 你 case 會好好多..... 至於第一次睇, 一般 7-8w 時都可以, 唔建議太早去, 因為 7w 前 d 野未成熟, 照唔到會嚇餐飽 (醫生會講好多可能性..... 佢唔講又唔得, 但越講你會越驚) 所以放鬆 d 仲好 祝你好孕, bb 痴實你

如果你全程搵私家產檢同去私家度生, 政府果邊都可以當一個後備, 佢比期你都去睇下, 佢會同你驗血驗唐氏, 又會有兩次超聲波, 做埋無壞呀, 同埋最重要都係你去政府佢幫你開左 File, 第時有咩事 touch wood 私家唔收你, 都會推返你去政府, 所以點都要係政府有個 record 好 d
wawaqueen
|
回覆 pkh0207 的帖子

但如果8月尾就已經10w了 我想知道會否宮外孕 我見好多人都有 所以好擔心
kmbb519
|
檢查方便, 一般都係每月一次的產檢, 同埋大約 10-12週時驗 t21/nifty, 到大約 20 週時要照結構, 呢兩樣係最重要o既.....

t21/nifty 係驗基因病, 抽媽媽血就驗到 bb DNA, 你 search 下資料...

照結構就係用超聲波照bb d 內藏呀, 血館呀, 數手指腳指果 d, 睇下 bb 發育正唔正常, 一般要 24 w 之前做, 你最好早 d 去 BOOK 定, 因為好多醫生都好爆, 你 search 照結構醫生, 就會有好多, 揀岩心水就好打去book, 佢會問完你週數之後就會識得幫你約一個適合的日子
wawaqueen
|
回覆 kmbb519 的帖子

非常感激你既回覆啊 幫我解決左好多問題我仲係到擔心自己咁遲都未照 其他媽媽6w都已經照哂超聲波
我好似乜準備都無咁 未夠3個月又吾敢請教朋友意見啵
而家問題解決哂啦~~ 好details啊~ 謝謝你的祝福
wawaqueen
|

明白,原來係咁。我想問如果我8月尾睇法國醫院個醫生,睇左一次之後佢係咪都會再跟我到尾?如果照結構果d到時我問埋佢?還是照結構要另外搵的?如果係jm你有無好既醫生介紹一下比我啊?謝謝你
freshrose
|
wawaqueen 發表於 18-8-10 10:57

明白,原來係咁。我想問如果我8月尾睇法國醫院個醫生,睇左一次之後佢係咪都會再跟我 ...

你不如上網睇下咩醫生比較好,做下research 先,你可以揾2-3個醫生做下產檢睇下邊個你自己覺得好再決定揾邊個接生,你去法國生唔一定要法國醫院的醫生,揾個可以係果度掛牌醫生都ok…………當然睇左一次你繼續揾佢咪可以跟到尾,除非你預產期醫生會放假

照結構要揾識照結構的醫生,你不如上網做多d research 先
kmbb519
|
wawaqueen 發表於 18-8-10 10:57

明白,原來係咁。我想問如果我8月尾睇法國醫院個醫生,睇左一次之後佢係咪都會再跟我 ...

我搵果個醫生我覺得佢好好, 好細心又為媽媽著想, 不過佢無係法國醫院掛牌 佢應該只係仁安.... 同埋我 d 朋友都係去仁安, 所以我知道好果幾個都係仁安呢..... 你 search 下法國醫院掛牌醫生 (即係可以係法國醫院接生的醫生, 有 d 未必係係直屬法國醫院的), 再搵下佢地 d comment

照結構唔係全部醫生都識照架, 有 d 婦科醫生係無呢個服務 我果個都無, 我都要出去搵第二個照, 我唔知你揀果個有冇呢, 你可以問下佢.... 我照果個叫羅宇帆, 好細心同好 nice, 係尖沙咀o既, 二千幾蚊, 如果你唔怕貴, 有個權威好出名 叫林勇行, 要四千幾, 另外仲有個劉子健都出名, 都貴好似三千八 .... 另外, 係網上有聽過好評的有謝喜兒, 陳敏儀, 龔羽一, 都係二千幾蚊的, 你可以 search 下佢地 d comment

kmbb519
|
wawaqueen 發表於 18-8-10 10:53

非常感激你既回覆啊 幫我解決左好多問題我仲係到擔心自己咁遲都未照 其他媽 ...

唔駛客氣丫 我初時都好似你咁, 完全無 idea 要做 d 咩, 又驚做漏....... 好彩呢度 d JM 好好, 幫左我好多呀

BbKanJan18
|
如果你睇法國醫院駐院醫生你可以walk in睇。book期睇係好耐!不過walk in就預左要等~
musiccisum
|
wawaqueen 發表於 18-8-10 10:47
回覆 pkh0207 的帖子

但如果8月尾就已經10w了 我想知道會否宮外孕 我見好多人都有 所以好擔心

咁你book個醫生大約8wk幫你照一次睇下有無心跳
跟住你諗埋淨係做oscar夠唔夠,定會做t21or nifty
musiccisum
|
BbKanJan18 發表於 18-8-10 12:40
如果你睇法國醫院駐院醫生你可以walk in睇。book期睇係好耐!不過walk in就預左要等~
...

我等過5hr
pineapple_bun
|
唔好咁緊張住. 我第二胎用clearblue驗左有1wk . 諗住唔洗咁快睇醫生, 再過幾星期先約第一次checkup 已經9wks . 醫生幫我打去約做T21. 你出去睇醫生佢會有張list 比你話有咩要做. 我去浸會, 揀醫生果時都係睇佢會唔會去呢度接生.

我上胎好遲過左幾個月先知.
BbKanJan18
|
musiccisum 發表於 18-8-10 13:58
我等過5hr

我就算有預約時間都試過等幾個中啦~係等少d甘解。。
wawaqueen
|

回覆 freshrose 的帖子

我老公幫我book左游洋醫生,係我奶奶睇開好多年介紹我叫我book佢的。不過佢好full 我又咁遲先發現自己有左
而家知道原來好多jm都會搵幾個醫生睇 謝謝你們既意見啊~
我其實都做左好多research 不過太心急所以好不知所措
吾知先後次序,好混亂。。

freshrose
|
wawaqueen 發表於 18-8-10 15:41
回覆 freshrose 的帖子

我老公幫我book左遊洋醫生,係我奶奶睇開好多年介紹我叫我book佢的。不過佢好full ...

我自己成個孕期睇三個醫生,兩個醫生輪住幫我做產檢,一個結構

如果你而家呢個咁full, 最好揾多個backup, 有咩特發事可以即刻睇到,我自己本身接生果個好忙,所以我有時會另一個,可以即日睇,咁會好d
wawaqueen
|

仁安對我黎講有點遠喔,我自己其實都鐘意仁安多d我家姐都係仁安生,佢開刀,話完全吾痛恢復得好快。
不過老公佢地全家都去開法國,話比較了解同有信心。
羅宇帆我做research都好多人讚啊,我都會打去了解一下。
好多謝你比咁多意見我啊,你真係好好人

wawaqueen
|
回覆 BbKanJan18 的帖子

我以為普通門診先可以walk-in謝謝你告知啊
wawaqueen
|
回覆 musiccisum 的帖子

知道,明白了。謝謝你的意見